Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Kopytko » 01 gru 2017, 17:15

Wytnij pin vmot z uszkodzonego stepsticka( tzn gniazda. Ale pin najlatwiej usunac z stepsticka) i wowczas podlacz mostek. Najlepiej na jakims bezpieczniku. Problem z cofajacym sie napieciem na plyte zostanie wyeliminowany i jak cos jest niie tak na plycie to tym sposobem go ominiesz.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: Miś » 01 gru 2017, 18:17

Tak to jest jak się robi coś na szybko. Pewnie pomyliłeś piny i zrobiłeś zwarcie.
Teraz nie działa żaden silnik, czy dalej tylko ten od Z ?
Sprawdzałeś czy gniazdo jest dobrze przylutowane do płyty głównej ?
-- MIŚ --

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 02 gru 2017, 0:39

Kopytko pisze:Wytnij pin vmot z uszkodzonego stepsticka( tzn gniazda. Ale pin najlatwiej usunac z stepsticka) i wowczas podlacz mostek. Najlepiej na jakims bezpieczniku. Problem z cofajacym sie napieciem na plyte zostanie wyeliminowany i jak cos jest niie tak na plycie to tym sposobem go ominiesz.


Dziekuje za sugestię, faktycznie obejście problemu (jezeli jest na płycie) wydaje się sensowne..

Miś pisze:Tak to jest jak się robi coś na szybko. Pewnie pomyliłeś piny i zrobiłeś zwarcie.
Teraz nie działa żaden silnik, czy dalej tylko ten od Z ?
Sprawdzałeś czy gniazdo jest dobrze przylutowane do płyty głównej ?


Az tak szybko nie było, to szybko to 45 minut :D
a ze wyciągnałem Stepsticki to pomylić sie było trudno więc tu błędu nie było..
do zmostkowania uzyłem ne drutu ale przewodu typu linka i pewnie jedno włónko nie dolutowane dotknęło masy stąd ów ŻAR i moja panika.. juz ślepawy jestem na starośc, mogłem nie zauważyć :P

A co do problemu to po juz na spokojnie wieczorową porą kilkakrotnie mierzyłem to i owo i na gnieździe po wyjęciu stepsticka napiecia zawsze sa prawiłowe i swirują po jego załozeniu więc raczej mam problem na łączu (gniazdo stepsticka)

Po wsadzeniu i wyjęciu kilka razy stepsticka oś Z ponownie zaczęła działać. Az mi głupio ze zawracam gitarę bez głębszej analizy problemu ale po porannej akcji nieco spanikowałem :)


a że drukarka jest mi niezbędna to zacząłem szukac jakieś drugiej nisko budzetowej (abym miał alternatywę) i znalazłem chiński wynalazek CTC 3d bizer który korci ceną i 2 głowicami...
Jest to jednak sprzet typu "Kup i dłub" co mnie jednak trochę wstrzymuje bo czasu na modyfikacje mam niewiele :/
Musze poszperać i poczytać co to warte i ile trzeba zainwestować czasu i pieniędzy żeby działało.

A wracając do tematu ponownie dziekuje za pomoc i sugestię...

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 30 sty 2018, 14:29

Jak dotąd oś Z w moim Gate 1.0 działała do przedwczoraj az padł stepstick. SIlniki działają ale albo pracują w przeciwnym kierunku albo co ciekawe pracują w przeciwnych kierunkach (stan znienia się co restart sterownika).

Po zmianie stepsticka z innej osi działają poprawnie wiec wykluczam awarię innego elementu.


Mam byc moze banalne pytanie ale "orłem" z elekroniki nie jestem więc wolę zapytać...
Czy ten stepskick podejdzie?

Obrazek

Już go kupiłem ale wolę zapytać zanim zamontuje.

Wygląda identycznie jak ten który już mam ale ma nieco nowszy procek

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: mcexperts » 30 sty 2018, 15:06

Podejdzie.

IdeaTB
Posty: 38
Rejestracja: 19 maja 2016, 12:57
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Nie działają silniki osi Z w GATE 1.0

Postautor: IdeaTB » 30 sty 2018, 15:11

Dzieki mcexperts za odpowiedź


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość