Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Kopytko » 19 lis 2017, 21:16

Ale tam nie ma byc napiecia . Ti sa wyjscia do silnika ze stepsticka. To jak ma tam cos byc jak prowadza do silnika po wyjeciu stepsticka? Masz mierzyc pomiedzy in a gnd.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Miś » 19 lis 2017, 22:25

Chodzi o pin stepsticka opisany VMOT (pierwszy od góry po prawej stronie). Tam powinno być 12V (oczywiście jak drukarka jest zasilana z zasilacza a nie z samego USB) i przy włożonym stepsticku.
Jeśli będzie 12V to albo firmware albo przerwa w połączeniu pinów STEP lub SLP pomiędzy stepstickiem a procesorem.
A jeszcze jedno... Czy po próbie poruszenia osią Z (z menu albo dając Home) silniki osi Z się blokują (przestają być luźne) ?
Jak tak, to szukałbym na linii STEP. Jeśli są luźne to na linii SLP.
-- MIŚ --

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 19 lis 2017, 22:57

Kopytko pisze:Ale tam nie ma byc napiecia . Ti sa wyjscia do silnika ze stepsticka. To jak ma tam cos byc jak prowadza do silnika po wyjeciu stepsticka? Masz mierzyc pomiedzy in a gnd.


Na pozostałych stepstickach mam właśnie 12v na opisanych prze ze mnie pinach i oczywiście na VMOT o czym zapomniałem wczesniej wspomnieć, oczywiście mierząc napięcia na załozonym stepsticku.

Miś pisze:Chodzi o pin stepsticka opisany VMOT (pierwszy od góry po prawej stronie). Tam powinno być 12V (oczywiście jak drukarka jest zasilana z zasilacza a nie z samego USB) i przy włożonym stepsticku.
Jeśli będzie 12V to albo firmware albo przerwa w połączeniu pinów STEP lub SLP pomiędzy stepstickiem a procesorem.
A jeszcze jedno... Czy po próbie poruszenia osią Z (z menu albo dając Home) silniki osi Z się blokują (przestają być luźne) ?
Jak tak, to szukałbym na linii STEP. Jeśli są luźne to na linii SLP.


Brak było napięcia 12V na VMOT, po zamianie wtyczek przy próbie poruszania osią Z z menu silniki osi Z jak i drugiej osi bokowały się...
no ale mierząc napięcia i testując metodą prób i błędow ze 3-4 razy zamieniałem wtyczki silników krokowych i zamieniałem stepsticki

i....

BESTA NAGEL OŻYŁA :D

Wszystko działa... czyli zakładam że coś nie łączyło w gnieździe stepsticka... czas pokaze czy mam rację czy problem nadal się gdzieś czai i czeka na kolejna okazję ;)

Dziekuję bardzo za pomoc... :D
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, 23:23 przez IdeaTB, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Miś » 19 lis 2017, 23:05

Jak nie było VMOT to raczej albo brak styku na gnieździe stepsticka albo gdzieś na mainboard przerywa.
Jak się powtórzy to nie główkuj tylko weź kawałek druta i połącz VMOT stepsticka Z z którymś sąsiednim stepstickiem (lutując drut do samych stepsticków), i zapomnij o problemie :D
Aaaa, i jeszcze spojrzyj na płytę główną od spodu, bo być może na złączu ten pin VMOT jest po prostu nie przylutowany...
-- MIŚ --

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 19 lis 2017, 23:25

Miś pisze:Jak się powtórzy to nie główkuj tylko weź kawałek druta i połącz VMOT stepsticka Z z którymś sąsiednim stepstickiem (lutując drut do samych stepsticków), i zapomnij o problemie :D
Aaaa, i jeszcze spojrzyj na płytę główną od spodu, bo być może na złączu ten pin VMOT jest po prostu nie przylutowany...


Zrobię jak sugerujesz. Dziekuje jeszcze raz za POMOC :Piwo:

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2805
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Krzysztof » 21 lis 2017, 6:37

I jeszcze jedna sprawa (tak na przyszłość): w Gate silniki osi Z połączone są SZEREGOWO, więc jak będzie gdzieś przerwa w pracy silników osi Z, to może też być przerwa w instalacji i wtedy oba silniki przestaną pracować poprawnie.

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 23 lis 2017, 8:42

Dzieki Krzysztof za info. Wezmę to pod uwagę jezeli silniki nie bedą działały po przełączeniu do gniazda innej osi. Na razie wszystko hula :)

Ale skoro ruszyłem już temat GATE to zapytam przy okazji inny temat.

Mam Gate od 3 lat, przerobilem 3 rozne szyby w tej drukarce, żadna nie jest idealnie prosta, pierwsza która byłą w zestawie miała odchył prawie 2mm :), no ale tą pierwszą mi wymienio. Co i gdzie można kupic (mam na myśli zamiennik szyby) aby zblizyc się od ideału?

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1223
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Artu » 23 lis 2017, 11:01

Idź do szklarza i niech wytnie na wymiar z lustra 4mm :OK: Ja za 2szt 240x240mm ze szlifowaniem rantów zapłaciłem 15zł :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 29 lis 2017, 13:14

Artu pisze:Idź do szklarza i niech wytnie na wymiar z lustra 4mm :OK: Ja za 2szt 240x240mm ze szlifowaniem rantów zapłaciłem 15zł :mrgreen:

Dziekuje Artu

Czasami najprostrze metody sa najlepsze :) jakoś na to nie wpadłem :)
DZIEKI

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 01 gru 2017, 16:57

Miałem nadzeje ze problem z osią Z się skonczyły ale dzisiaj rano kolejna awaria i na razie nie mam pomysłu co dalej.

Rano po zakonczonym wydruku tak jak poprzednio przestała działac oś Z
Sprawdziłem napięcia i jak zwykle brakowało 12V na VMOT.
Chciałem odpalić szybko sprzet przed wyjściem do pracy, nie miałem czasu tego rozbierać więc idąc za radą Misia wziałem "kawałek druta i połączyłem VMOT stepsticka Z z sąsiednim stepstickiem osi Y (lutując drut do samych stepsticków)".
Oczywiście do lutowania wyciągnąłem stepsticki.

Po włożeniu stepsticków z owym mostkiem włączyłem zasilanie i zauwazyłem ze na lutowaniu pojawił się mały żar (czyli zwarcie) więc w panice wyciągnąłem stepsticki (mostek był włączony może 1 sekunde), wylutowałem mostek i po właczeniu na stepsticku VMOT jest napięcie ale nie jest ono stałe. Raz jest to 12V raz 6V, innym razem 9.

Po podłaczeniu silniki nie reagują ale wydają dźwięki (powiedzmy piszczą)
Po wyciągnięciu stepsticka na VMOT w gnieździe mam 12V, po zalozeniu napięcie jest zazwyczaj niższe.

Stepstick jest sprawny (zamieniałem z innymi)
Okablowanie silników i same silniki też są sprawne, przełączałem do gniaz innej osi.

Podsumowując.
Na wyciagnietym Stepsticku w gnieździe sa prawidłowe napięcia, po zamonotwaniu stepsticka juz nie.

NIe wiem czy mogłem coś uszkodzic owym mostkiem, mam nadzieje ze nie i jest tylko problem z jakimś łączem a piszczące silniki to za niskie napięcie... mam nadziejej ze sie nie myle, ale jak nie znajdę optycznie jakiegoś zimnego lutu to nie wiem gdzie szukac przyczyny,

Jakiś pomysł?


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość