Rumba - pytanie.

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: imrahil » 07 gru 2017, 10:22

kornik50 pisze:Witam
Jest to pierwsza moja drukarka,padła elektronika,kupiłem RUMBĘ,podłączyłem,i dalej nie mogę ruszyć.Kombinowanie nic nie daje,proszę o wyrozumiałość i pomoc.


Po pierwsze załóż swój własny wątek.

Po drugie:
Kupiłem Audi, zatankowałem, ale nie pali i dalej nie mogę ruszyć.Kombinowanie nic nie daje,proszę o wyrozumiałość i pomoc.

potrzebujemy więcej szczegółów, informacji, detali, rozumiesz? Szklana kula w naprawie :P
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
Baqsthc
Posty: 12
Rejestracja: 17 cze 2016, 12:51
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: Baqsthc » 07 gru 2017, 22:56

Taki sam przykład dostał na innym forum :D

kornik50
Posty: 12
Rejestracja: 20 wrz 2017, 15:29
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: kornik50 » 11 gru 2017, 9:51

Witam
Absolutnie się zgadzam.Drukarka DRU3EK z Wrocławia.Na gwarancji,ale jak padła elektronika to producent się wykręcił milczeniem,dlatego kupiłem Rumbę.Pierwszy problem to nie pracujące krańcówki.Podłączone do "+" i" S" jak na zdięciu.Mechaniczne "NO".Pozamknięciu obwodu silniki nie reagują,dalej pracują.
DSCN1311 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: Marcin1415 » 11 gru 2017, 10:25

Nie działa bo źle podłączyłeś. Poszukaj w sieci jak powinno się podłączyć krańcówki. Musisz być pewny tego co robisz. Złe podłączenie grozi spaleniem Rumby(stabilizator). Wszystkie 3 przewody muszą być podłączone czyli plus, minus i sygnał. Na płytce masz opisane piny.

kornik50
Posty: 12
Rejestracja: 20 wrz 2017, 15:29
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: kornik50 » 11 gru 2017, 11:04

Przepraszam/podłączyłem zgodnie ze schematem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: Kopytko » 11 gru 2017, 11:15

To przyjrzyj się jeszcze raz schematowi i swojemu podłączeniu.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

kornik50
Posty: 12
Rejestracja: 20 wrz 2017, 15:29
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: kornik50 » 11 gru 2017, 11:20

Podłączone jest pod "-" i "s" na płycie-jak na schemacie i dwa zewnętrzne styki { z trzech,środkowy wolny} na wyłącznikach.Chyba tak jest na schemacie.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: Miś » 11 gru 2017, 11:31

I dalej nie widzisz błędu ?
Na schemacie switche są podłączone pod 1,3 i 5 rządek od góry. A ty podłączyłeś pod 2,4 i 6.
-- MIŚ --

kornik50
Posty: 12
Rejestracja: 20 wrz 2017, 15:29
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: kornik50 » 11 gru 2017, 11:46

Co fachowiec to fachowiec,szacunek.Zaraz przełaczę i sprawdzę.Dzieki.

kornik50
Posty: 12
Rejestracja: 20 wrz 2017, 15:29
Kontaktowanie:

Re: Rumba - pytanie.

Postautor: kornik50 » 11 gru 2017, 11:51

I nic.Przepiąłem tym razem zgodnie ze schematem,i nic,bez reakcji.


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość