Dwa silniki w z corexy

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Dwa silniki w z corexy

Postautor: malyhenio1 » 17 wrz 2016, 14:35

Witam ,mam problem z config h w core xy , jeden silnik kręci się szybciej niż drugi , ale ładujęc inny config h wywala mi mi błąd ,jakieś sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

AdamJ1
Posty: 181
Rejestracja: 13 maja 2016, 18:43
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: AdamJ1 » 17 wrz 2016, 18:04

Mi ostatnio wywalało błędy jak miałem arduino IDE stare a firmware nowy. Postaraj się zgrać czas wydania wersji jednego i drugiego

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: malyhenio1 » 17 wrz 2016, 19:57

Doszedłem do tego ,że błąd to zły wybrany wyświetlacz ,ale nie mogę sobie poradzić z mechaniką ,wciskam x hom i jedzie mi tylko o 10 mm i tak ze wszystkim cos gdzieś muszę pozmieniać. :oops:
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: maglo18 » 17 wrz 2016, 20:51

Masz źle skonfigurowane krańcówki lub zamieniłeś silniki stronami.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: malyhenio1 » 17 wrz 2016, 20:53

Patrząc od przodu to po prawej x po lewej y
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: Marcin1415 » 17 wrz 2016, 21:49

W moim przypadku nie wiedziałem jak skonfigurować Core XY i postępowałem metodą prób i błędów. Najpierw założyłem paski i jeździłem ręcznie osiami X Y aby sprawdzić w którą stronę i który silnik się kręci. Potem wybierałem ustawienie Core XY w konfiguratorze repetier online i już bez pasków testowałem czy obroty się zgadzają. Trzeba też skonfigurować Home direction dla każdej osi oraz wybrać czy dana krańcówka jest fizyczna czy programowa (MIN czy MAX) a także czy jest normalnie otwarta czy zamknięta.

X min ENDSTOP_PULLUP_X_MIN/ENDSTOP_X_MIN_INVERTING Pin X_MIN_PIN

Y min ENDSTOP_PULLUP_Y_MIN/ENDSTOP_Y_MIN_INVERTING Pin Y_MIN_PIN

Z min ENDSTOP_PULLUP_Z_MIN/ENDSTOP_Z_MIN_INVERTING Pin Z_MIN_PIN

X max ENDSTOP_PULLUP_X_MAX/ENDSTOP_X_MAX_INVERTING Pin X_MAX_PIN

Y max ENDSTOP_PULLUP_Y_MAX/ENDSTOP_Y_MAX_INVERTING Pin Y_MAX_PIN

Z max ENDSTOP_PULLUP_Z_MAX/ENDSTOP_Z_MAX_INVERTING Pin Z_MAX_PIN

Powyżej to w zależności, jeśli masz np krańcówkę min to wybierasz MIN PIN ASSIGNED a jeśli jej nie ma to wybierasz DISABLED/NO PIN ASSIGNED

X homing in negative direction direction (towards min endstop). (X_HOME_DIR)
Y homing in negative direction direction (towards min endstop). (Y_HOME_DIR)
Z homing in negative direction direction (towards min endstop). (Z_HOME_DIR)

Zaznaczenie tych trzech opcji powoduje że MINUS osi jest przy krańcówce MIN a zakres na plus jest programowy więc też go trzeba określić w firmware (pierwsze 6 opcji)

Konfigurator jest tu: https://www.repetier.com/firmware/v092/

Na końcu jest możliwość ściągnięcia wygenerowanego firmwaru i jest on na pewno porawny (download complete firmware incl. settings) więc jeśli będą problemy z kompilacją to weź inną wersję Arduino. Może też być potrzeba załadowania biblioteki U8glib bo to jest potrzebne do poprawnego zainstalowania wyświetlacza graficznego.

Twoje problemy mogą też być spowodowane złym ustawieniem mikrokroku dla danej osi (różnym) więc jeden silnik będzie się obracał szybciej względem drugiego.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2016, 22:16 przez Marcin1415, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: malyhenio1 » 17 wrz 2016, 22:04

Oki dzięki , a jak wybrać wyświetlacz bo tel config jest jakoś dziwny w porównaniu z prusa .
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: Marcin1415 » 17 wrz 2016, 22:19

malyhenio1 pisze:Oki dzięki , a jak wybrać wyświetlacz bo tel config jest jakoś dziwny w porównaniu z prusa .


A.. bibliotekę instaluje się kopiując ją do folderu libs albo z poziomu arduino - importuj bibliotekę. Jeśli jej nie masz to sobie ściągnij - poszukaj w google. Na pewno sobie z tym poradzisz.
Na początku konfiguracji wybierz Expert settings aby wszystkie opcje były dostępne. Wyświetlacz wybiera się w zakładce User Interface - Display controller.

Ps. I jeszcze jedno. Konfigurację Core XY wybiera się General - Printer type. Jest 4 opcje.
Jeszcze taka mała podpowiedź, w moim przypadku silnik lewy podpinałem pod oś X w elektronice a silnik prawy pod oś Y.

Na tym filmiku powinno być przezchwilę widać jak kręcą się silniki w mojej drukarce:

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: malyhenio1 » 17 wrz 2016, 23:03

Upsss dobrze myślałem źle napisałem zz tymi silnikami :LOL:
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Dwa silniki w z corexy

Postautor: imrahil » 18 wrz 2016, 6:05

z mojego doświadczenia wynika, że w Repetierze nie trzeba dogrywać żadnych bibliotek od lcd - wszystko jest w pakiecie ze źródłami

silniki: lewo - X, prawo - Y
pozdrawiam
Jarek


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość