Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 07 lut 2018, 12:01

Witam Wszystkich.

Jestem początkującym budowniczym drukarki 3D.
Swój projekt oparłam o model MendelMax 2.0. Budowa jest już w zasadzie skończona. Teraz borykam się z uruchomieniem.

Projekt jest oparty o elektronikę Arduino Due + płytka Due3Dom (rev.2) + wyświetlacz REPRAP DISCOUNT FULL GRAPHIC SMART CONTROLLER. Zasilacz 24V - beż żadnych pinów podających impuls do startu, tylko zwykłe włącz/wyłącz.

Jak pisałem jestem "świeży" w tym środowisku i działam na bazie wiedzy koleżeńskiej i tego co znajdę w googlach...

Jak w tytule, problem jest związany z uruchomieniem w/w wyświetlacza LCD.
Oto problemy, które napotkałem w firmware'ach Repetier i Marlin:

Na pierwszy ogień poszedł firmware Repetier (najnowsza wersja to chyba 1.0.1):
1. skonfigurowałem firmware używając "Repetier-Firmware configuration tool" (https://www.repetier.com/firmware/v100/index.php)
- w zakładce User Interface wybrałem RepRapDiscount Full Graphic Smart Controller 128x64,
2. Firmware skompilowałem i wgrałem używając Arduino WEB Editor - niestety moja wersja Arduino IDE 1.6.1 nie kompiluje tego firmaware, a nowszych wersji na Windows 7 nie mogę uruchomić, tzn. instalują się ale program się nie uruchamia. To podobno jakieś problemy z java. Szukałem rozwiązania ale nic co znalazłem nie zadziałało...
3. w efekcie firmware Repetier znalazł się na Arduino Due. Przy użyciu oprogramowania Repetier Host podłączyłem się do Arduino i przetestowałem wszystkie osie oraz grzałki i termistory (używając regulacji manualnych). Z tego poziomu wszystko działa, endstopy też są poprawnie skonfigurowane bo homing działa tak jak został ustawiony.

PROBLEM 1: w tym ustawieniu nie działa mi kontroler LCD - zmieniałem podłączenia EXP1 i EXP2, to nic nie pomagało. Wsuwałem i wysuwałem kartę SD, też bez rezultatu. Klikałem przyciski, nic... Tylko w jednym ustawieniu (i to chyba niepoprawnym) taśm EXP1/2, po włożeniu karty SD, ekran LCD zaczynał migać.
Taśmy złącz EXP1/2 przedzwonione, są ok. Być może sam wyświetlacz jest uszkodzony... albo problem z ustawieniami w firmaware. Wyświetlacz postaram się sprawdzić u kolegi, który podobno ma taki sam.
Może drukarka wymaga jakiegoś sygnału do startu?
Ale w "Repetier-Firmware configuration tool", zakładka "Features" mam ustawione:
Enable power on startup for switchable power units (ENABLE_POWER_ON_STARTUP)
Automatically enable PS ON pin on usage of steppers and heaters (AUTOMATIC_POWERUP)
(chociaż to pierwsze chyba jest zbędne....?)

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co radzicie?

Próbowałem skonfigurować firmware Marlin: (https://github.com/esenapaj/Marlin) Bo tam podobno te wyświetlacze działają od dawna.
Niestety mam problemy z kompilacją. Pracuję na Windowws 7 64 bit i żadne Arduino IDE wyższe niż wersja 1.6.1 u mnie nie działa. Znalazłem te wpisy z redukowaniem pamięci xms i xmx, w plikach arduino.l4j.ini i arduino_debug.l4j.ini, ale to nic nie pomogło. Zacząłem kompilować na tej wersji sieciowej (Arduino Web Editor) ale tam się wszystko rozjeżdża bo kod odwołuje się do innych katalogów (np. ../../src/HAL/)
O ile dodawanie do ścieżki prefixu "../../" pomagało w wersji 1.6.1 to w wersji sieciowej to nie działa. Niestety 1.6.1 się wywala po ustawieniu wszystkich ścieżek i generuje błędy niekompatybilności c++, a więc domyślam się, że to jest wina wersji Arduino IDE...
Postanowiłem pododawać wszystkie listowane ścieżkami pliki *.h do głównego kodu, tak aby obejść problemy ze ścieżkami w Arduino WEB Editor. Ale kompilacja zakończyła się błedem typu #error "TX_BUFFER_SIZE is not supported by ARM platform yet." Nie wiem co to oznacza... może ten edytor "chmurowy" wywala się bo kod jest za duży...?

PROBLEM 2: Nie mogę skompilować firmware Marlin.

Co radzicie? Czy są jakieś inne kompilatory współpracujące z Arduino Due?

Pozdrawiam,
Andrzej

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: Garreth » 07 lut 2018, 22:20

Najpierw dobrze skompiluj i wgraj firmware. Nie wiem jakie problemy sa z IDE na windows 7, ale jeżeli aktualizować windowsa nie chcesz to sugeruję VMware i stworzenie maszyny wirtualnej choćby z ubuntu.

Jesli chodzi o marlina to bierz z oficjalnego źródła. Osobiście polecam przetestować wersję developerską 2.0.x, https://github.com/MarlinFirmware/Marli ... gfix-2.0.x , ale stabilna 1.1 tez sie powinna nadać.
A jeśli chodzi o wyświetlacz to jeden z kabli daje zasilanie, jak podepniesz go poprawnie to ekran (podwietlenie) swieci, niepoprawnie -nie swieci, drugi odpowiada za enkoder, jak go dobrze wepniesz i firmware jest skofigurowany to powinienes slyszec pikanie buzzera. Najpierw znajdź prawidłowe położenie pierwszego kabla, potem kombinuj z drugim.

Power on startup służy do tego, aby elektronika odpalała zasilacz (na przykład komputerowy ATX), nie jest to zwiazane w zaden sposob z wyswietlaczem.

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 08 lut 2018, 8:57

Garreth

Dzięki za porady. Faktycznie, ja też zastanawiałem się nad postawieniem jakiegoś Linux'a ale nie miałem za bardzo gdzie.. Tylko nie wziąłem pod uwagę VMware'a i maszyny wirtualnej.
Muszę poczytać trochę jak taką maszynę zbudować, i czy można ją uruchomić z poziomu już zainstalowanego Windows'a...

Co do wyświetlacza:
- czy niezależnie od tego czy firmware obsługuje LCD czy nie, to wyświetlacz powinien być podświetlony przy prawidłowym podłączeniu?
- czy może brak obsługi LCD w firmware lub błędne ustawienia firmware mogą spowodować, że wyświetlacz nie będzie podświetlony?
- czy należy coś kliknąć (enkoder, przycisk "stop") lub wsunąć kartę SD aby włączyć wyświetlacz?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: Garreth » 08 lut 2018, 10:27

szadok71 pisze:Garreth

Dzięki za porady. Faktycznie, ja też zastanawiałem się nad postawieniem jakiegoś Linux'a ale nie miałem za bardzo gdzie.. Tylko nie wziąłem pod uwagę VMware'a i maszyny wirtualnej.
Muszę poczytać trochę jak taką maszynę zbudować, i czy można ją uruchomić z poziomu już zainstalowanego Windows'a...


Tak, instalujesz VMware Workstation Player, wybierasz opcje "New virtual machine", jako źródło do instalacji podajesz sciezke do sciagnietego uprzednio obrazu ubuntu, klikasz pare razy dalej patrzac co dosc prosty kreator chce i wszystko sie samo zainstaluje:)


szadok71 pisze:Garreth

Co do wyświetlacza:
- czy niezależnie od tego czy firmware obsługuje LCD czy nie, to wyświetlacz powinien być podświetlony przy prawidłowym podłączeniu?
- czy może brak obsługi LCD w firmware lub błędne ustawienia firmware mogą spowodować, że wyświetlacz nie będzie podświetlony?
- czy należy coś kliknąć (enkoder, przycisk "stop") lub wsunąć kartę SD aby włączyć wyświetlacz?


- tak, podswietlenie powinno byc zawsze, zasilanie na pinie do wyswietlacza nie jest wylaczalne
- nie, patrz wyzej. Jak nie bedzie skonfigurowany to nic sie nie wyswietli po prostu
- nie, wyswietlacz jest wlaczony po dostarczeniu elektronice zasilania

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 08 lut 2018, 11:07

Jeszcze raz dziękuję. :-)

Hmm... czyli wychodzi na to, że wyświetlacz jest uszkodzony, no chyba, że płytka nie daje zasilania na ten pin, wtedy mam problem z płytką Due3Dom...
Wg tego zdjęcia płytki Due3om (http://fabrykator.pl/seasidecustoms/wp-content/uploads/sites/3/2016/06/Due3DOM_MINI_rev2_EXP_pinout.png, 5V jest podawane na złączu EXP1 (to od LCD) na pinie 9 (o ile dobrze liczę).
Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy tam to 5V jest.

Ale widzę, że jest tam też sygnał LCD ENA - chyba enable - ale rozumiem, że jak jest zasilanie na w/w pinie to ten wyświetlacz powinien świecić niezależnie od stanu pinu LCD ENA?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: Garreth » 08 lut 2018, 12:03

szadok71 pisze:Jeszcze raz dziękuję. :-)

Hmm... czyli wychodzi na to, że wyświetlacz jest uszkodzony, no chyba, że płytka nie daje zasilania na ten pin, wtedy mam problem z płytką Due3Dom...
Wg tego zdjęcia płytki Due3om (http://fabrykator.pl/seasidecustoms/wp-content/uploads/sites/3/2016/06/Due3DOM_MINI_rev2_EXP_pinout.png, 5V jest podawane na złączu EXP1 (to od LCD) na pinie 9 (o ile dobrze liczę).
Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy tam to 5V jest.

Ale widzę, że jest tam też sygnał LCD ENA - chyba enable - ale rozumiem, że jak jest zasilanie na w/w pinie to ten wyświetlacz powinien świecić niezależnie od stanu pinu LCD ENA?
http://reprap.org/mediawiki/images/7/70/Controller_final_reprapdiscount.pdf

Tu masz schemat tego wyswietlacza, Vcc jest przez rezystor podpiete do podswietlenia:)

Uwazaj na oznaczenia exp1 i exp2, bywaja zamienione.

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 08 lut 2018, 16:49

Sprawdziłem. 5V jest tam gdzie ma być na złączu EXP1 na płytce Due3DOm. Przy prawidłowym podłączeniu EXP1-EXP1, wyświetlacz jest martwy. Świeciłem na niego z góry latarką aby zobaczyć czy to może tylko podświetlanie nie działa ale nic nie wypatrzyłem. Zmiana połączenia EXP1-EXP2 też nic nie dała. Tak jak pisałem wcześniej, w tym połączeniu, włożenie karty SD spowodowało miganie wyświetlacza.

Tak czy inaczej, panel LCD wydaje się być uszkodzony. Widzę, że jest w Polsce za 75 zł... chyba kupię bo nie chcę czekać kolejnych 4-6 tygodni.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: Garreth » 08 lut 2018, 18:43

szadok71 pisze:Sprawdziłem. 5V jest tam gdzie ma być na złączu EXP1 na płytce Due3DOm. Przy prawidłowym podłączeniu EXP1-EXP1, wyświetlacz jest martwy. Świeciłem na niego z góry latarką aby zobaczyć czy to może tylko podświetlanie nie działa ale nic nie wypatrzyłem. Zmiana połączenia EXP1-EXP2 też nic nie dała. Tak jak pisałem wcześniej, w tym połączeniu, włożenie karty SD spowodowało miganie wyświetlacza.

Tak czy inaczej, panel LCD wydaje się być uszkodzony. Widzę, że jest w Polsce za 75 zł... chyba kupię bo nie chcę czekać kolejnych 4-6 tygodni.
Pamietaj jeszcze, ze wtyczki da sie obrocic o 180 stopni :) ale fakt, sprawdzilbym miernikiem czy nie masz jakis zwarc miedzy Vin a pozostalymi pinami wyswietlacza. Czasem chinczyk zostawi jakas nadmiarowa kulke cyny gdzies

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 08 lut 2018, 20:20

Zwarć nie ma ale chyba jest problem z masą. Nie ma połączenia pomiędzy masą na pinach EXP1/2 a masą płytki. Między masami EXP1 i EXP2 też nie ma przejścia. Muszę rozlutować całą płytkę ale to pewnie już jutro.

szadok71
Posty: 26
Rejestracja: 22 sie 2017, 13:34
Kontaktowanie:

Re: Arduino Due + Due3Dom - problemy z wyświetlaczem Full Graphic Smart Controller

Postautor: szadok71 » 08 lut 2018, 20:28

Mam ich! Skubańcy odwrotnie zamocowali gniazda IDC 10. Tak mnie coś tknęło i przedzwoniłem pozostałe piny w poszukiwaniu masy... wszystko działa. Nie sprawdzałem tego bo te złącza mają specjalny kształt aby ich nie podłączyć obrócone o 180...


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość