Lama - co zrobiłem źle?

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Artu » 03 lis 2017, 18:56

andrzejj pisze:A tak na poważnie to rysunek łącznika chyba dotyczy głowicy na filament 3mm, a ten jest na 1,75.

To polecam jeszcze tą lekturę: http://reprap.org/wiki/Lama3D/pl#.C5.81.C4.85cznik
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 03 lis 2017, 21:24

Jak dla mnie to źle skręcona głowica.
Rozkręcić, przeczyścić wg tego filmiku:

skręcić wg tego:

Często złe skręcenie powoduje, że jest przerwa pomiędzy dyszą i łącznikiem. Powstaje w ten sposób poduszka z filamentu, która blokuje przepływ. W dobrze skręconej głowicy, dysza szeroką częścią od gwintu nie powinna dotykać bloku grzewczego.

I bardzo by pomogło zdjęcie głowicy tak, aby było widać dyszę, blok, łącznik i radiator.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 04 lis 2017, 8:38

Załączam fotki. Pierwsze skręcenie było trochę za słabe - wyciekał filament przez gwint. Po czyszczeniu/wypalaniu skręciłem mocniej i teraz jest wszędzie czysto.
lama_3.jpg
lama_4.jpg
Filmy i informacje o głównych przyczynach zatykania znam prawie na pamięć :). Myślę, że przyczyną prawdopodobnie jest to, że filament uplastycznia się powyżej przewężenia łącznika - cały czas jednak nie wiem dlaczego. Czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić czy radiator jest odpowiednio chłodzony?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 04 lis 2017, 9:07

Pierwsze żeberko od bloku grzewczego powinno być w temperaturze pokojowej +-5st C. Gwint w bloku grzewczym oczyszczony?Nagar z wypalania często jest powodem nieszczelności. Ja czyszczę gwintownikiem, można za pomocą drucianej szczoteczki albo jakiegoś ostrego metalowego przedmiotu.

Mam nadzieję, że nie napakował kolega pasty termoprzewodzącej, ani pakuły teflonowej na gwint, bo ten syf też zapycha dyszę.

Jeżeli wszystko zawiedzie, pozostaje naprawa gwarancyjna.

Aaaa!I jeszcze jeden szkopuł! Jeden z użytkowników GATE miał ustawiony za mały prąd na ekstruderze i pomimo tego, że szukaliśmy problemu w głowicy, problem był w tym, że prąd był ustawiony w 1/4 zakresu na stepstiku ekstrudera. Potencjometr powinien być pomiędzy godziną 6 a 9.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 04 lis 2017, 9:34

No właśnie trudno mi ocenić czy jest to taka temperatura - spróbuję coś z tym jeszcze poeksperymentować.
Co do reszty to czyszczenie zrobiłem jak na filmie (oprócz wiertła w łączniku), także przeleciałem blok gwintownikiem. Pasta jest tylko na grzałce i termistorze. Co do prądu to mam tam założony inny niż oryginalny stepstik, ale już od dłuższego czasu (działał długo na oryginalnej głowicy) i nie było problemów. Spróbuję to też sprawdzić...

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: malyhenio1 » 04 lis 2017, 12:22

A jak ten radjator ma być chłodzony jak nie jest opleciony ( osłonięty ) :)
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: olo2000pm » 04 lis 2017, 12:32

malyhenio1 pisze:A jak ten radjator ma być chłodzony jak nie jest opleciony ( osłonięty ) :)


Andrzejj, tak to powinno wyglądać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Baqsthc
Posty: 12
Rejestracja: 17 cze 2016, 12:51
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: Baqsthc » 04 lis 2017, 12:37

Ma chłodzenie na zdjęciu pierwszym w temacie. Zdjęcie bez chłodzenia pewnie na prośbę syntetycznego.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: syntetyczny » 04 lis 2017, 13:07

Uchwyt wentylatora powinien być odwrotnie zamocowany,obrócony o 90st, cieńsza część bliżej dolnego żeberka . Tak działało w m90 to i tu powinno. Na bank pomiędzy wentylatorem, a 12V nie ma żadnego tranzystora?
Eppur si muove || www.byq3d.eu

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Lama - co zrobiłem źle?

Postautor: andrzejj » 04 lis 2017, 18:49

Wentylator jest bezpośrednio do zasilania. Spróbuję jeszcze jakos zamocować inną turbinę i mocno chłodzić dolne żeberka


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość