TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Marcin1415 » 24 paź 2016, 20:09

Cześć.

Mam taki dylemat i nie chcę nic popsuć. 1/16 kroków już mam ustawione i wszystkie nóżki przylutowane w TMC. Chcę chyba Spread Cycle aby nie gubiły kroków. Co muszę zmienić aby stepsticki ruszyły w tym trybie na Due3Dom?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 24 paź 2016, 20:18

http://reprap.org/wiki/TMC2100

Tabelka "Pin Configuration".

Dla spread cycle masz rząd:
CFG1 = GND
CFG2 = OPEN - czyli wisi w powietrzu
CFG3 = OPEN - czyli wisi w powietrzu

Na due3dom CFG1 powinno być domyślnie ściągnięte do GND przez rezystor, czyli pin wlutowany i brak zworki powinno dać GND na CFG1. Ale jeśli chcesz mieć pewność, możesz po prostu zamiast wlutowania pinu przylutować zworkę do GND:)

Ja używam protectorów z waterlotta, i na nich jest konfigurowalna zwora przy CFG1 do GND.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Marcin1415 » 24 paź 2016, 20:23

Garreth pisze:http://reprap.org/wiki/TMC2100

Tabelka "Pin Configuration".

Dla spread cycle masz rząd:
CFG1 = GND
CFG2 = OPEN - czyli wisi w powietrzu
CFG3 = OPEN - czyli wisi w powietrzu

Na due3dom CFG1 powinno być domyślnie ściągnięte do GND przez rezystor, czyli pin wlutowany i brak zworki powinno dać GND na CFG1. Ale jeśli chcesz mieć pewność, możesz po prostu zamiast wlutowania pinu przylutować zworkę do GND:)

Ja używam protectorów z waterlotta, i na nich jest konfigurowalna zwora przy CFG1 do GND.


Tam nie ma zworek tylko dip switche.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 24 paź 2016, 20:49

Marcin1415 pisze:
Tam nie ma zworek tylko dip switche.


Co za różnica?

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: MetaliK » 14 lis 2016, 7:46

Witam,
Mam skonfigurowane step-sticki TMC2100 wg. tego co powyżej. Zasilane z 24V piszczą jak potępieńce. Działają komuś cicho na 24V?
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: maglo18 » 14 lis 2016, 8:05

Mi też piszczą na 24V w trybie Spread Cycle.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 14 lis 2016, 9:10

MetaliK pisze:Witam,
Mam skonfigurowane step-sticki TMC2100 wg. tego co powyżej. Zasilane z 24V piszczą jak potępieńce. Działają komuś cicho na 24V?


maglo18 pisze:Mi też piszczą na 24V w trybie Spread Cycle.


Zmieńcie połączenie z szeregowego na równoległe:) Cisza absolutna na silnikach od blackfroga

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: maglo18 » 14 lis 2016, 9:14

Tego nie testowałem. Jakie prądy masz ustawione przy połączaniu równoległym na TMC?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 14 lis 2016, 9:16

Z Adziaki testowaliśmy, oboje z tym samym skutkiem:)

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: MetaliK » 14 lis 2016, 9:16

Mam silniki od czarnożabego ale niestety te 0.5Nm nie mają możliwości przełączenia konfiguracji uzwojeń. Z silnika wychodzą 4 przewody.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość