TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 18 gru 2016, 12:29

StealthChop jest ultra cichy, ale tez slaby.
Spread cycle jest cichy, ale tak, potrafi piszczec w zaleznosci od silnika. Jak komus piszczy a ma silnik w ktorym moze zmienic konfiguracje rownolegle/szeregowo to niech spróbuje ja zmienić. Mozna go nazwac dynamicznym chyba, ale w sumie ja unikam tego nazewnictwa i używam nazwy trybu.

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: maglo18 » 18 gru 2016, 13:37

way pisze:Panowie, tak dla doprecyzowania- gdy piszecie stealthChop macie namyśli tryb cichy, a gdy spreadCycle to dynamiczny? Chciałbym się upewnić co do nomenklatury, gdyż moje chińskie TMC2100 są teraz ustawione w tryb spreadCycle i jest super cicho, a wiem, że niektórym w trybie dynamicznym silniki potrafią piszczeć.

Też mam chińskie TMC 2100 oraz dwa oryginalne. Chińskie chodzą tylko w trybie cichym i nie da się ich przestawić bez ingerencji w płytkę.

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: way » 23 gru 2016, 17:22

Sprawdziłem i moje chińskie stepsticki nie mają żadnych pinów podciągniętych do GND. Tak więc można ustawiać oba tryby, stepsticki to Anycubic tmc2100.

quartis
Posty: 17
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: quartis » 27 mar 2017, 16:01

Mam silniki 0.6 od Blackfroga podłączone równolegle. Jakie napięcie vref macie ustawione?
Ja mam w tej chwili 1.1V. Przy wyższym strasznie mocno się grzeją.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 27 mar 2017, 16:18

quartis pisze:Mam silniki 0.6 od Blackfroga podłączone równolegle. Jakie napięcie vref macie ustawione?
Ja mam w tej chwili 1.1V. Przy wyższym strasznie mocno się grzeją.


Powiem szczerze - nie wiem:) Jakieś 0.8-1V mam chyba.

Gubią Ci kroki przy 1.1V? Gubiły przy 1V? Nie musisz ustawiać na stepsticku znamionowego prądu silników, wręcz nie jest to wskazane.
Generalnie stosuj algorytm:
- stepsticki się przegrzewają i silnik gubi kroki -> zmniejsz vref
- wszystko chłodne a silnik gubi kroki -> zwiększ vref
- silniki kroków nie gubią a wydzielanie ciepła jest znośne (spokojnie na radiatorze da się palec potrzymać) -> nie tykaj:)

quartis
Posty: 17
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: quartis » 28 mar 2017, 21:10

Dzięki za info. Te 1.1 widać daje radę. Zastanawiałem się już czy nie za mało.
Na prostych wzdłuż osi drukarka jest cichutka. Jak robi linie skośne lub okręgi to już słychać. Może nie tak mocno jak przy A4988, ale jest.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 28 mar 2017, 22:04

Zmniejsz dla eksperymentu o 0.1V i zobacz czy będzie ciut lepiej na skośnych liniach. Generalnie nie zauważyłem wpływu prądu na hałas przy TMC, ale też nigdy nie podkręcałem ich tak wysoko raczej.

Awatar użytkownika
morf
Posty: 38
Rejestracja: 06 gru 2016, 12:59
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: morf » 16 maja 2017, 7:27

Czesc,
troche odkopuje temat ale eksperymentuje od dluzszego czasu z TMC zmieniajac rozne tryby i stepy i potrzebowalbym pomocy :)

obecnie mam watterrota orginal z 42BYGHM809 (1.7A) w stealthChop z 1/16.
Standard wiadomo to nie jest bardzo dynamiczny tryb pomimo podkrecenia vref (obecnie ok 1.25V) - musialem troche zjechac a acc do ok 700 x/y jerk 8.
Przyzwyczailem sie i moge z tym zyc.

Probowalem ze spreadCycle ale piszczy (moze slabo na filmiku slychac) @chemik72, dzieki (engine forum mi sie pomieszaly)


zaintrygowaliscie mnie z tym rownoleglym polaczeniem silnikow, przepialem piny ale teraz silniki tylko bucza (dzwiek "trrrrrrrr") ale nie ruszaja sie
Co sknocilem? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, 9:06 przez morf, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość