Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: MosfetN » 01 gru 2016, 20:00

Mam pewien problem z którym meczę się już 2 dzień . Otóż mam jedną głowicę i dwa extrudery bowden które w trójniku przed głowicą łączą się w jedną rurkę teflonową. Problem polega na samym przełączaniu się między extruderami na tej samej warstwie wraz z wycofaniem filamentu poprzedniego i wprowadzeniem nowego. Dodatkowo muszę zastosować prime pillar w celu wyplucia reszty filamentu. Próbowałem to wprowadzić w Slic3r oraz Simplifiy3d . W obydwu jest ten sam problem iż nie ma okienek "Gcode after tool change" lub "Gcode before tool change". Za każdym razem brakuje w kodzie jednego wprowadzenia lub cofnięcia skutkuje to nadmiernym wysunięciem/wsunięciem danego filamentu.
...................//
G1 X196.627 Y171.192 E22.0189
G1 X192.077 Y175.743 E22.3776
G92 E0
G1 E0.0000 F1800

; tu jest kod "tool change gcode"/"tool change script"
G92 E0
G1 E-5 F1800
G92 E0
G1 E2 F1800
G92 E0
G1 E-77 F1800
G92 E0


T1

; potrzebuje jeszcze po zmianie narzędzia wstawić trochę kodu <<-------

; tool H0.200 W0.450
; prime pillar
G1 X156.715 Y191.976 F10500
G92 E0
G1 X156.715 Y203.526 E0.4599 F2160
G1 X145.166 Y203.526 E0.9198
G1 X145.166 Y191.976 E1.3797
G1 X156.715 Y191.976 E1.8397
G1 X156.205 Y192.196 F10500
G92 E0
//..............................
Na razie nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem. :shock:
Czy ktoś wie jak jest to rozwiązane w nowej Prusie :?: : http://prusaprinters.org/original-prusa-i3-mk2-multi-material-upgrade-release/
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: Kopytko » 01 gru 2016, 20:11

a w simplify3d nie odpowiada za to opcja w Advanced na dole po prawej ?
Albo moze w makro powklejać te komendy. Tylko nie wiem jak wywołuje się makro :(
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: Garreth » 02 gru 2016, 4:53

Wydaje mi sie, ze w s3d mozesz sobie sciagnac profile do prusy, moze one cos podpowiedza?

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: MosfetN » 03 gru 2016, 16:02

Jak na razie nie udało mi się tego rozwiązać. Żaden z popularnych slicer,ów nie ma możliwości ustawienia tego tak jak ja chcę. Udało mi się wygenerować kod który wymaga 2 modyfikacji na początku . Wszystko ładnie działa dziś puszczę pierwszy wydruk z rozpuszczanym supportem z jednej głowicy :D .
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: MosfetN » 03 gru 2016, 16:34

Pierwsze efekty (naturalny-HIPS , szary-ABS +) :D
IMG_0365.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: Krzysztof » 03 gru 2016, 16:36

W Slic3rze masz parametry przy zmianie narzędzia - zaznaczyłem na czerwono.
Pierwszy do wycofania - podajesz ile mm ma wycofać a drugi do "extra wyplucia" po załączeniu ekstrudera.
Ustawiasz to dla każdego ekstrudera osobno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Druk podpór z użyciem drugiego extrudera.

Postautor: MosfetN » 04 gru 2016, 9:39

Testowałem tą opcje z tego co pamiętam , też czegoś brakowało i trzeba było dodać ręcznie. Poza tym ja potrzebuje dodać specjalną procedurę zapobiegająca ciągnięciu się nitek za wyciąganym filamentem ;) :

Kod: Zaznacz cały

G92 E0
G1 E-5 F1800
G92 E0
G1 E2 F1800
G92 E0
G1 E-77 F1800
G92 E0
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość