Lama - co zrobiłem źle?

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 04 lis 2017, 18:53

Obroci kolega uchwyt o 180st. Te mocowania dzialaly w wielu m90 bez turbin, na standardowym wiatraku, btw moze on jest zle podlaczony?Czerwony i czarny wpiety?
Eppur si muove || www.byq3d.eu

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 06 lis 2017, 16:51

Obróciłem wentylator z kanałem - nie pomogło. Zrobiłem także coś takiego - też nic :(
turbina.jpg
Nie za bardzo mam pomysł co jeszcze można sprawdzić / potestować. Może jednak przelecieć ten łącznik wiertłem fi2 (nawet jeśli to nieco zwiększy średnicę otworu)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 07 lis 2017, 12:17

Można zrobić tak, nastawić 260st C i przepuścić ręcznie, siłą dużo filamentu. Wtedy PLA zachowa się trochę jak "woda" i wypłucze co trzeba. Tylko ręką przepchać, nie z programu.

Łączniki wiercę wiertłem fi2mm, możliwe że nierdzewka trochę się obkurczyła stąd wiertło nie chce wejść, ale to różnica rzędu 0.02mm 0.1mm max i nie wpływa to na pracę głowicy.

Ja bym jeszcze spróbował drukować tym PLA przy 215st C. Termistor może przekłamywać, bo tutaj bardzo dużo zależy od miejsca mocowania i rodzaju głowicy.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 07 lis 2017, 18:10

Jeszcze jakby kolega mógł zrobić taki test, rozgrzać głowicę do 215st C, przepchać filament, nastawić temperaturę na 100st C, poczekać aż się schłodzi i wyciągnąć gwałtownie, szybkim ruchem cały drut. Jeżeli byłoby to białe PLA to byłoby najlepiej, ale może być jakiekolwiek i wrzucić zdjęcie tutaj.

Jak się już kompletnie skończą się pomysły, to podeśle kolega głowicę do mnie na gwarancję. Adres na mojej stronie, albo do paczkomatu.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 20 lis 2017, 21:33

Po dłuższej przerwie wynikającej z braku czasu.... wróciłem do walki :)
Poniżej zdjęcia, filament PET-G, cykl: rozgrzanie do 215, wyciśnięcie kilku centymetrów, wyłączenie grzania i przy około 100 stopniach - gwałtowne wycofanie filamentu.
Pierwszy cykl:
cof1.jpg

Drugi cykl:
cof2.jpg

Myślę, że nie wygląda źle, ale nie mam żadnego doświadczenia z tym sposobem....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 20 lis 2017, 21:42

Powinien być cycek. I mało być PLA ;) To zgrubienie moze mieć z 13mm długości.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Kopytko » 20 lis 2017, 21:46

Tak powinno mniej więcej wyglądać.
Drugie zdjęcie z inną dysza, ale podobnie ma być, czyli odbicie wnętrza dyszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 199
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: TDI-CAD.PL » 20 lis 2017, 23:28

Kopytko, ta kapilara wygląda na grubo ponad 2x średnica. Powinno być raczej 0,8 do 1.5 krotności średnicy....
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Kopytko » 21 lis 2017, 7:52

Cien chyba spowodowal takie pogrubienie. Kiedys to mierzylem i wyszlo idealnie rozmiaru dyszy.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 21 lis 2017, 21:59

Ma być PLA - ok.
No jednak nie ok :( Nie wiem jak Wy to robicie. Jak włożyłem PLA i przeprowadziłem tę procedurę to w około 100 stopniach za każdym razem jak wyciągam uzyskuję coś takiego:
cof3.jpg

Objaśniam - końcówka jest mniej więcej za każdym razem podobna natomiast odcinek tuż przed końcem jest plastyczny i się rozciąga przy 'wyrywaniu' (dodatkowo jest odgłos jakby odkorkowywanej butelki :) ) Oczywiście to co wyciągam jest proste ale też miękkie - dotknąłem i dlatego jest takie pokrzywione.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości