Ethernet dla DUE3DOM MINI

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Krzysztof » 30 sty 2017, 15:30

Takie oto pytanko do Was mam: czy da radę podłączyć ethernet (jak na obrazku) do MINI, gdzie sygnały MISO/MOSI/SCK lecą już do złącza EXP1 (LCD z SD)? Czy można dodatkowo podłączyć ethernet pod te piny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Garreth » 30 sty 2017, 16:11

Podłączyć można, choć zdaje się, że narzekałem kiedyś, że SPI nie wyprowadzasz również na piny poza EXP1 :D

Pytanie tylko co byś chciał osiągnąć, bo ogarnąć to po stronie firmware to nie będzie łatwa przeprawa...

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Krzysztof » 30 sty 2017, 16:51

Zapytałem o możliwość wprowadzenie płytki do firmware RepRapFirmware. Zaletą tego firmware jest działanie w sieci. Taki dodatek by miał wtedy uzasadnienie. Wprawdzie tam jest inny układ, ale może by dało radę to ogarnąć :roll:

frog
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2017, 18:53
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: frog » 14 lut 2017, 18:57

Podłączyć się da ale może przeszkadzać karcie SD. Szybki procesor to jest ale w stosunku do atmegi a do ethernetu to za szybko nie będzie.

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Oskar » 15 lut 2017, 8:52

Krzysztof pisze:Zapytałem o możliwość wprowadzenie płytki do firmware RepRapFirmware. Zaletą tego firmware jest działanie w sieci. Taki dodatek by miał wtedy uzasadnienie. Wprawdzie tam jest inny układ, ale może by dało radę to ogarnąć :roll:


Jak się uda "wprowadzenie" to tylko dla mini? Czy może duża też się załapie?

Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 25
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:38
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: yorg68 » 15 lut 2017, 10:55

Oskar pisze:Jak się uda "wprowadzenie" to tylko dla mini? Czy może duża też się załapie?

Tu bym się podłączył z zapytaniem - czy "duża" też się załapie? Oj - życie stało by się prostsze :OK:
Drukuję... bo lubię :OK:
Jerzy

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: mcexperts » 15 lut 2017, 11:23

A ja się zastanawiam czy zamiast rzeźbić i generować kolejne problemy nie łatwiej jest dodać raspbery z octo?

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Oskar » 15 lut 2017, 11:52

no właśnie mam taki plan. Ale raspberry + lcd dotykowy wbudowany w drukarkę to koszt 500zł
Można zrezygnować z LCD...
Ale sprzętowy serwer moim zdaniem lepiej by działał... Odpada komunikacja po USB, której nie bardzo lubię.

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: MetaliK » 15 lut 2017, 12:09

Może i jestem staroświecki ale Ethernet w drukarce mi jakoś nie leży. Jedyne dla mnie sensowne zastosowanie to transfer pliku na kartę SD. Start i przygotowanie druku i tak wymaga ruszenia 4ch liter. "Monitornig" wymaga transferu sporej ilości danych - lepsza jest kamerka internetowa. Co prawda układy Wizneta mają zaimplementowaną sprzętowo obsługę stosów UDP i TCP co odciąża procesor, jednak podłączenie tego na magistralę SPI którą idą dane z karty SD do procesora może (nie musi) spowodować niedopełnianie buforów.

Taka troszkę zabawka dla gadżeciarzy - ale to tylko moja prywatna opinia.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Artu » 15 lut 2017, 12:23

Jak już to WiFi, ale skoro już przy ethernet mogą być "problemy", to tym bardziej przy WiFi...
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość