Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 26 kwie 2017, 10:00

Wydruki naprawdę ładne.

Mnie również doskwiera brak kalkulatora czasu wydruku.

Czasami posiłkuję się programem online Gcode Viewer http://gcode.ws/

Wgrywam wygenerowany plik gcode a aplikacja internetowa
wylicza orientacyjny czas wydruku.

Czasami używałem do wyliczania slicera Cura, ale musiałem
po wgraniu STL-a ustawić parametry podobne jak w Slic3r.
Czasy były przybliżone do rzeczywistych.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
s3b
Posty: 99
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:25
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: s3b » 26 kwie 2017, 11:11

Ja pocięte slic3r'em pliki g-code wrzucam do repetier hosta i tam się wyświetla szacunkowy czas wydruku - nawet w miarę zgodny z rzeczywistością :)
:: Moje wydruki obecnie @P3Steel 2.01 / Ultimaker 2 AE :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 26 kwie 2017, 13:58

Arkomania.pl pisze:kodu startowego nie zmieniałem
standardowo wygląda tak:

-------------------------------
G28;
G1 Z5 F5000;

-------------------------------

Problem jest w parametrach wydruku, tylko nie wiem
na razie w których.

Przy tak ustawionym kodzie, rosnie mi temperatura stolu, nastepnie ustawia sie glowica na srodku stolu i czeka na rozgrzanie glowicy. Ja mam jeszcze kody centrujace glowice. Kiepsko

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 26 kwie 2017, 14:42

G28 to ustawienie na początek osi XYZ
G1 Z5 F5000 to podniesienie głowicy na wysokość 5mm Z

kody te nie mają związku z temperaturą.

Coś jest u ciebie nie tak.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Arkomania.pl » 26 kwie 2017, 17:10

Paweł, chyba wiem w czym problem.

Jak napisałem, komendy te nie mają związku z temperaturą stołu.
Bezpośrednio nie, ale jak się może okazać pośrednio tak.

Czy twoja drukarka nie ma przypadkiem pozycji Home na środku stołu.

Jeśli tak, to głowica ustawia się po G28 na środku stołu i podnosi na 5mm.
Akurat pod głowicą masz czujnik od stołu. Stół w tym miejscu jest ogrzewany
przez głowicę.

Możesz zmienić te parametry oddalając głowicę od stołu.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: olo2000pm » 26 kwie 2017, 17:49

Zostaje przy kisslicerze 8-)
Próbowałem tą różę wydrukować cięte slic3r, ale nie dalem rady. Musiałbym jeszcze poświęcić trochę czasu na ustawienie slic3r, ale to może przy kolejnej drukarce.
Kisslicer zakochany jest w PRIDZIE :LOL:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 261
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:15
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: evrybadykombinerki » 26 kwie 2017, 22:48

"Ja wiedziałem że tak będzie.."
;)

Kiedyś dawno mordowałem się żeby skonfigurować Slic3rem druk nagwintowanej kształtki rurowej, przeciętej na pół (orientacyjnie fi 100mm, skok gwintu jakieś 2,5mm). Za Chiny to nie przypominało gwintu po wydruku.
Wtedy zrezygnowany pobrałem Kisslicer, ogarnąłem go (to łatwo powiedzieć). I gwint wyszedł - działający - od pierwszego razu.

kipi
Posty: 18
Rejestracja: 05 lut 2017, 20:58
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: kipi » 29 kwie 2017, 18:18

olo2000pm pisze:Zostaje przy kisslicerze 8-)
Próbowałem tą różę wydrukować cięte slic3r, ale nie dalem rady. Musiałbym jeszcze poświęcić trochę czasu na ustawienie slic3r, ale to może przy kolejnej drukarce.
Kisslicer zakochany jest w PRIDZIE :LOL:


Jak ustawiłeś podporę w KISSie? Bo ja ostatnio dałem na średnio i miałem problem aby oderwać support i uszkodziłem postać.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: Marcin1415 » 29 kwie 2017, 19:21

Powiem tak. Jestem pod wielkim wrażeniem tego slicera w połączeniu z repetier hostem 2.0. Testowałem wydruk kadłuba do mojego szybowca. Wszystkie inne slicery robiły wypełnienie w środku tej ścianki w postaci szlaczków i innych pierdół, sami wiecie jak to się drukuje przy cienkich ściankach. Do tego drukarka chodzi jak maszyna do szycia. Tutaj piękna równa linia!!! Wyjdzie super.

Obrazek

michu556
Posty: 145
Rejestracja: 02 lis 2016, 19:26
Kontaktowanie:

Re: Nowa wersja Slic3r 1.34.0 Prusa Edition

Postautor: michu556 » 29 kwie 2017, 20:23

poprosimy fotki po ;)


Wróć do „Slic3r”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości