Ustawienia

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Ustawienia

Postautor: andrzejj » 05 maja 2016, 11:27

Witam, zaczynam tracić zmysły i zdrowy rozsądek :) Próbuję wydrukować sobie logo na kapsle w felgach bo ktoś wydłubał albo same spadły. W każdym razie próbowałem nieco zmodyfikować ustawienia, żeby zyskać na jakości i efekty są odwrotne a w zasadzie zaczynam dochodzić do wniosku, że zupełnie nie wiem jaka nastawa co powoduje. W szczególności nie rozumiem dwóch rzeczy:
- logo ma cztery lekko ukośnie płaszczyzny - dlaczego tylko pod dwoma infill jest 'gęstszy',
- zewnętrzne powierzchnie robione są dwoma obrysami - dlaczego zewnętrzny jest cieńszy? (jak zmieniałem Extrusion witdh ->external perimeters to wychodziły jakieś bzdury).
Załączam model oraz zrzuty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: Krzysztof » 05 maja 2016, 13:14

W Default Extrusion Width wpisz 0.56mm (dla dyszy 0.5mm) i spróbuj to pociąć.

Awatar użytkownika
s3b
Posty: 99
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:25
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: s3b » 05 maja 2016, 13:20

Ten najnowszy stabilny slic3r (1.2.9) czasem robi dziwne rzeczy. Ja zawsze staram się szerokości ścieżek wpisać ręcznie. W moim przypadku dla dyszy 0.5 mam ustawione odpowiednio - dla obrysów oraz obrysów zewnętrznych 0.56, dla infill 0.75, dla solid infill 0.6 a dla top solid infil tak jak dla obrysów czyli 0.56. Drukuje warstwą 0.2 lub 0.26 z tymi ustawieniami.
W starszych slic3r'ach część parametrów zostawiałem na wartości 0 i efekty były bardziej przewidywalne i w moim odczuciu lepsze.
:: Moje wydruki obecnie @P3Steel 2.01 / Ultimaker 2 AE :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: andrzejj » 05 maja 2016, 13:34

Dzięki, postaram się to jak najszybciej sprawdzić. Tak przy okazji (bo chyba widzę tę wartość 0,56 już nie pierwszy raz - dlaczego dla dyszy 0,5 radzicie ustawić 0,56?)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: Krzysztof » 05 maja 2016, 15:11

Wyszło mi tak drukując jednoobrysowy przedmiot - zmierzyłem ściankę przy idealnie wykalibrowanym ekstruderze, no i przyjąłem sobie za wartość domyślną do której zawsze się odnoszę.

andrzejj
Posty: 46
Rejestracja: 02 maja 2016, 22:57
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: andrzejj » 05 maja 2016, 16:16

OK, sprawdziłem i rzeczywiście wpisując wartości bezpośrednie (nie w %) daje się lepiej kontrolować poszczególne ścieżki. Pozostaje jeszcze ta druga kwestia tzn brak 'zagęszczenia' wypełnienia przed wierzchnimi warstwami. Dla warstwy 0.2 jest wszystko jak powinno, natomiast dla warstwy 0.1 - infil jest zagęszczany tylko dla tych powierzchni bardziej odbiegających od poziomu - jakie parametry mogą mieć na to wpływ?

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: spec » 07 maja 2016, 18:23

Krzysztof pisze:Wyszło mi tak drukując jednoobrysowy przedmiot - zmierzyłem ściankę przy idealnie wykalibrowanym ekstruderze, no i przyjąłem sobie za wartość domyślną do której zawsze się odnoszę.


U siebie dla dyszy 0,4 przy idealnie wykalibrowanym ekstruderze ścianka ma 0,5 mm (ABS+ od DD). Mam tak zostawić? I skąd się bierze taka różnica? Aż dwa razy więcej niż u Ciebie.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: Kopytko » 07 maja 2016, 18:37

a z kąd masz dysze? Z chin? ja kupując i mierząc dysze to tylko 2 na 10 mają prawidłowy rozmiar.
Wówczas gdy dysza była taka sobie to wychodziły mi takie pomiary, Przy dyszy 0,4 powinieneś mieć ścieżkę ok 0,43 przy flow 100% tak mi wychodziło na mierzonych ścieżkach i ABS od DD
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: spec » 08 maja 2016, 7:22

Dysza oryginalna do Lamy. Ma nabitą 4.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia

Postautor: Kopytko » 08 maja 2016, 8:06

To dziwne ,ze Ci tak wychodzi, też mam dysze 0,4 od LAmy i nic takiego się nie dzieje przy prawidłowym ustawieniu wysuwania filamentu.
Sprawdź jeszcze wysuwanie filamentu przy włączonym grzaniu stołu, jak zasilacz szwankuje to różne rzeczy się wówczas dzieją.
Mi skakało na zepsutym zasilaczu od 80 do 120 mm bez zmiany mikrokroku.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.


Wróć do „Slic3r”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość