OctoPi - ustawienia sieci - problem

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 403
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Sławek » 07 cze 2016, 15:55

Przeciez da sie ustawic statyczny adres na rpi a nie tylko z dhcp :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2604
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Krzysztof » 07 cze 2016, 17:03

Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanie :roll: Sprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941

maglo18
Posty: 275
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: maglo18 » 07 cze 2016, 17:27

Kilka pytań? Jak Krzysztofie Ty w ogóle chcesz się połączyć z tą malinką z WAN? Masz publiczne czy prywatne IP? Masz stałe IP stałe czy zmienne. Testowałeś już usługi z zewnątrz tzn czy masz otwarte wszystkie porty z WAN czy tylko wybrane? Chcesz przekierować wybrany port do obsługi Octopi czy zestawić tunel VPN? Co to jest router 1 oraz do światła? Czy one są połączone? To nie problem RPI tylko konfiguracji sieci. To że RPI ma internet to nie znaczy że możesz mieć dostęp do niego przez ten internet.

Garreth
Posty: 937
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Garreth » 07 cze 2016, 17:51

Krzysztof pisze:Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanie :roll: Sprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941


Na tplinku (zakładając, że masz oryginalny firmware) w menu DHCP masz podmenu "Address reservation", tam możesz wpisać malince na stałe jakiś adres IP, ale po kablu też warto spróbować. Jak Ci się uda podłączyć do malinki tak, żeby ta miała przy okazji dostęp do netu to zrób sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade

Awatar użytkownika
bundyr
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:14
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: bundyr » 07 cze 2016, 18:02

Miałem podobny problem tyle, że z Repetier Host jak malina ustawiała ipv6. Nie dało się wówczas połączyć, po wyłączeniu ipv6 i ustawieniu ipv4 wszystko wróciło do normy. Krzysztof sprawdź może ten trop.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2604
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Krzysztof » 07 cze 2016, 18:22

Dzięki za podpowiedzi. Jutro mam urwanie głowy, więc pewnie pojutrze usiądę do OctoPi, bo musi to wreszcie zadziałać :evil:
No ale pojutrze mają dojechać płytki z Merkar-a od Due3Dom i MINI, więc znów będę miał rozdwojenie jaźni :LOL:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 651
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Miś » 07 cze 2016, 23:37

Krzysztof pisze:więc znów będę miał rozdwojenie jaźni :LOL:
Nie rozdwojenie jaźni tylko po prostu zapier..l ;)
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 403
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Sławek » 08 cze 2016, 5:00

Krzysztof pisze:Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanie :roll: Sprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941

Eeee, no panie, dla kazdego interfejsu da sie ustawic a robisz to tak :

sudo nano /etc/network/interfaces

I edytujesz czesc dla wlan0


iface wlan0 inet static
address 192.168.3.90
gateway 192.168.3.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.3.0
broadcast 192.168.3.255

Oczywiscie ustawiasz swoje parametry sieci ;)

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 403
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Sławek » 01 lis 2016, 6:28

Sławek pisze:Dokładnie, i ma wszystkie opcje jak w wersji PRO ;)

Niestety od dziś, jak ktoś ma połączenie z netem z RPi na którym stoi Repetier Server, skończyła się brutalnie wersja beta i sporo funkcji wymaga wykupienia wersji PRO za 80 EUR ;)
Zatem czas powrócić do Octoprinta ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 228
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Marcin1415 » 23 gru 2016, 13:38

bundyr pisze:Miałem podobny problem tyle, że z Repetier Host jak malina ustawiała ipv6. Nie dało się wówczas połączyć, po wyłączeniu ipv6 i ustawieniu ipv4 wszystko wróciło do normy. Krzysztof sprawdź może ten trop.



Gdzie przełączyć ipv4? Mam ten sam problem co Krzysztof. Potrzebuję ustawić stałe IP w octoprint i za cholere nie da się tego zrobić. Edytuje /etc/network/interfaces tak jak pisaliście i za każdym razem i tak zostaje losowo przydzielony ip. Co można z tym jeszcze zrobić?


Wróć do „OctoPrint”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość