Ethernet dla DUE3DOM MINI

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Tomek » 17 lut 2017, 10:45

MetaliK pisze:Start i przygotowanie druku i tak wymaga ruszenia 4ch liter.

Nie zawsze.
Ja 4 litery ruszam zwykle tylko do zdjęcia wydruku z drukarki i ew. posprzątania stołu przed kolejnym wydrukiem. Przy starcie nie mam potrzeby.
Mam octopi (z kamerą) podłączone etherentem do sieci i po USB do drukarki, ze wszystkimi wadami USB i jego emulowanej transmisji RS232. Dużo bardziej wolałbym mieć szybki Ethernet i wyjście na kamerę w drukarce zaimplementowane, że o karcie USB zamiast karty SD nie wspomnę (ktoś wie jaka jest różnica wytrzymałości gniazdek?). Popularne elektroniki z transmisją szeregową to są przedpotopowe zaszłości, które już dawno powinny zniknąć.

Awatar użytkownika
dziobu
Posty: 353
Rejestracja: 22 wrz 2016, 16:17
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: dziobu » 17 lut 2017, 11:12

Tomek pisze:
MetaliK pisze:Start i przygotowanie druku i tak wymaga ruszenia 4ch liter.

Nie zawsze.
Ja 4 litery ruszam zwykle tylko do zdjęcia wydruku z drukarki i ew. posprzątania stołu przed kolejnym wydrukiem. Przy starcie nie mam potrzeby.

Wszystko zależy od sposobu korzystania z drukarki. Jak plujesz cały czas jednym plastikiem to OK ale jak co 1-2 wydruki ładujesz inną szpulę z innym typem materiału to tak się nie da. Bo z jednym materiałem to myślę że większość drukarek dało by się zautomatyzować.
Tomek pisze:Mam octopi (z kamerą) podłączone etherentem do sieci i po USB do drukarki, ze wszystkimi wadami USB i jego emulowanej transmisji RS232. Dużo bardziej wolałbym mieć szybki Ethernet i wyjście na kamerę w drukarce zaimplementowane, że o karcie USB zamiast karty SD nie wspomnę

Pewnym hamulcem jest to że wtedy wartość maliny musiałbyś ponieść już w elektronice do drukarki (żeby ethernet i kamera działały sprawnie to jednak nie może być AVR). A jak życie pokazuje mało jest takich co kupią od razu drogą elektronikę.
Tomek pisze: (ktoś wie jaka jest różnica wytrzymałości gniazdek?).

Formalnie - mała ;) Na tyle mała że, teoretycznie, nie powinno się jej montować tak jak to robią w drukarkach 3D ;p Z tym że nie widziałem nigdy złącza które rozpadło się samo. W najgorszym razie był to powyginane blaszki bo ktoś się z tym siłował.
Ale z tym jest problem bo obsługa hosta USB jest dużo bardziej skomplikowana niż karty SD. A mostki (jak Vinculum) się nie przyjęły.
Tomek pisze:Popularne elektroniki z transmisją szeregową to są przedpotopowe zaszłości, które już dawno powinny zniknąć.

Transmisja szeregowa ma się dobrze i w żadnym razie nie upada (USB jest szeregowe, w zasadzie to szybki RS485). RS232/485/422 zapewne też nigdy nie upadną. A już inną sprawą jest to czy ktoś korzysta z dzisiejszych dobrodziejstw puszczając to na np. 12MBit czy jedzie na 115200 bo tyle daje tani mostek na USB. Zresztą - jeśli drukarką steruje AVR to on i tak więcej nie da rady.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Oskar » 28 lut 2017, 19:56

Coś się rusza w sprawie ethernetu?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ethernet dla DUE3DOM MINI

Postautor: Krzysztof » 28 lut 2017, 20:56

U mnie nic :(


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość