Drukarka CTC problem z płytą główną.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 07 mar 2017, 22:12

hmm, niestety nie mam drugiego programatora:(
:arrow: Pozdrawiam Patryk.


Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 07 mar 2017, 22:19

mam raspbery z postawionym octoprintem i mam też gdzieś arduino uno.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Miś » 07 mar 2017, 22:34

Ale po co ?
Zrzuty ekranu pokazują że programator pracuje poprawnie, w dokładnie taki sposób jaki mu każesz.
A w commandline widzę tylko komendę -e czyli kasowanie pamięci które jest robione poprawnie.
A ten warning "cannot set sck period" to normalka i nie należy się nim przejmować.
Bootloader nie może działać bo go nie wgrywasz po prostu. Tylko kasujesz flash w procku.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 07 mar 2017, 23:03

Przepisałem komendę z tego filmu: :( Sam nie wiem jak to zrobić:(
Komenda do wgrywania nie ma tego -e :
avrdude -c usbasp -p m2560 -P usb -b 115200 -v -u flash:w:mighty_one-2560-Sailfish-v7.7.0-r1432.hex


To coś wpisane przezemnie z komendą -e na dole, to gdzieś znalazłem do badania niby komunikacji.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Miś » 07 mar 2017, 23:19

Musisz się dokształcić :mrgreen:
Po za tym samo wgranie flasha do nowego procesora nie wystarczy.
Trzeba jeszcze odpowiednio zaprogramować fusebity, bo inaczej nie ruszy. Na filmie robią zwykłe wgrywanie bo procesor ma już ustawione fusebity przez producenta (nie był wymieniany).
Tylko nie rób tego metodą prób i błędów, bo złe ustawienie fusebitów może zakończyć się zablokowaniem procesora i koniecznością jego ponownej wymiany.
Niestety nie podam Ci jakie wartości fusebitów są w Twoim przypadku właściwe bo to zależy od firmware, i zastosowanego bootloadera.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 07 mar 2017, 23:23

Udało się coś wgrać przez extreme burner, ale po podłączeniu wyświetlacza nic nie wstaje:(

...To znaczy ,ze dobrze ,ze kupiłem inną płytę , bo tej nie odratuje :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

mcexperts
Posty: 610
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: mcexperts » 07 mar 2017, 23:25

Odratujesz. Jak avr calculator się podłączy to co pożyczę kopię i dasz rade ustawić wszystko.

Ściągnij sobie ten program.
http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Kopytko » 07 mar 2017, 23:29

Nie moge sie podłaczyć bo wersja free nie obsługuje 2560 . Dlatego użyłem extreme burnera.

EDIT: jak dałem odczyt programu w eXtreame to pola z fusebitami sie uzupełniły. To coś pomoże?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Drukarka CTC problem z płytą główną.

Postautor: Miś » 07 mar 2017, 23:38

Tak jak pisałem... fusebity...
Ale może pójdź inną drogą. Jeśli toto jest oparte na arduino mega to użyj środowiska Arduino.

1. Odpal środowisko arduino i WAŻNE ustaw właściwy rodzaj płytki (Arduino mega2560)
2. Z menu "Narzędzia" wybierz "Programator" i ustaw na "USBasp"
3. Z menu "Narzędzia" wybierz "Wypal Bootloader"

Programowanie powinno ruszyć, bootloader się zapisać i ustawić właściwe fusebity.

Wyłącz zasilanie, odłącz programator, podłącz kabel USB do płyty, i wgraj właściwe oprogramowanie tak jak się to robi dla każdego rampsa (poprzez środowisko arduino).
-- MIŚ --


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości