Drukarka CTC problem z płytą główną.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 04 mar 2017, 18:55

Hej, napiszę i tu , moze będzie ktoś w stanie mi pomóc.
Jak wiecie jestem nieszczęśliwym posiadaczem drukarki CTC bizer 1 , klon makerbota.
Drukarka z 2 głowicami.

Mój problem na początku myślałem był tylko ze stołem grzewczym , a mianowicie stół nie utrzymuje temp stabilnie, winne są parametry pid.
Sterowanie odbywa się ze stałą histerezą 4 stopni bez znaczenia na jakiekolwiek ustawienia.

Dzisiaj odkryłem następny problem, co by nie wprowadzać w firmware drukarki ignoruje te ustawienia i używa domyślnych.
Wraz z kilkoma osobami z reprapy.pl i podrzucaniu ich configów (https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=58&t=641) , robiliśmy już wszystko od strony programowej, na marne.
A wracając do dzisiejszej pozycji , chcąc uruchomić druk dwoma głowicami , niestety nie udało się.
Drukarka także ignoruje ustawienia ofset głowic.

Winą prawdopodobnie jest sama Atmega1280 i coś z jej pamięcią oraz odczytem.

I tu moje pytanie, czy jest ktoś , kto pojął by się prze lutowania Atmegi lub podpowiedział jakim sposobem to zrobić samemu? Mam hotAir, więc to będzie jakiś krok do przodu. Ale nie mam pojęcia jakich topników użyć czy past lutowniczych.
A może możecie kogoś z okolic Wrocławia polecić co zrobi to nie zdzierając ze mnie jak za druga płytę?Sama Atmega widze dostępna na TME za 55zł. płyta posiada złącza do programowania więc nie powinno być problemu z zaprogramowaniem.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Krzysztof » 04 mar 2017, 19:03

Jak masz sprzęt z gorącym powietrzem to nie widzę problemu z wylutowaniem. Dmuchaj na nóżki wokół procka i ściągniesz go z płytki.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 04 mar 2017, 19:10

Chyba pora wybrać się na jakieś złomowisko po jakieś trupy do zabawy i nauki, bo drukarka leży odłogiem i się marnuje.
Jaką temp powietrza najlepiej lutować?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Krzysztof » 04 mar 2017, 19:26

To zależy od pasty/cyny. Ja wylutowując dmucham powietrzem z temperaturą ustawioną na 350 st. C. z tym że z pewnej odległości. Ciężko to tak na forum wytłumaczyć. Kilka prób i będziesz kumał co i jak. Sam się tego bałem a po pierwszych próbach stwierdziłem ze to nic trudnego :)

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 04 mar 2017, 19:30

A polecisz jakąś pastę do lutowania i topnik ?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Tomek » 04 mar 2017, 19:39

Moim zdaniem ważne jest żeby nie uszkodzić płyty, a nie procesora na niej. (cholera wie jak trwałe / odporne ścieżki ma chińska płyta). Wytnij więc procesor (mniej grzania / mniejsze ryzyko uszkodzenia), oczyść pola lutownicze na płycie.
Do wlutowani nowego procesora użyj starą cynę / topnik ołowiowy (jeszcze do znalezienia) - łatwiej się lutuje, bo ma niższe temperatury topnienia.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2017, 19:45 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Garreth » 04 mar 2017, 19:44

Jesli chodzi o wylutowanie niesprawnej atmegi to nie jest to az taki wielki problem, bo mozesz to (z zachowaniem rozsadku) zrobic destrukcyjnie w razie trudnosci w normalnym wylutowaniu.

Co do wlutowania nowej to zerknij na youtube, tam jest mnóstwo dobrych filmikow.

Jesli chodzi o pasty czy topniki to ja jakos mega duzo nie lutowalem powietrzem (kupilem kilka zestawow treningowych na ali), ale polecam topniki w zelu (w sumie dowolne) i pasty firmy termopasty 'easy print'.
Topniki w plynie ciezko sie naklada tam gdzie sie chce, czesto wszystko w okolo sie zapaćka.
Pasty easy print maja dostepna dokumentacje na necie pokazujaca optymalna temperature lutowania, aczkolwiek nie musisz sie tego trzymac. Kupowalem w botlandzie, ale na allegro tez tego duzo.

Dodatkowo mozesz wziac plytke uniwersalna do lutowania smd np https://botland.com.pl/plytki-uniwersal ... ot-23.html, do tego pasek najtanszych komponentow smd jakie znajdziesz w rozmiarze padow na plytce i po prostu polutowac testowo.

Awatar użytkownika
WillingMagic
Posty: 91
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: WillingMagic » 04 mar 2017, 19:47

Przy odlutowywaniu atmegi, warto zabezpieczyć pozostałe komponenty np. taśma kaptonową, aby ich przypadkiem nie zdmuchnąć lub odlutować.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: syntetyczny » 04 mar 2017, 20:31

Średnia dysza na hotair, temp jak podał krzysiek i stosunkowo niskie dmuchanie, ogrzewamy nóżki przesuwając dyszę po nóżkach, stopniowo. Ja używam:
Obrazek
a najfajniejsze jest chyba:
Obrazek
Nie bój się o inne elementy, topnik załatwi sprawę za ciebie.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 04 mar 2017, 20:39

Dzięki Panowie:) Trochę mnie pocieszyliście i co najważniejsze pomogliście, chyba wezmę kilka starych płytek i się pobawię w lutowanie i podejme wyzwanie.
Ciągle mnie męczy jednak czy to na pewno procek, ale nic innego przecież na tej płycie nie ma ...
:arrow: Pozdrawiam Patryk.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość