Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 23 kwie 2017, 16:06

Ja ciągle drukuję z dyszą 0.4mm i wysokością warstwy 0.2mm filament 1.75
W Slic3r ma ustawione:

extrusion width na 0 (0 oznacza, że program sam wylicza wartość optymalną zależną od innych parametrów)

w pliku gcode mam wyliczone przez Slic3r dla

external perimeters extrusion width = 0.40mm

Dlatego propozycja kolegi na 0.37 jest dobra.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 23 kwie 2017, 16:17

Pomyliłem się w przeliczaniu na metry.

1,97m i 1,61m

ale chodziło mi o stosunek.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 23 kwie 2017, 16:56

Wydruk po korekcie. Jest lepiej ale jeszcze jest problem. Tak przy okazji slic3r nie pokazuje czasu wydruku? To zgrubienie wypada na początku łuku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 23 kwie 2017, 17:06

Widać, że jest znacznie lepiej.

Slicer3r nie podaje czasu wydruku. A szkoda.
Też mnie to trochę wkurza.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 23 kwie 2017, 17:26

Arek, jakie masz kody startowe?

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 23 kwie 2017, 20:13

kodu startowego nie zmieniałem
standardowo wygląda tak:

-------------------------------
G28;
G1 Z5 F5000;

-------------------------------

Problem jest w parametrach wydruku, tylko nie wiem
na razie w których.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 23 kwie 2017, 20:59

trudno jest porównywać opisy info z gcode slic3r i kisslicer-a ponieważ
często używają różnych nazw dla tego samego parametru.

Zauważyłem różnice w prędkościach.

W Slic3r masz ustawione:
perimeter_speed=35
small_perimeter_speed=40
external_perimeter_speed=70%
solid_infill_speed=40
top_solid_infill_speed=40
infill_speed=35

W Kisslicer masz:
Perimeter Speed = 25.00
Loops Speed = 25.00
Solid Speed = 25.00
Sparse Speed = 25.00
Speed vs Quality = 0.70
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 24 kwie 2017, 6:05

Mam jeszcze jeden pojemnik do wydrukowania więc wyrównam prędkości.
Ostatni wydruk wyszedł bardzo dobrze, ale nie idealnie ;)

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 25 kwie 2017, 20:43

Paweł,

tak ogólnie zapytam.

Jak porównasz według Ciebie w odniesieniu do twojej drukarki na której robiłeś próby,
który wypada na plus?

Kisslicer-a czy Slic3r PE.

Czasami jak coś dobrze współgra z czymś, to może nie warto tego zmieniać, choć
w przypadku nowej wersji programu jednak nas kusi o zmianę lub próbę.
Ciągle chcielibyśmy uzyskać jak największą perfekcję wydruku.

Jeśli Kisslicer wypada na +, to w zastosowaniu do twojej drukarki nie rezygnowałbym z niego.

Fakt, że Slic3r PE jest szybszy. Tylko czy to ma znaczenie w przypadku druku 3D, który i tak jest czasochłonny.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 26 kwie 2017, 5:38

Więc ja różnicy w jakości nie widzę. Za slic3r przemawia wspieranie mostów, tego jeszcze kissliccer nie potrafi. W zasadzie ustawilem slic3r, chociaż widzę jeszcze delikatne zgrubienie na poczatku robienia łuku. Jeszcze spróbuje to wyeliminowac. Tak to teraz wygląda:
Na zbliżeniu widać poprawę parametrów . Jest duża zmiana miedzy proszkiem do pieczenia i sosem. Wszystkie pojemniki cięte były slic3r
Irytuje za to brak czasu wydruku, to spore niedopatrzenie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Slic3r”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość