Lama - co zrobiłem źle?

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 02 lis 2017, 23:07

Witam,
zainstalowałem głowicę Lama3D i niestety mam cały czas ten sam problem (zacina się filament) :(
Suche fakty:
- po zainstalowaniu przetopiłem szpulę PET-G bez problemów (z retrakcją 1mm, co jest wartością jak się okazało za dużą),
- problemy zaczęły się po przejściu na PLA (DevilDesign - jakość filamentu bez zarzutu),
- robiłem wydruki z retrakcją 0.6mm, potem 0.2mm - cały czas jest źle,
- mam wyłączone chłodzenie,
- znam główne przyczyny zatykań (http://www.reprap.org/wiki/Lama3D/pl#Troubleshooting) - wszystko sprawdziłem,
- zrobiłem wypalanie/czyszczenie elementów głowicy (pierwszy wydruk po - jako jedyny się udał, następne były już przerwane),
- radiator chłodzony jest cały czas (zasilanie wentylatora podane na stałe), nie wyłączam drukarki dopóki nie ostygnie głowica.
Jeżeli w trakcie wydruku zauważę (będę przy drukarce), że przestała wytłaczać - wystarczy wyciągnąć filament, obciąć końcówkę i włożyć ponownie - wszystko idzie dalej ok (tzn dalej... do kolejnego zacięcia...). Po wyciągnięciu filament ma na końcu zgrubienie jak na zdjęciu i 'robi się ono' w miejscu, gdzie zaczyna się strefa chłodna (początek radiatora).
lama_2.jpg

Na drugim zdjęciu jest widoczne chłodzenie radiatora - czy tak powinien być założony kanał chłodzący tzn na pierwszym żeberku?
lama_1.jpg

Wygląda to wszystko tak, jakby plastyczny materiał cofał się w górę i klinował jeszcze zimny filament - tylko z jakiego powodu. Wytłaczanie jest dość wolne (bez problemu jestem w stanie ręcznie wyciskać znacznie szybciej filament przez głowicę). Nie chcę jednak niczego sugerować. Będę wdzięczny za każdą radę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Baqsthc
Posty: 12
Rejestracja: 17 cze 2016, 12:51
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Baqsthc » 03 lis 2017, 5:51

Aparat złapał focus na stoliku nie na filamencie ale czy ja dobrze widzę czy on ma jakieś syfy na sobie? Masz gąbeczkę na filamencie? A twój problem może być chyba tym co ja miałem. Spróbuj zmniejszyć docisk radełka, bo mi robił jajo z drutu i miałem ten sam problem. U Ciebie też widać że mocno gryzie. Poza tym jaka temperatura głowicy dla PLA? Jaki dystans między radiatorem a blokiem? Radiator wentylowany razem z najniższym żebrem?

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 03 lis 2017, 6:29

Na końcu rzeczywiście są ciemne naloty, jednak to raczej są pozostałości wypalania (gąbkę oczywiście mam, zawsze ją stosowałem i nigdy wcześniej - na poprzedniej głowicy - nie miałem zapchanej dyszy). Docisk - być może, spróbuję. Co do temperatury to starą głowicą (ten sam termistor i grzałka) drukowałem w 197stopniach. Teraz też tak próbowałem - ostatecznie podniosłem do 205. Dystans jest chyba jedyny możliwy tzn tyle ile jest przerwy w gwincie na łączniku. Wentylator natomiast a dokładniej kanał jest założony na pierwszym żeberku (tak jak widać na fotce). Niżej nie za bardzo można a poza tym widziałem zdjęcia drukarek, gdzie był on zamocowany mniej więcej na drugim żeberku i wszystko działało jak należy - może właśnie powinienem go podnieść?

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Artu » 03 lis 2017, 6:54

Czy łącznik masz oryginalny, to znaczy taki z przewężeniem/"barierą cieplną" :roll:
Poniżej rysunek z wykresem temperatur dla prawidłowo złożonej głowicy:

Lama3D_mes.jpg


Czy termistor w bloku głowicy pokazuje właściwą temperaturę :roll: Być może przegrzewasz filament i z tego powodu się czopuje...
Spróbuj ustawić niższą temperaturę na głowicy :OK:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Kopytko » 03 lis 2017, 9:04

Czy zmieniałeś wentylator? Stawiam na zbyt słabe chłodzenia radiatora, lub słabą jakość wykonania łacznika czyli rysy po narzedziu wewnatrz.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 03 lis 2017, 16:41

Ustawiłem 195 i pierwszy wydruk się dokończył. Zachęcony zrobiłem drugi i niestety ten się 'zaciął'.
Cała głowica jest oryginalna i od razu otrzymałem odpowiednio podtoczoną do zamocowania w GATE (jeszcze raz dziękuję :) ).
Trudno mi ocenić skuteczność chłodzenia - wentylator jest najniżej jak się da. Zrobiłem tak, że kontrolnie go zdjąłem i chwyciłem radiator - jedyne żebro, które nie było chłodne w dotyku to pierwsze od dołu. Było letnie. Zrobię jeszcze eksperyment i zasłonię górne żeberka, żeby cały strumień przepływał przez te dolne i zobaczę co będzie. A'propos łącznika to ma on nieco mniejszą średnicę niż 2mm (po wypaleniu - dyszę oczyściłem wiertłem fi2, natomiast w łącznik nie byłem w stanie go 'wkręcić'), ale to chyba powinno działać na korzyść...

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Artu » 03 lis 2017, 17:05

Poniżej rysunek techniczny łącznika do głowicy Lama3D:

łącznik.jpg

Więc wiertło 2mm powinno bez problemu "wyczyścić" wnętrze łącznika. Coś w nim musi "zalegać" i pewnie to powoduje problemy.

Cała dokumentacja techniczna jest dostępna tutaj: https://github.com/syntetyczny/Lama3D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Krzysztof » 03 lis 2017, 17:40

Aby wszystko działało poprawnie, puść drukarce piosenkę

Awatar użytkownika
Baqsthc
Posty: 12
Rejestracja: 17 cze 2016, 12:51
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Baqsthc » 03 lis 2017, 18:35

Wygrałeś internety tą odpowiedzią xd

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 03 lis 2017, 18:53

Może problem jest taki, że ona nie jest "...in my living room" :LOL:
A tak na poważnie to rysunek łącznika chyba dotyczy głowicy na filament 3mm, a ten jest na 1,75.
Oczywiście mogę tym wiertłem zaingerować na siłę ale miałem wrażenie, że jak próbowałem przeczyścić ten kanał to wiertło cięło wiór (srebrny). Uznałem, że być może łącznik ma otwór 1,9 albo moje wiertło wychodzi poza tolerancję... i przedmuchałem powietrzem, popatrzyłem pod światło - wyglądało dobrze, bez zanieczyszczeń i bez jakichkolwiek nierówności, więc sobie odpuściłem.


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości