minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: sol » 19 kwie 2016, 21:51

czyli jak największe pole robocze przy jak najmniejszych wymiarach gabarytowych.

Właśnie nad tym walczę w swoim projekcie, problem mam w XY bo 500mm w Z to już taka bardziej fanaberia niż konieczność, ogranicza mnie miejsce w pokoju w akademiku :lol: pytanie do Was, czy jest jakiś mały gabarytowo, gotowy wózek pod jedną głowicę na 2 prowadnice, czy nie minie mnie kreślenie od zera? oczywiście będę stosować ekstruder bowden, wszelkie wskazówki na wagę złota :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: Krzysztof » 19 kwie 2016, 22:03

A jaki masz układ prowadnic w XY? W sensie jaki rodzaj napędu? Wrzuć foto jak masz.

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: sol » 20 kwie 2016, 5:12

nic jeszcze nie mam ^^ na pewno corexy, muszę w końcu przysiąść i narysować tą drukarkę,

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: Oskar » 20 kwie 2016, 5:38

Aby było jak najmniejsze to pomyśl nad jakimś hiwinem.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2016, 5:40

No to szerokość wózka wyjdzie ci z projektu, bo jeszcze dojdą odpowiednie średnice łożysk do prowadnic (na prowadnicach fi8 bm nie stawiał tak długiej osi). Ciężko tak na oko coś dobrać. Ale największe pole vs. wymiary obudowy uzyskasz przy układzie z Ultimakera.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: minimalizacja martwego pola drukarki-czyli...

Postautor: Artu » 20 kwie 2016, 6:27

Sławek w swojej drukarce "UNIX 3D" dosyć ciekawie to rozwiązał (no może oprócz napędu Y :mrgreen:):

IMG_1013201406292868.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości