ESTLCAM

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 20 cze 2017, 10:23

Ja w tej chwili walczę z układem ze http://smoothieware.org/spindle-module i jednak muszę zastosować scalak TS912 bo na TLC272 max napięcie jakie mi wychodzi na falownik to 9.3V i nie mogę go rozkręcić na maksymalną częstotliwość. Scalak zamówiony (znalazłem go w całym jednym sklepie) i jak poradzę sobie z napięciem, to będę walczył z filtrem RC, bo teraz napięcie na PWM mi faluje i tym samy też częstotliwość na falowniku skacze, więc nie chcę podłączać silnika póki co. Filmik poniżej, sprawdzałem dla dwóch małych wartości PWM, wartości na mierniku w mV.
Co do gotowych układów, to właśnie ciekawi mnie czy jest tam filtracja PWM, czy w tych układach które podałeś ktoś o tym pomyślał.
Mój schemat na razie wygląda tak, ale tak jak wspominałem, wzmacniacz operacyjny do wymiany i muszę puścić PWM na 1000Hz, bo niby pod taką częstotliwość jest robiony ten filtr RC, jak nie zadział w ten sposób, to czeka mnie trochę nauki teorii :].
schem.png

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 20 cze 2017, 10:42

Testowalem kwestie calkowania sygnalu pwm przez caly weekend i doszedlem na podstawie odczytow na oscylyskopie do praktycznie idealnie liniowego napiecia.
Na R6 i R7 daj 10K, C1 elektrolit 10uF, C2 usun i bedzie ok.

Pozdr

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 20 cze 2017, 10:52

No to jutro to koniecznie przetestuję :Piwo:
A testy @Sławek robiłeś przy jakiej częstotliwości?

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 20 cze 2017, 16:46

Od 490Hz przez 1k do 32k Hz. Jak chcesz to ci mogę zrobic oscylogramy.

Pozdr

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 21 cze 2017, 6:54

Poniżej oscylogramy do układu składającego się z R1 i C1 przy wypełnieniu PWM 50% :

schema1.png


Niby wygląda ok :

SDS00002.png


Ale po zmniejszeniu czas próbkowania :

SDS00001.png


Widać szpilkę napięcia która ma deltę aż 640mV przy 50 ns :

SDS00003.png


Ale po dodaniu R2 10K :

schema2.png


Przebieg wygląda już tak :

SDS00004.png


Czyli jest liniowy bez szpilek ;)

Pozdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 21 cze 2017, 8:23

Czyli warto w tym układzie wymienić rezystor 560 na dwa 10k zakładając sterowanie 0-5V?
https://www.shapeoko.com/forum/download ... hp?id=6545

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 21 cze 2017, 9:38

Próbowałem układu Sławka i częstotliwości 1000Hz na poprzednim układzie i dalej mi częstotliwość skacze na falowniku. Czekam póki co na wymianę scalaka i wtedy zajmę się poważniej tym problemem.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 21 cze 2017, 11:23

Moze to bardzie problem ukladu konwertujacego sygnal na falownik.

Pozdr

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 21 cze 2017, 12:38

Póki co ustawiłem filtra wejścia analogowego na max wartość, częstotliwość ładnie się trzyma. Zdaję sobie sprawę, że jest to leczenie objawów, a nie przyczyn choroby, ale przynajmniej będę mógł bez obaw podpiąć silnik.

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 27 cze 2017, 19:15

Po wymianie scalaka na TS912 mam 10V na wyjściu przy pełnym wypełnieniu PWM i do tego PWM trzyma co do 1mV (na pierwotnym filtrze RC, nie testowałem rozwiązania Sławka jeszcze na tym scalaku). Niby na multimetrze trzyma dobrze napięcie, to jednak falownik (przy fabrycznym ustawieniu) dalej trochę "faluje", więc jeszcze jakieś zakłócenia są.


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość