(była kiedyś prośba kilku osób ale może innym też się taki krótki przegląd przyda)
Jakiś czas temu postanowiłem z każdego dziwnego materiału wydrukować model testowy. PLA czy ABS zna niemal każdy. Z metalami, nylonem czy innym drewnem sprawa wygląda już inaczej. Docelowo mam ambitny plan żeby wydrukować to samo z każdego materiału, pstryknąć fotkę na białym tle i stworzyć (zapewne dość małą) bazę żeby w razie potrzeby dało się łatwo wyszukać materiał zarówno pod względem koloru jak i specjalnych "cech" (matowy, szorstkie wykończenie, itp). Zapewne nic z tego nie wyjdzie ale spróbować można

A tu mam początkowy zestaw kotów (magnesy na lodówkę) ze wszystkich tropikalnych materiałów które mi się ostały (materiały elastyczne pomijam):
(oczywiście zdjęcie musiałem spier* ale nie mam siły na teraz go poprawiać; będzie nieostre i już)
Jak widać nie są to przesadnie ładne modele ale zapewniam że w kuchni prezentują się fajnie. Zwłaszcza w takiej ilości.
Pierwszy rząd: (od lewej)
- ColorFabb XT-CF20, 3D GO Natural Dark Wood, DD marmur 3DColor Gray (jakiś testowy),
Drugi rząd:
- SST Brass, SST Copper, SST Aluminium (PLA z domieszkami metali)
Trzeci:
- SST LightChange (BlueToWhite) *1, SST TempChange (GreenToYellow) *1, SST PLA (Glow in the dark), ColorFabb Glowfill,
Czwarty:
- Taulman Nylon 618
(*1)
Opalarką podgrzałem modele żeby było widać zmianę kolorów (LightChange też reaguje na temperaturę).