Strona 1 z 1

Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 28 gru 2018, 18:04
autor: Krzyś59
Witajcie
przerobiłem swego czasu Gate1 na nieco większą wersję, dłuższy stół. Wszystko działa, ale ....
Problem mam z kalibracją stołu, co bym nie kombinował zawsze się gdzieś coś wygnie i jest d.... Potrzebuję od czasu do czasu wydrukować coś z PLA o długości ok 30 cm, na to była przebudowana Gate. Niestety autoleveling z oryginalnego oprogramowania pozwala na trzy pomiary, a to za mało, przydałoby się z 9-12 pomiarów. na razie poradziłem sobie drukując na rafcie, ale to marnotrawstwo materiału. Wymyśliłem sobie wymianę elektroniki, żeby można ustawić więcej pomiarów. Myślałem o Due3Dom ale ....
Czy to działa wyłącznie z arduino due? Mam dwa Uno wolne, a Due niestety nie. Oryginalne Due, czy też jego tanie klony są praktycznie nieosiągalne ( a przynajmniej ja nie znalazłem, są wyłącznie na Armie). Czy da się na tym sprzęcie ustawić więcej punktów pomiarowych niż 3? Używam systemu z serwem i mikroswitchem.
Chciałbym wsadzić coś co nie będzie wymagało ode mnie przebudowy drukarki, najchętniej wyjąć starą elektronikę, wsadzić nową, skonfigurować i żeby działało. Oczywiście jakiś ekran by się przydał, nie musi być dotykowy, wystarczy zwykły LCD i przyciski.
Możecie doradzić jak by ten problem rozwiązać? Nie uśmiecha mi się wydawać za dużej sumy, bo to ma działać jedynie czasami. Może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie i by się podzielił informacją?

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 29 gru 2018, 11:17
autor: Garreth
Ja bym mimo wszystko przemyślał co jest nie tak że stołem, że potrzebujesz aż takiego dokładnego poziomowania. Może zbyt sztywno jest przykręcony przez co deformuje się w trakcie rozgrzewania i zwykle poluzowanie mocowania sprawi że zaoszczędzisz parę stówek:)

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 29 gru 2018, 12:11
autor: Krzyś59
Był sztywno, poprawiłem, wróciłem do sprężyn, nie pomogło. Blacha wydaje się równa, nie mam pojęcia co powoduje, że po zmontowaniu całości robi się z niej śmigło, i to bez znaczenia ciepła czy zimna. Średnio mi się uśmiecha wydawanie kasy na wielopunktowy pomiar, ale nie mam już pomysłu jak to poprawić. Próbowałem na ciepłym i na zimnym stole. Sprawdzałem stół na płaskiej powierzchni i wydaje się być prosty, a jak wszystko poskładam w całość to się robi śmigło. Prawy przedni róg ucieka mi o 1-1,5 mm w dół i analogicznie lewy tylny też jedzie w dół. Stół z niewiadomych dla mnie przyczyn jest "skoszony". Był na sztywno przykręcony do podstawy, zmieniłem to na mocowanie na sprężynach (trzypunktowe, jak w oryginalnym Gate1) i dalej jest to samo. Może jeszcze macie na to jakiś pomysł? Jeszcze się łamię nad kupnem nowej blachy, to jednak taniej niż nowa elektronika.

Re: RE: Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 29 gru 2018, 12:15
autor: Garreth
Krzyś59 pisze:Był sztywno, poprawiłem, wróciłem do sprężyn, nie pomogło. Blacha wydaje się równa, nie mam pojęcia co powoduje, że po zmontowaniu całości robi się z niej śmigło, i to bez znaczenia ciepła czy zimna. Średnio mi się uśmiecha wydawanie kasy na wielopunktowy pomiar, ale nie mam już pomysłu jak to poprawić. Próbowałem na ciepłym i na zimnym stole. Sprawdzałem stół na płaskiej powierzchni i wydaje się być prosty, a jak wszystko poskładam w całość to się robi śmigło. Prawy przedni róg ucieka mi o 1-1,5 mm w dół i analogicznie lewy tylny też jedzie w dół. Stół z niewiadomych dla mnie przyczyn jest "skoszony". Był na sztywno przykręcony do podstawy, zmieniłem to na mocowanie na sprężynach (trzypunktowe, jak w oryginalnym Gate1) i dalej jest to samo. Może jeszcze macie na to jakiś pomysł? Jeszcze się łamię nad kupnem nowej blachy, to jednak taniej niż nowa elektronika.
A może na stół by dać szybę albo lustro?

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 29 gru 2018, 18:44
autor: Krzyś59
Szybę mam założoną (3mm), niestety ale deformacja jest na tyle niewielka, a stół dość duży (szyba ma 230x330mm) że szkło się poddaje. Próbowałem podpierać w rogach szybę, daje to pewną poprawę, ale bez szału. Na upartego da się drukować na rafcie i wtedy nie ma problemu z wymiarami wydruków, tyle, że przy dużych modelach nie jest to zbyt ekonomiczne rozwiązanie. Z pewnością tańsze niż wymiana elektroniki :lol:
Ponieważ drukuję głównie z PLA, więc mogę odpuścić grzanie stołu, ryzykując odklejenie i pokombinować z podkładkami, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Trochę jestem w kropce co z tym dalej robić.

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 01 sty 2019, 11:18
autor: mcexperts
Grubsza szyba

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 06 sty 2019, 11:01
autor: Krzysztof
Krzysztof, a gdzie lezy problem w ilości pomiarów w obecnie posiadanej elektronice? Pamięci brakuje czy o co chodzi?

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 06 sty 2019, 19:12
autor: Krzyś59
W ilości pomiarów. Gdyby się dało dołożyć do 5-7 punktów pomiarowych byłoby super i nic bym nie kombinował. Ale nie umiem tego zrobić. Używam Twojej elektroniki, źródła firmware też powinienem mieć na dysku, ale nie wiem czy i jak dołożyć punkty pomiarowe.

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 06 sty 2019, 19:28
autor: Krzysztof
Samych punktów to chyba nie da rady ot tak prosto dołożyć. Trzeba by było nowy firmware ustawić. Wrzuć ten firmware który masz.

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

: 11 sty 2019, 20:43
autor: Krzyś59
Dzięki za chęć pomocy. Musiałem zlokalizować moje źródła bo gdzieś się zapodziały na dysku :D
W załączniku archiwum z moim hexem do powiększonej drukarki, zrobiony na bazie tych źródeł. Zmienione w stosunku do oryginału są tylko wymiary stołu i punkty pomiarowe. Z tym też kombinowałem poprzez repetiera bo z jego poziomu mogę tą zmienną modyfikować