DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)


Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: mikun » 04 mar 2019, 19:34

Dziękuję !! Kupione :)

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: mikun » 10 mar 2019, 1:04

Przepraszam, że post pod postem, ale druga w nocy a ja nie rozumiem podłączenia LCD, niby 2 wtyczki, ale jak poszukałem w internecie to mam coś nie tak - wyświetlacz Reprap Discount full graphic 128x64 taki:

Obrazek

Widok od tyłu:

Obrazek


W każdym Due3DOM na pinie 10 EXP1 jest masa, a na pinie 9 zasilanie +5V w wyświetlaczu mam masę na pinie 9, ale porównując z gniazdem w Due3Dom LE powinienem masę mieć na pinie 2. Wiem, że w pokazanym LCD jest pinologia z lewej strony liczona, ale sugerując się zamkiem na złączu to wypada zupełnie gdzie indziej. Mam już due3dom mini i tam nie miałem problemów z podłączeniem. Wgrałem repetiera do due i mam czarny ekran. Mam drugi LCD 2x16 też reprap discount i tam jest to samo. Sprawdzałem taśmy są 1:1 nie ma odbicia lustrzanego. O co tu biega?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 10 mar 2019, 9:06

Niestety ilu producentów wyświetlaczy - tyle podłączeń (w LCD z aliexpress często się spotkałem z odbiciem lustrzanym na kablach). Często i gęsto jest to odwrotnie. Należy sprawdzić jak idzie zasilanie do wyświetlacza i ewentualnie ściąć zamek blokujący położenie na wtyczce i wczepić obrócone o 180 stopni.
Pinout z tego co wkleiłeś z pinoutem na MINI się zgadza.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: mikun » 10 mar 2019, 14:12

Siedziałem do 3:00 i zrobiłem, masz rację Krzyś - podważyłem te czarne plastiki i obróciłem o 180 stopni zamkami ku górze i udało się... okazuje się że ten 2x16 miał to samo. Brałem z tego samego źródła, czyli abc-rc.pl, widocznie dostali od innego producenta.

Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 10 mar 2019, 15:29

Dlatego początkowo w MINI lutowałem same listwy kołkowe, aby można było obracać, ale z jednej strony to dobre rozwiązanie, a z drugiej komplikuje. Ważne że wszystko działa :OK:

Awatar użytkownika
artusiek
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: Czadrów
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: artusiek » 10 mar 2019, 21:00

W mojej wersji Due2Dom LE wystarczyło obrócić wtyczki o 180st . I działa ... ale co się przy tym naszukałem ... narzucałem mięsem ... i inne takie ... Ale pomogło ... działa . ReprapDiscount mam taki sam ...

Awatar użytkownika
DarioX7
Posty: 45
Rejestracja: 07 sty 2018, 16:38
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: DarioX7 » 10 mar 2019, 23:20

Ja przy mojej wersji DIY mam te wejścia 10 pionowe zlutowane w poprawną stronę i działa od strzała wyświetlacz.
20190311_001448.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

guzio14
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2019, 18:32
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: guzio14 » 30 mar 2019, 20:17

Witam, wszedłem w posiadanie płytki Due3Dom LE, po podłączeniu płytki i włorzeniu setepsticków, napięcie ref na stepstickach powinno być 1.2v a jest tylko max 0.8v.
Dodam że stepsticki zostały przełożone z ramps 1.4, stepstick A4988. regulacja na stepstkickach działa tylko w dół.
po włorzeniu stepsticków do ramps zachowują się normalnie i dają się wyregulować.
Jaka może być przyczyna.
Co robić?

Awatar użytkownika
DarioX7
Posty: 45
Rejestracja: 07 sty 2018, 16:38
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: DarioX7 » 05 kwie 2019, 20:51

Do tej pory nie udało mi się pobrać wymiarów z plików Gerbers. Czy obecny właściciel praw do płytki lub sam twórca może udostępnić rysunek poglądowy rozmiaru i mocowań otworów montażowych ?


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości