Problemy z kalibracją wydruków

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 13 kwie 2017, 17:45

Cześć!
Zacznę od początku...
Poskładałem drukarkę Geeetech, rama z tworzywa (nie metal). Chodzi ok, ale miałem jak dotąd problemy z kalibracją.
Wymiary X, Y trzymało OK, natomiast miałem problem z przekątnymi. Jedna była dłuższa przez co wychodziły romby i kółka jajowate (nazwane w necie limon). Szukałem i nie mogłem znaleźć przyczyny, niby wszystko ok ale lipa. Jako slicery używałem Cura oraz Slic3r i wszędzie tak samo...
Przeglądając to forum któryś raz z kolei trafiłem na post dotyczący kisslicera wraz z ustawieniami Krzytsztofa. Nie wiem teraz już czy to przez to że to Kisslicer czy jego ustawienia ale wszystko zaczęło chodzić jak tra lala. Koło jest kołem kwadrat kwadratem.
Problemem Kisslicera jest to że jest płatny (wersja darmowa 1.5 drukuje dodatkowo głupią okrągłą figurkę). Tak więc myślę żeby przenieść magiczne ustawienia do Cury albo Slic3ra. Zastanawiam się jednak czy to wynika z samych ustawień programu czy samego programu (tamte mają błąd a ten go nie ma). Ale czy taka możliwość może mieć miejsce ???
Mam za mało doświadczenia, a szkoda mi czasu na studiowania tego bo święta idą a chciałbym coś świątecznego podrukować stąd tez mój pośpiech.
Używam linuxa więc też te programiki tyczyć się będą wersji linuxowej.
Podoba mi się że pod tymi ustawieniami Krzysztofa drukuje szybciej drukarka, zaś Cura i Slic3r musiałbym ustawiac wszystko doswiadczalnie - a tu mam na tacy :)

Ktokolwiek może pomóc? Doradzić? Może ktoś miał taki problem i może cokolwiek poradzić?

Dziękuję i pozdrawiam z życzeniami Wesołych Świąt.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: malyhenio1 » 13 kwie 2017, 18:34

Posprawdzaj naciąg pasków ,bo koła rombowate to źle naciągnięte paski.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 13 kwie 2017, 19:03

Paski ponaciągane, wymieniłem nawet silnik na 1.5A, stepsticki TMC2100. Silnik osi Y (bo to z nią jest problem) ustawiony jest na około 1A.

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 14 kwie 2017, 12:28

Gdzie mogę w ustawieniach Kisslicer'a zmienić średnicę dyszy?

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 19 kwie 2017, 21:08

Wgrałem firmware do drukarki, konkretnie do mojej drukarki - skonfigurowany przez gościa. Wszysto byłoby ok, gdyby nie to że na nim drukarka w osi Y gubi kroki. Wgrałem stary firmware i podrukuje kilka rzeczy ale pierwszy wydruk i jest ok.
CO może być przyczyną tego? Jakie parametry tych dwóch firmware'ów sprawdzić?
Co może być przyczyną ??

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 20 kwie 2017, 16:48

Niestety druakrka gubi kroki... echhh
Z tego co zaobserwowałem to robi to w momencie jak przesuwa głowicą kiedy nie drukuje. Nie bardzo wiem jaki to parametr i gdzie go zmienić: firmware czy w slicerze?
Mam 3 stepsticki TMC2100 na X,Y,Z w trybie cichym. Jeden chiński, dwa oryginalne wattenrota.
Czy ktoś może coś pomóc, przeszukuję neta i niby jest wiele informacji, ale jedne są pisane przez teoretyków, inne przez pkatryków niezrozumiałeym jezykiem dla nowicjuszy, ja jestem pośrodku i kicha, jedno za łatwe inne zbyt trudne...

Dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: Jankes » 20 kwie 2017, 16:54

A jaką masz prędkość ruchu jałowego? (prędkość travel)

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 20 kwie 2017, 17:32

Co do travel już sprawdzam.
Gubi mi kroki w osi Y, Napięcie na stepsticku mam ustawione około 0.97V silnik 200 kroków, aktywne chłodzenie bo inaczej temperatura podchodzi pod 100 st. C.

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: kipi » 21 kwie 2017, 6:09

Z tego co pamiętam to w Kisslicer miałem ustawione:
X,Y Travel Speed - miałem 200 (dałem 100 i też kroki gubi)
XY Accele (ration) 1500 (dałem 800 i też zgubił).

O ile pierwszy rozumiem co ma robić o tyle drugi acceleration - po co jest i kiedy wykorzystywany ?
W Marlinie widziałem że były wartości 5000 - co w takim razie jeśli w pliku g-code ustawia 800 to jest 800 a firmware ogranicza to max 5000 tak ?

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kalibracją wydruków

Postautor: olo2000pm » 21 kwie 2017, 6:16

Sprawdź akceleracje w firmware i ustaw w nowym taką jak w firmowym.
W kisslicerze dysze zmieniasz w zakladce Styl, szerokość druku- tu wpisz srednice dyszy. Tą samą wartość wpisz w szerokości wydruku wypełnienie.
Pamietaj też o ustawieniu średnicy filamentu w Materiał
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2017, 6:22 przez olo2000pm, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości