ESTLCAM

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Miś » 27 cze 2017, 19:20

Zmień C1 z 47nF na 1uF i będzie jak skała.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 28 cze 2017, 17:16

Pobawiłem się i wymiana C1 pomaga przy niskim wypełnieniu, przy większym od połowy już nie ma efektu skały. Sprawdziłem też rozwiązanie Sławka i zostaje jednak przy pierwszym rozwiązaniu z filtrem wejścia analogowego ustawionym na odszumianie.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: syntetyczny » 14 lip 2017, 21:20

W tym moim rozwiązaniu co podrzuciłem w temacie 0-10V http://fabrykator.pl/board/viewtopic.php?f=78&t=1225
pwm2dc.png

daję dwa kondzioły jeden ceramiczny, drugi elektrolityczny. To takie szurum burum, co niby ceramik szybciej reaguje na szumy. No, super że działa, nie Sławku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 14 lip 2017, 21:51

A o co kaman ?

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: syntetyczny » 14 lip 2017, 21:58

A tak, zaczepiam i podtrzymuje merytoryczny dyskurs, ja swoje testy robiłem na analogowym oscykoskopie, nie miałem takich fajnych wykresików jak Twoje
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 15 lip 2017, 12:06

Ale ja nie neguje twojego rozwiazania ;) poniewaz robilem zasilacz warsztatowy na przetwornicach impulsowych sterowanych pwm wiec robilem testy ukladu calkujacego sygnal pwm na dc i sie podzielilem wynikiem ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: syntetyczny » 15 lip 2017, 12:37

Bardzo fajnie :)
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: way » 16 lip 2017, 15:24

@syntetyczny jaką częstotliwość masz ustawioną pod ten układ?

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: syntetyczny » 17 lip 2017, 10:12

100Hzale to tylko częstotliwość, a PWM i tak steruje wypełnieniem
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 22 lis 2017, 10:14

Wole zapytać zanim coś zepsuję. Zrobiłem ten układ: https://www.shapeoko.com/forum/download ... hp?id=6545 i chciałbym całość podłączyć do falownika. Ten układ powinien na wyjściu pomiędzy SPL a DCM pokazywać na mierniku 0V lub 5V? Pomiędzy VI a ACM wraz ze zmianą obrotów w programie napięcie powinno rosnąć liniowo od 0V do 5V? Czy coś jeszcze mogę sprawdzić przed podłączeniem?


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość