Strona 2 z 5

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 04 mar 2017, 21:00
autor: Garreth
Tak swoja droga to jest tam na tej plytce jakis eeprom? Moze tam jest syf zapisany.

Moze tez wrzuc jakis kod niezwiazany z firmware drukarki, jakies miganie dioda czy cos, jesli atmega to lyknie i bedzie dzialac, to prawdopodnie jest jednak ok.

A lutowanie smd jest fajne, jako ze masz hot air to polecam sie pobawić, nie wiadomo kiedy sie przyda umiejetnosc:)

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 04 mar 2017, 21:03
autor: Tomek
A zerknij jeszcze do tego wątku: viewtopic.php?p=13988#p13959
Może to pływanie temperatury które obserwujesz ma jakiś związek z prowadzeniem kabli do termopary? Objawy są bardzo podobne.
(na pozycjonowanie głowicy pomysłu nie mam, ale może też coś w kablach zakłóca - szkoda byłoby płytę lutować niepotrzebnie).

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 04 mar 2017, 21:17
autor: Kopytko
Eprom jest i jak jest czyszczony , zmienia ją sie parametry do fabrycznych, np profile z temperaturami. Zapisuje i ładuje tez eprom z karty.
Po nauce lutowania ( był zapał- lutownice kupiłem i zapał miną i lezy , ale jak mówisz trzeba wkońcu sięnauczyć)
Co do skakania temp, to jest tez moment tego wstrzelenia sie w temp i wówczas działa, ale większym co mnie dzisiaj zablokowało to brak możliwości drukowania w Dual, bo offsetu głowic, za nic nie idzie skonfigurować.

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 04 mar 2017, 21:20
autor: mcexperts
Czyli masz gdzieś pod ręką rampsa i atmege? Powinieneś mieć.

Sprzedaj płytę jako płytę do cdx a wstaw sobie normalna znana ci elektronikę i po sprawie.

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 04 mar 2017, 21:27
autor: Kopytko
Właśnie nie chce jej zmieniać aby mieć coś innego, jak ostatecznie nic się nie uda to wrzucę RUMBe ( gdzieś się wala w kartonach) , ale tergo bym nie chciał.

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 05 mar 2017, 15:37
autor: Kopytko
Odpaliłem dzisiaj hotend:)
Znalazłem jakiś sterownik z identycznym procesorem co 2560 wielkościowo i tyle samo nózek i testy, udało się wylutowac ale za szybko chciałem go wyciągnąć i pogiąłem kilka nóżek, potem czyszczenie płytki i procka i ponowny montaż.
Nie wyszedł bo nie oczyściłem spodu z topnika, więc ponowny demontaż tym razem bez problemów. Oczyszczanie i lutowanie.
I wyszło, ale do akcji lutowania użyłem lutownicy gazowej:P Bo ma większy grot, ten z hotaira ma jak szpilka ( muszę kupić jakieś ścięte:)

Tak więc , jak pisaliście, lutowanie nie jest takie straszne. Ale wiem już że lepiej kupić nowy procek i dokupić pastę lutownicza:)

Teraz tylko musze się dowiedzieć co dokładnie zmienić jak będę chciał jednak zamiast 1280 wlutować 2560.
A i topnik w płynie będzie do takich operacji lepszy, ten żelowy włazi pomiędzy nóżki i trzeba się namęczyć z czyszczeniem aby zobaczyć czy nie ma tam przypadkiem zwarcia.

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 05 mar 2017, 15:45
autor: Garreth
To jak Ty tego topnika uzywasz? przeciez po potraktowaniu go goracym powietrzem on sie rozlewa i potem odparowuje

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 05 mar 2017, 16:11
autor: Kopytko
Dużo za dużo :P
A używałem tego: https://botland.com.pl/kalafonie-i-topn ... 10cm3.html
Ale już w koszyku uzupełniam zamówienie i akcesoria do lutowania:) Akurat widzę są groty do mojej lutownicy.

I pytanko czy ta atmega będzie pasować zamiast 1280 ?
: http://allegro.pl/atmega2560-16au-tqfp1 ... 84828.html

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 07 mar 2017, 21:19
autor: Kopytko
NA poczatek chciałbym podziękować Printed4U, za odsprzedanie swojej nie używanej płytki do min. CTC :) Będzie na zapas jak coś schrzanie.... i nie trzeba było długo czekać.
Przy lutowaniu odkleiły sie 2 pady z płytki, ale udało się je szpilka naprostować i udało się wszystko przylutować :)
Procesor wymieniony na 2560.
Przed: ( proszę się nie śmiać, chciałem być pewny ,że nic nie zdmuchnę lub przegrzeje:P)
20170307_183203.jpg


Po:
20170307_213513.jpg

20170307_213526.jpg


Ale... no własnie , coś nie idzie mi wgranie programu , mam taki programator z przejściówką:
20170307_221330.jpg

20170307_221343.jpg


jakiś chinol tani z allegro.

Niestety po wpisaniu komendy w konsoli:
avrdude -c usbasp -p m2560 -p usb -b 115200 -v -u flash:w:mighty_one-2560-Sailfish-v7.7.0-r1432.hex
Wywala błąd, o co kaman??? :
Zrzut ekranu 2017-03-07 22.17.21.png


Dodam ,ze sprawdziłem przejście miso/ mosi/sck/ gnd do procesora i wszystkie sygnały docierają.

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

: 07 mar 2017, 21:57
autor: TDI-CAD.PL
Chyba trzeba wsad uaktualnić w programatorze bo obsługuje tylko połowę pamięci z atmegi....