[Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

cadbit
Posty: 6
Rejestracja: 07 cze 2018, 19:23
Lokalizacja: Lublin/Kraśnik
Kontaktowanie:

[Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: cadbit » 07 cze 2018, 19:26

Dzień dobry,
potrzebuje pomocy. Z moją drukarką coś się dzieje nie dobrego.
Otóż podczas druku w drukarce nagle przestawiają się osie X i Y. Nie jest to czynnik powtarzający się cyklicznie w tym samym momencie.
Czasem przy 5 warstwie czasem na 80 % wydruku.

Dla przykładu wrzucam próby wydruku kostki 20x20x20.
Nie mogę dodać pliku *.gcode.
Jak będzie trzeba wkleję w treść.

Proszę o pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: mcexperts » 07 cze 2018, 19:31

Panie kolego nic się nie.przestawia.
Musisz na stepsticku dodać więcej prądu, albo posmarować osie.

To klasyczne przesuwanie warstw wynikające ze zbyt małego prądu / za dużych oporów.

cadbit
Posty: 6
Rejestracja: 07 cze 2018, 19:23
Lokalizacja: Lublin/Kraśnik
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: cadbit » 07 cze 2018, 19:36

Do stepsticku się nie dostanę bo musiałbym obudowę rozbierać (chyba).
Czym i co smarować dokładnie żeby nie zrobić gorzej.

Faktycznie prowadnica linowa (H) jest nieco podrdzewiała.

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: mcexperts » 08 cze 2018, 10:58

Nie mam pojęcia co to za drukarka.

Może na reprapy.pl ktoś poradzi koledze. A otwieranie obudowy nie gryzie.

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 297
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: Tomek » 09 cze 2018, 4:59

mcexperts pisze:Nie mam pojęcia co to za drukarka.

Flexa Duo - przecież jest w tytule :LOL:
Zaprojektowana przez Krzysztofa (który jest chyba na 2-gim końcu świata, odcięty od sieci, więc nie pomoże).
Jeżeli prowadnice są zardzewiałe to raczej do wymiany.
Jeżeli coś jeszcze gdzieś stawia opór to trzeba go zlikwidować, wymienić, wyczyścić, nasmarować - to delikatne i precyzyjne urządzenie - nie ma prawa mieć oporów.

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: mcexperts » 09 cze 2018, 5:57

Tomek pisze:
mcexperts pisze:Nie mam pojęcia co to za drukarka.

Flexa Duo - przecież jest w tytule
Zaprojektowana przez Krzysztofa (który jest chyba na 2-gim końcu świata, odcięty od sieci, więc nie pomoże).
Jeżeli prowadnice są zardzewiałe to raczej do wymiany.
Jeżeli coś jeszcze gdzieś stawia opór to trzeba go zlikwidować, wymienić, wyczyścić, nasmarować - to delikatne i precyzyjne urządzenie - nie ma prawa mieć oporów.
Wiem od kogo drukarka, ale każda ma swoje przejścia, a tutaj trzeba o serwisie pomyśleć.
Nie znam w sensie typowych problemów ;)

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: mcexperts » 09 cze 2018, 5:57

Tomek pisze:
mcexperts pisze:Nie mam pojęcia co to za drukarka.

Flexa Duo - przecież jest w tytule
Zaprojektowana przez Krzysztofa (który jest chyba na 2-gim końcu świata, odcięty od sieci, więc nie pomoże).
Jeżeli prowadnice są zardzewiałe to raczej do wymiany.
Jeżeli coś jeszcze gdzieś stawia opór to trzeba go zlikwidować, wymienić, wyczyścić, nasmarować - to delikatne i precyzyjne urządzenie - nie ma prawa mieć oporów.
Wiem od kogo drukarka, ale każda ma swoje przejścia, a tutaj trzeba o serwisie pomyśleć.
Nie znam w sensie typowych problemów ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 297
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: Tomek » 09 cze 2018, 6:37

:OK:
Faktycznie: trzeba o serwisie pomyśleć. Albo samodzielnie, albo komuś oddać.
Myślę, że raczej czyszczenie / smarowanie niż zwiększanie prądu stepstików, ale bez gruntownego przeglądu się nie obejdzie - decyzja cadbit czy samodzielnie czy komuś na warsztat.
O smarowaniu prowadnic HiWin było pisane na forach.
Przykład: http://mojreprap.pl/viewtopic.php?t=6840 (ale skoro jest rdza to moim zdaniem trzeba wszystko rozkręcić a nie jedynie smarować).

cadbit
Posty: 6
Rejestracja: 07 cze 2018, 19:23
Lokalizacja: Lublin/Kraśnik
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: cadbit » 13 cze 2018, 11:34

Dziękuję za pomoc.
Smarowanie nic nie pomogło.

Wszystkie trzy prowadnice pokryte rdzą.
Nie czuję oporów przy suwaniu wózkiem. Ale kto wie.

Czy jest ktoś z okolic Lublina kto by mi prze-serwisował drukarkę?

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: [Flexa Duo] Zmiana ustawień osi X i Y

Postautor: mcexperts » 13 cze 2018, 21:33

Jeżeli nie czujesz oporów, to trzeba podkręcić stepsticks, zobaczyć może zębatka się poluzowała albo tysiąc innych rzeczy.

Jeszcze raz, na reprapy masz więcej ludzi, są jakieś szt z Lublina, jak dobrze pójdzie to dwie godziny i gotowe.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość