Napęd drukarki.

dawidu00
Posty: 317
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:41
Lokalizacja: Bytom
Kontaktowanie:

Napęd drukarki.

Postautor: dawidu00 » 12 maja 2016, 13:03

Witam. Przymierzałem się do budowy nowej drukarki i postawiłem za pierwszym razem na coś podobnego do Gate i nawet powstał projekt gotowy. Cały plan poszedł w las , bo stwierdziłem a po co mam się pchać kolejny raz w problem.

Tak o to się narodził pomysł na zbudowanie czegoś z stolikiem w osi Z i zamkniętego, bo to chyba najlepsze rozwiązanie. Teraz pojawiło się jaki wybrać system napędu w osi XY i tu taj mam do wyboru H-Bot , CoreXY oraz klasyczne rozwiązanie oś Y porusza osią X.

Chciałbym postawić na klasyczny układ , tylko teraz się pojawia pytanie jak to potem wygląda z firmware'm ?
Jeżeli takie rozwiązanie jest złe to proszę pisać i dlaczego ;)

Następne pytanie jak bym robił taki system klasyczny to mam pytanie czy ma sens użyć HIWIN czy starczą wałki np. fi10 ?

Dziękuje z góry za pomoc.
Pozdrawiam,
Dawid
Drukarka po mojemu - 100% projektu i części poskładane nie wiem ile : http://www.fabrykator.pl/board/viewtopi ... 3&start=60

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: Garreth » 12 maja 2016, 13:18

Jak się nie mylę, to do klasycznego układu firmware ustawiasz tak samo jak pod prusy czy gate'y, w końcu tam też silnik X porusza osia X, Y porusza Y, Z porusza Z...

Tylko... Po co? Przemyślałeś ten układ dobrze tak żeby nie przekaszało żadnej z osi? A jak tak, to nie przeszkadzają Ci paski zamknięte o dość dużej długości?

Nie wiem czemu nie chcesz core xy czy h-bota.

dawidu00
Posty: 317
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:41
Lokalizacja: Bytom
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: dawidu00 » 12 maja 2016, 13:28

Garreth pisze:Jak się nie mylę, to do klasycznego układu firmware ustawiasz tak samo jak pod prusy czy gate'y, w końcu tam też silnik X porusza osia X, Y porusza Y, Z porusza Z...

Tylko... Po co? Przemyślałeś ten układ dobrze tak żeby nie przekaszało żadnej z osi? A jak tak, to nie przeszkadzają Ci paski zamknięte o dość dużej długości?

Nie wiem czemu nie chcesz core xy czy h-bota.

Przewijał się ten pomysł , tylko słyszałem , że CoreXY jest trudne do zrobienia. Ogólnie ta mam być mała drukarka z polem roboczym 20x20x20cm . Co najwyżej troszkę mniej lub więcej w osi Z.
Drukarka po mojemu - 100% projektu i części poskładane nie wiem ile : http://www.fabrykator.pl/board/viewtopi ... 3&start=60

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: Garreth » 12 maja 2016, 13:33

Jak dla mnie trudniejsze jest zrobienie klasycznego ukladu tak, zeby bylo dobrze :) nie wiem ktory element mialby byc taki trudny w core xy. Poczytaj jak taki uklad jest zbudowany, zaprojektuj i sam zobaczysz, ze to tylko kwestia dobrego poprowadzenia paskow

dawidu00
Posty: 317
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:41
Lokalizacja: Bytom
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: dawidu00 » 12 maja 2016, 13:38

Garreth pisze:Jak dla mnie trudniejsze jest zrobienie klasycznego ukladu tak, zeby bylo dobrze :) nie wiem ktory element mialby byc taki trudny w core xy. Poczytaj jak taki uklad jest zbudowany, zaprojektuj i sam zobaczysz, ze to tylko kwestia dobrego poprowadzenia paskow

Oglądając teraz googla to zauważyłem , że są różne pomysły CoreXY , a H-Bot to w sumie jeden wspólny pasek i dwa silniki. Teraz tylko byłaby kwestia rozwiązania tego sprzętowo i w projekcie.

Dobra to teraz z innej beczki jak to wygląda potem z firmware'm czy to by był h-bot czy CoreXY.
Drukarka po mojemu - 100% projektu i części poskładane nie wiem ile : http://www.fabrykator.pl/board/viewtopi ... 3&start=60

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: Garreth » 12 maja 2016, 14:00

Ale o co z firmware pytasz wlasciwie? Bo nie do konca rozumiem:) Firmware bedziesz miec taki jaki bedziesz chcial, marlin czy repetier czy smoothie czy jakis egzotyczny (przy zalozeniu ze pasuje pod plytke i wspiera taki uklad mechaniki)

dawidu00
Posty: 317
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:41
Lokalizacja: Bytom
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: dawidu00 » 12 maja 2016, 14:15

Garreth pisze:Ale o co z firmware pytasz wlasciwie? Bo nie do konca rozumiem:) Firmware bedziesz miec taki jaki bedziesz chcial, marlin czy repetier czy smoothie czy jakis egzotyczny (przy zalozeniu ze pasuje pod plytke i wspiera taki uklad mechaniki)

Ok teraz to widzę , że repetier ma możliwość , wiec rozumiem sprawę. Teraz kwestia wyboru czy H-Bot czy CoreXY.
Drukarka po mojemu - 100% projektu i części poskładane nie wiem ile : http://www.fabrykator.pl/board/viewtopi ... 3&start=60

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: Garreth » 12 maja 2016, 14:19

A pytałeś o możliwość:P No to w sumie oczywiste, że najpopularniejsze firmware wspierają najpopularniejsze układy;)

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: marcino » 12 maja 2016, 15:09

xx pisze:..tylko słyszałem , że CoreXY jest trudne do zrobienia

... to źle słyszałeś

Co za brednie :shock: corexy to najprostsze rozwiązanie z możliwych jak na pierwszą drukarkę i używasz tylko czterech silników...trzy na osie x/y/z plus ekstruder.Popularna konstrukcja @Sławka. Większość elementów jest już gotowych, plastiki wydrukuje Tobie ktoś z forum skrzynię od @syntetycznego i wkład własny.
pozdrawiam Marcin ;)

dawidu00
Posty: 317
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:41
Lokalizacja: Bytom
Kontaktowanie:

Re: Napęd drukarki.

Postautor: dawidu00 » 12 maja 2016, 15:46

marcino pisze:
xx pisze:..tylko słyszałem , że CoreXY jest trudne do zrobienia

... to źle słyszałeś

Co za brednie :shock: corexy to najprostsze rozwiązanie z możliwych jak na pierwszą drukarkę i używasz tylko czterech silników...trzy na osie x/y/z plus ekstruder.Popularna konstrukcja @Sławka. Większość elementów jest już gotowych, plastiki wydrukuje Tobie ktoś z forum skrzynię od @syntetycznego i wkład własny.

To nie będzie pierwsza , bo pierwszą to ja zepsułem ( plexi mi się wygięło ) :D Drugą drukarkę mam zamiar postawić na profilach z Arma lub innej firmy. Udało mi się posprzedawać łożyska pod wałki fi8 bo lepiej już zrobić nową na fi10 lub f12.

P.S Mam już wyobrażenie jak to będzie nawet zbudowane :D
Drukarka po mojemu - 100% projektu i części poskładane nie wiem ile : http://www.fabrykator.pl/board/viewtopi ... 3&start=60


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości