DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2859
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 19 kwie 2018, 17:20

Płytka mi wychodzi aktualnie 146x96mm. Dorzucę kilka listewek do rozszerzeń. Jeszcze trochę elementów trzeba poukładać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: malyhenio1 » 19 kwie 2018, 19:50

Pieniądze też się liczą ,ale wsparcie polskiego producenta ,bezcenne :Piwo:
Ja mam tylko jedno pytanie o ten end stop max ,czy do obsługi 2 X ( niezależnych ) nie jest potrzeby mini i max endstop?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: marcino » 19 kwie 2018, 20:07

A czy można zaimplementować funkcje wyłączenia wszystkiego po zakończeniu procesu druku plus po błędzie np. termistora jak wyłącza grzanie i stolik jedzie w dół, forma zabezpieczenia realizowane w formie może przekaźnika, lub wyjścia na zewnętrzny prosty moduł który odetnie zasilanie 230V zapomniałem dopisać że na myśli miałem przekaźnik 250VAC/10A i optoizolacją taki na 5V.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2859
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 19 kwie 2018, 21:36

Wszystko można dorobić, ale właśnie przez to "wszystkomanie" koszt elektroniki wzrasta. Wersja LE ma być solidną bazą do własnych modyfikacji.
Dorobiłem złącze do wczepienia modułu THERMO, czyli jak ktoś będzie chciał, to w gniazdo wczepia płytkę ze wzmacniaczami do termopar + dodatkowy termistor. Gniazda do wczepienia samych termopar czy kolejnego termistora jest już na płycie.
Poukładałem wszystkie elementy na płytce. Pozostało porobić ścieżki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: marcino » 20 kwie 2018, 5:52

Tylko zrobić tak by dało się to stwrować 5V , koszt takiego przekaźnika to ok.6 zł jako dodatkowe rozszerzenie można sterować stanem niskim lub wysokim OPIS repetier ma tam jakaś możliwość włączania zasilacza komputerowego, tak większość kozysta z przetwornica/zasilaczy przemysłowych.Nie mam pojęcia czy dobrze została odczytania moja sugestia i o ile to by podniosło koszt ? Tylko ten moduł potrzebuje do prawidłowej pracy jakieś zasilanie. ...kurde zależy mi na takiej funkcjonalności ON/OFF 230V a sygnał został wysłany z plytki chociaż po zakończeniu druku.Obrazek
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Kopytko » 20 kwie 2018, 7:09

Przeciez bedzie cala masa wyprowadzonych pinow i wystarczy sobie zaadresowac ktorys i gotowe. Nie trzeba przeciez wsadzac tego na plyte.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: marcino » 20 kwie 2018, 7:41

Nie chcę tego na płytkę !! tylko właśnie wyprowadzenie sterowania, pewnie będzie trzeba jakieś małe zasilanie na 5V. W praktyce zdefiniować jeśli nastąpi gwałtowny wzrost teperatury glowic-y o np.5 stopni zawiedzie termistor to rozłączy całe zasilanie i kolejne to po zakończeniu procesu druku. Jeśli to kwestia dopisanie kodu to nie było tematu tylko kto to ogarnie "kod do repetiera" :mrgreen:
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2859
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2018, 10:28

marcino pisze:Nie chcę tego na płytkę !! tylko właśnie wyprowadzenie sterowania, pewnie będzie trzeba jakieś małe zasilanie na 5V. W praktyce zdefiniować jeśli nastąpi gwałtowny wzrost teperatury glowic-y o np.5 stopni zawiedzie termistor to rozłączy całe zasilanie i kolejne to po zakończeniu procesu druku. Jeśli to kwestia dopisanie kodu to nie było tematu tylko kto to ogarnie "kod do repetiera" :mrgreen:
No to wolny pin można zagospodarować. Podczas konfiguracji repetiera online wskazuje się który pin ma być odpowiedzialny za PS-ON, czyli właśnie sterowanie załączania i wyłączania zasilacza ATX. Na wolnych pinach będzie też 5V i GND więc sprawa banalnie prosta.

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2859
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2018, 19:46

Płytka prawie skończona. Zostało dociągnąć SPI ze stepstików do DUE oraz wyciągnąć sygnały wolne na dolne złącze rozszerzeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2859
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM LE - a zrobię, a co mi tam :)

Postautor: Krzysztof » 21 kwie 2018, 6:32

Płytka ukończona. Do listewek kołkowych dla rozszerzenia THERMO EXP doprowadziłem również SPI oraz 2 piny cyfrowe, aby można było podłączyć moduł (przykładowo) z dwoma układami MAX6675 dla termopar (które są dużo tańsze od AD597). Na dolnej listwie rozszerzeń znalazły się napięcia 3.3V/5V/12V, GND, wolne piny cyfrowe, CAN, TX0/RX0.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość