Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Artu » 21 kwie 2016, 6:22

Trochę długawa ta tasiemka, ale poskładałem w "harmonijkę", i działa.
Zawsze twierdziłem, że lepiej mieć za długi, niż za krótki :LOL:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Oskar » 21 kwie 2016, 6:40

Hehe

Radek
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2016, 14:40
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Radek » 21 kwie 2016, 14:49

Super !! Dzięki za pomysł. Już zamówiłem przedłużenie, ale na Alli. :)

Awatar użytkownika
Zoltan
Posty: 34
Rejestracja: 20 kwie 2016, 12:55
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Zoltan » 22 kwie 2016, 10:48

Czego ci Chińczycy nie wymyślą ;D pomysłowy patent, aż mi się stary adapter kasetowy przypomniał :)

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Oskar » 22 kwie 2016, 11:21

Ta albo kaseta mp3 hehe :)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Kama » 09 lis 2016, 17:23

Ciekawa sytuacja - dotarła do mnie z Chińczykowa ta przedłużka i w laptopie działa a w Marlinie nie...

Marlin na LCD pokazuje: Karta włożona, ale jak wejdę do menu to "Brak karty".
Po kliknięciu na "Brak karty" jest pusto i mogę wrócić do tyłu.

Jaki czort?

Awatar użytkownika
WillingMagic
Posty: 91
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: WillingMagic » 09 lis 2016, 17:42

Możliwe, że kabel od chińczyka jest walnięty, dosyć często to się zdarza.

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Kama » 09 lis 2016, 18:29

WillingMagic pisze:Możliwe, że kabel od chińczyka jest walnięty, dosyć często to się zdarza.


Ale wtedy nie działał by też na laptopie, prawda?

Awatar użytkownika
WillingMagic
Posty: 91
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: WillingMagic » 09 lis 2016, 19:01

Jeśli dobrze się domyślam to problemem może być zbyt duża odległość lub uszkodzony kabel wpinany do wyświetlacza z czytnikiem kart(ten od kart sd).
Bo 1 kabel masz najpierw do czytnika kart zintegrowanego z wyświetlaczem i to jedna odległość, a do tego dodajesz jeszcze przedłużkę, czyli drugi kabel. Na takiej odległości masz większą szansę że sygnał jest za słaby lub robi się podatny na zakłócenia.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Artu » 09 lis 2016, 19:45

Bardziej chyba chodzi o to, że wpięty na stałe "przedłużacz" jest identyfikowany jako "włożona karta". Jest to realizowane mechanicznym stycznikiem, więc nie czyta karty "z przedłużacza" bo jest już ona wsadzona... logika elektroniki "się gubi".
Najłatwiej sprawdzić to w prosty sposób:
1. Wkładamy kartę do przedłużacza
2. Wpinamy przedłużacz w czytnik i wtedy na 99,99% zadziała
3. Wyjmujemy kartę z przedłużacza i zmieniamy jej "zawartość"
4. Wpinamy kartę w wpięty uprzednio przedłużacz, i na 99,99% jej nie odczyta
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość