ESTLCAM

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: RE: Re: ESTLCAM

Postautor: mcexperts » 11 kwie 2018, 19:34

chemik72 pisze:
mcexperts pisze:
chemik72 pisze:Czy ktoś z Was już kupił licencję na Estlcam?
Chodzi o koszta przelewu 49 euro do Niemiec z ING. jakie mogą być?
Masz zwykłą kartę płatniczą, klikasz w tą €49 pokazuje się formatka wybierasz "nie mam konta / i have no account" I tam wpisujesz dane i nr karty.
Chwila, masz zapłacone.


Chyba mnie nie zrozumiałeś :( jak zapłacić i w co kliknąć to wiadome :OK:

Chodzi o koszta przelewu 49 euro do Niemiec z ING. jakie mogą być?
Ale dlaczego chcesz robić przelew jak możesz zapłacić kartą i mieć to za chwilę.

Tak jak płacisz kartą w pl, tak płacisz za granicą. Pokaże ci co do grosza ile PLN weźmie za te €49.

I tyle zejdzie z karty.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 18 kwie 2018, 20:16

Próbowałem podłączyć układ z pierwszego postu do falownika jednak nie udało mi się. Na sucho układ działa chyba dobrze. Po włączeniu wrzeciona w programie zwiera do masy przwód SPL. Po zmianie prędkości zmienia zmienia się napięcie na VI. Przeprogramowałem falownik:
Zmieniłem zworkę na sterowanie przez zewnętrzny potencjometr oraz parametry:
PD001 - 1 - obsługa przez External terminal
PD002 - 1 - obsługa przez External terminal
PD049 - 1 - zmiana wejścia SPL (wolne obroty) na opcję RUN (uruchamianie wrzeciona)
PD070 na obsługę napięcia 0-5V
Chcę zastosować inny układ. Może ktoś bardziej obeznany narysowałby schemat jak to można w miarę prosto i bezpiecznie zrobić? Chciałbym właczać/wyłączać wrzeciono oraz sterować prędkością wrzeciona przez PWM z arduino najlepiej przez napięcie 0-10V.

maglo18
Posty: 298
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: maglo18 » 19 kwie 2018, 11:35

Próbowałeś podłączyć najpierw potencjometr i sprawdzic czy twoja konfiguracja falownika jest poprawna?

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 19 kwie 2018, 12:18

Mój falownik ma swój potencjometr i nim mogę zmieniać bez problemów obroty. Ma też zworkę, która służy do zmiany obsługi z potencjometru wbudowanego na zewnętrzny. Tak się zastanawiam czy problem nie jest z masą. DCM i ACM mam połączone (tak wychodzi z układu). Może to błąd?
Próbowałem wszystkie kombinacje.

maglo18
Posty: 298
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: maglo18 » 19 kwie 2018, 12:31

To że masz wbudowany to się domyślam bo ja też mam chiński falownik. Do falownika można podłączyć zewnętrzny potencjometr zamiast układu który podłączyłeś i powinno działać. Ja bym tak sprawdził czy działa sama konfiguracja a potem szukał problemu w sterowaniu z płytki.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 19 kwie 2018, 12:43

A do jakich gniazd się podłączasz. Może tu coś robię źle? Pomiędzy VI i ACM podłączam sterowanie napięciem.
Pomiędzy SPL i DCM podłączam sterowanie włączaniem wrzeciona (SPL przestawione na RUN).

maglo18
Posty: 298
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: maglo18 » 19 kwie 2018, 12:46

spec pisze:A do jakich gniazd się podłączasz. Może tu coś robię źle? Pomiędzy VI i ACM podłączam sterowanie napięciem.
Pomiędzy SPL i DCM podłączam sterowanie włączaniem wrzeciona (SPL przestawione na RUN).

Wklej tu instrukcję bo może o innych falownikach gadamy.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 19 kwie 2018, 12:51

Chyba wszystkie wschodnie wynalazki są podobne: http://www.exoror.com/datasheet/VFD.pdf

maglo18
Posty: 298
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: maglo18 » 19 kwie 2018, 13:19

Dlaczego używasz SPL? Do załączenia wrzeciona używam FOR. Ajk dobrze pamiętam to ACM wspólna masa z układem sterownika CNC a VI to sygnał sterujący prędkością.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 19 kwie 2018, 13:36

Sprawdzę na FOR. Z instrukcji wynika, że wejścia można przestawiać zamiennie.


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość