Prusa i3 - przesuwa

tdx110
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2017, 17:29
Kontaktowanie:

Prusa i3 - przesuwa

Postautor: tdx110 » 20 kwie 2017, 14:48

Witam.
Otóż złożyłem moją drugą drukarkę 3D (tym razem z konstrukcji stalowej a nie plastikowej).
Przy pierwszym wydruku zaczęły się problemy.
Otóż drukarka przy drukowaniu wypełnienia przesuwa mi wypełnienie w osi Y.
Ciągle w tych samych miejscach, a co dziwne wydruk kontrolny (kostka 20x20x20) drukuje bez problemu.
Sprawdziłem:
- przewody i są dobre (zamieniłem i dalej to samo)
- moc silników krokowych także jest OK (jest duży opór kiedy staram się zatrzymać pasek)
- przyśpieszenia silnika także są OK (zmniejszyłem znacznie i nic nie pomogło)
- uziemienie konstrukcji nic nie dało

Załączam zdjęcie błędnego wydruku.
WP_20170418_16_10_24_Pro_LI%20—%20kopia.jpg


Nie mam już pomysłów co może być przyczyną więc zwracam się z prośbą o pomoc doświadczonych forumowiczów i użytkowników drukarki.

Mój sprzęt to:
Drukarka Prusa i3, stalowa rama
Sterownik - Arduino Mega 2560
Oprogramowanie - Marlin 1.1.0-RC7
Pobieranie kodu z - Karta SD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: Jankes » 20 kwie 2017, 15:24

Sprawdź napięcie paska, czy zębatka jest dobrze dokręcona do osi silnika :)
Silniki podczas pracy mocno się grzeją? Jaki masz prąd na stepsticku?

michu556
Posty: 144
Rejestracja: 02 lis 2016, 19:26
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: michu556 » 20 kwie 2017, 15:26

wadliwy stepstik albo luźna zębatka ;)

Awatar użytkownika
s3b
Posty: 99
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:25
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: s3b » 20 kwie 2017, 15:49

Sprawdź też czy głowice masz solidnie zamocowaną - czy jak złapiesz za blok grzejny to nie masz luzu w uchwycie głowicy? Możliwe, ze głowica zahacza o obrys podczas przejazdu i odgina się w osi y stąd to przesunięcie może byc.
:: Moje wydruki obecnie @P3Steel 2.01 / Ultimaker 2 AE :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 261
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:15
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: evrybadykombinerki » 20 kwie 2017, 16:42

To trochę wygląda jak zgubienie kroków wskutek kolizji z czymś odstającym w wydruku.. Ale żeby na pierwszej warstwie...? :shock:

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: Arkomania.pl » 20 kwie 2017, 18:04

Witam.

Napisałeś, że przesunięcie jest ciągle w tym samym miejscu.
Silnik jak gubi kroki to nigdy przesunięcia nie następują w tych samych miejscach.
Gdyby Stepstick byłby wadliwy to sytuacja podobna jak wyżej.
Gdyby stół (ruch w osi Y) by zawadzał , to przesunięcie w kierunku osi X następowało by w różnym miejscu (na tej samej pozycji osi Y).

Miałem taki sam efekt dwa razy w czasie swojej praktyki. Drukarka typu Prusa Marlin 1.1.0-RC7
Winą była karta SD lub błąd zapisu na karcie.
Po trzech powtarzalnych próbach przeformatowałem kartę i wygenerowałem plik w gcode na nowo.
Dokonałem nowego zapisu na SD.

Problem ustąpił.

Spróbuj, może to jest ten sam przypadek.

6 grudnia udostępniono Marlin 1.1.0-RC8 który ma zmniejszoną obciążalność procesora przy zastosowaniu
Graphic Smart Controller 12864. Poprawiono również szereg innych wad.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: marcino » 20 kwie 2017, 19:14

jeszcze proponuje sprawdzić czy ,aby nie krańcówka wzbudza (przewód uszkodzony w izolacji i przy szybkim ruchu może tracić ciągłość przewodzenia)
pozdrawiam Marcin ;)

tdx110
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2017, 17:29
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 - przesuwa

Postautor: tdx110 » 20 kwie 2017, 19:29

Może to głupio zabrzmi, jednak znalazłem problem.
Okazało się iż pasek zębaty od osi Y był za słabo napięty i przy poruszaniu stołem przeskakiwał.
Problem rozwiązałem napinając pasek drugim napinaczem.

Od razu zamiast tworzyć nowy wątek to chciałem się zapytać czy to normalne aby silnik Extrudera mocno się grzał?
Stepstik-i ustawiłem tak, że silniki działają na minimalnym prądzie pozwalającym na poprawną ich pracę i silniki na osiach X,Y i Z są zimne.
Jedynie silnik Extrudera jest bardzo mocno ciepły.
Jak zmniejszam prąd silnika Extrudera to niestety się blokuje Extruder.
Extruder ten jest na zębatkach.
Materiał z jakiego drukuję to PLA przy temperaturze 200C.


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość