Zasilanie 16v + Ramps

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: mcexperts » 03 mar 2017, 13:33

Alo.

Mam rampsa i chińska płytę z mega.

I pytanie: czy Toto ogarnie się jak dam 16v?

Mam ładny zasilacz do laptopa, 16V 6A.

Drukarka ma 4 silniki i grzałkę, wyświetlacz 20x4

Na razie chodzi z zasilacza Xbox, ale chciałbym coś mniejszego wstawić wewnątrz obudowy i tylko gniazdo do kabla na zewnątrz.

Spali mi się Arduino czy nie?
A jak spali to co? Wyciągać diodę i bezpieczniki?

Czy można normalnie to puscic?.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: Sławek » 03 mar 2017, 14:17

Kondensatory na ramps sa przewaznie na 16V wiec "na styk" i moga strzelac, stabilizator na mega sie ugotuje przy 16V ;)

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: Garreth » 03 mar 2017, 15:00

Bezpiecznie bedzie jak zrobisz przerobke rampsa taka jak sie robi pod 24V i przy okazji bedziesz mial plytke na przyszlosc.
Grzanego stolu nie planujesz? Bo jak tak, to 6A to troche malo

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: mcexperts » 03 mar 2017, 15:11

Nie, to jest przeróbka cube 2, tam jest 12 x 12cm stół i tylko pla.
Chyba wstawię dwie diody w szereg i będzie mniej.

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: sol » 03 mar 2017, 16:41

wywal diode, sprawdź czy masz kondy na 36v, ardu będziesz musiał zasilać banankiem, najlepiej podepnij się do 16 przez przetwornice

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie 16v + Ramps

Postautor: mcexperts » 04 mar 2017, 8:55

I problem się sam rozwiązał, upalil się stabilizator w Arduino po dłuższym druku.

Czyta i wgrywa z usb, więc zakładam że tylko stabilizator.

Pytanie: czy mogę zamiast lutować do padow stabilizatora podać 5v na pin 5v obok resetu? Czyli z rampsa biorę zasilanie, robię 5v i wtykami spowrotem?


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość