Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: Artu » 02 mar 2017, 8:53

Podałem jako "ciekawostkę". Ja w M90 stół regulowałem ostatnio jakieś 3-4 miesiące temu, i nie mam żadnego autoleveling-u :OK:
Jak to będzie w Delcie... zobaczymy, ale mam nadzieję, że również w niej taki "dodatek" będzie zbędny :D
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: Kopytko » 02 mar 2017, 10:57

Artu jak wszystko dobrze złożysz i stół przykręcisz na sztywno do ramy, to zapominasz o autolevelingu. Autoleveling w delcie to chyba tylko rozwiązanie przy krzywym stole lub źle złożonej drukarce:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: wrepinski » 14 mar 2017, 8:24

No i czujniki dojechały ...

2017-03-13 17.37.33.jpg


Kupiłem kilka by nie mieć niespodzianki, że trafię na "ten jedyny" który nie zadziała ...


No i z pierwszym czujnikiem był oczywiście problem ... wrr.

Po wydaniu komendy M340 P0 S700
bolec czujnika ładnie opuszczał się do dolnej pozycji.
Reagował na dotyk stołu, jednak po tym jakby się zacinał i nie wracał do pozycji niskiej.

Zainstalowałem drugi czujnik, który nie miał tego problemu,
więc wróciłem do pierwszego czujnika szukać problemu ...

Okazało się, że wystarczy wkręcić delikatnie bardziej śrubkę jak na fotce i czujnik działa już prawidłowo.

2017-03-14 08.56.48.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: wrepinski » 15 mar 2017, 8:55

Udało się w końcu uruchomić czujnik, "w końcu" ponieważ kilkanaście godzin walki ...

Zadziałał na najnowszym RCBugFix Marlina.
(wersja 1.0.2, 1.1.0-rc8 nie działały poprawnie, tak samo jak różne wersje Repetiera)

Kabel 3 żyłowy czujnika podłączony pod Servo0 (w moim wypadku Rumba i złacze Exp3 piny 2,4,6 - UWAGA na zasilanie).
Kabel 2 żyłowy czujnika podłączony pod Zmin, biały przewód jako "S", czarny jako GND.

Kod: Zaznacz cały

//===========================================================================
//============================== Endstop Settings ===========================
//===========================================================================

#define USE_ZMIN_PLUG

#define ENDSTOPPULLUPS

#define Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING true

#define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING



Kod: Zaznacz cały

//===========================================================================
//============================= Z Probe Options =============================
//===========================================================================

//#define FIX_MOUNTED_PROBE

#define BLTOUCH
#define Z_ENDSTOP_SERVO_NR 0
#define Z_SERVO_ANGLES {10,90}

#define Z_MIN_PROBE_USES_Z_MIN_ENDSTOP_PIN



oraz włączony Auto Bed Leveling według uznania ...


Przyczyną problemów jest bardzo krótki impus z czujnika (5ms), którego nie każdą konfiguracja softu i sprzętu jest w stanie wychwycić - i raczej jest to wina samego softu i odpowiednich rozwiązań softwarowych sprawdzania stanu czujnika.

Najwięcej pomocnych informacji:
https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/5705
https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/pull/5729

Nie w każdym wypadku konieczna jest przesiadka na Marlina,
podobno pomaga przyśpieszenie poruszania się osi Z.

W przypadku niektórych elektronik konieczne jest dodanie rezystora 240 Ohm.

240 Ohm.png

(mam nadzieję, że nic nie pominąłem)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

stasiek
Posty: 292
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: stasiek » 16 mar 2017, 8:02

a jak efekty po uruchomieniu i zamianie na ten czujnik?

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: wrepinski » 16 mar 2017, 9:19

stasiek pisze:a jak efekty po uruchomieniu i zamianie na ten czujnik?


Testy trwają ...

Na razie muszę na nowo się nauczyć tuningowania Marlina, a w pewnych zakresach to krok w tył :)

W każdym razie na wydrukach "na szybko" już nie mam takiego przekoszenia stołu jak na innych czujnikach.

Linia prowadzona po wszystkich bokach szyby trzyma się ładnie, dysza nie ora stołu ale jeszcze nie jest idealnie,
ale mam upierdzieloną klejem szybę i jak opanuje zachowanie się mechaniki w Marlinie na poziomie produkcyjnym to zajmę się
na poważnie sprawą poziomowania osi Z.

Obecnie mam tylko 3 punktowy pomiar i będę zmieniał na siatkę.

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: wrepinski » 20 mar 2017, 23:22

Po prawie tygodniu od rozpoczęcia zmagań z czujnikiem 3D Touch opanowałem go i poziomowanie jest dokładne i powtarzalne.
Zgłaszany problem innych odczytów wysokości przy pierwszym wydruku a kolejnymi wydrukami (zgłaszany na różnych forach) też wyeliminowany.
Niezależnie czy drukarka ma pierwszy wydruk po uruchomieniu czy kolejny poziomowanie dokładne.
(Dla przypomnienia mam X3D XL ze stołem ALU na 9 rezystorach).

Zgłaszany problem wyeliminowałem inną sekwencją startowych gcode (ten problem występował zazwyczaj w konstrukcjach z ruchomym stołem w osi Z).

W uproszczeniu mam tak:

Kod: Zaznacz cały

G28
G1 Z40
M190 S50
M109 S195
G29


Konfiguracja to Marlin 1.1.0 z najnowszym RCBugFix, czujnik 3D Touch sprzedawany przez Geeetech.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: Revo7 » 19 maja 2017, 6:20

Zastanawiam się nad tym czujnikiem. Ktoś jeszcze ma ? Poleca ? Nie Poleca ? Jakieś opinie ? Z tego co w necie znalazłem wygląda ciekawie i raczej sprawnie to działa :D

@wrepinski - jak tam po czasie ? nadal tego uzywasz ? sprawdza się ? powtarzalność ?

Pytanko jeszcze przy okazji, czy za kazdym drukiem robicie autolevel czy mozna zrobić mape i później jej uzywasz przy kolejnych drukach - bez potrzeby ponownych pomiarów ? Przecież co wydruk nie zmienia się wszystko :/
it is what it is

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: wrepinski » 19 maja 2017, 7:52

Ja jestem bardzo zadowolony, u mnie sie sprawdza.

Powtarzalność zadowalająca, autolevel idzie przy każdym wydruku - jestem leń i drukuje na brudnych szybach, nie czyszczę co wydruk, wiec poziom mam zmienny w zależności od ilości kleju :) poza tym szyby moja nie każda ma idealne 4mm.

Buduje kolejna drukarke i ciesze się,że mam kupione czujniki na zapas.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
morf
Posty: 38
Rejestracja: 06 gru 2016, 12:59
Kontaktowanie:

Re: Czujnik BL Touch / 3D Touch / inne

Postautor: morf » 20 maja 2017, 13:45

wrepinski pisze:Ja jestem bardzo zadowolony, u mnie sie sprawdza.


Z ciekawości jak masz zamocowany? Podrzucisz fotkę?
Dzięki z góry


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość