Strona 2 z 2

Re: Ustawienia

: 09 maja 2016, 6:57
autor: spec
Wada zasilacza wyszła by przy drukowaniu kostki - artefakty na ściankach - ale jest czysto.
Sprawdziłem już chyba wszystko. Z ciekawości zmieniłem w cura ustawienia jak pod dysze 0,5 mm czyli rozmiar dyszy 0,5 i grubość ścianki 1,5 mm ale linie są zbyt odległe od siebie.
Może wina repetiera? A może ten typ tak ma? W sumie przy flow 80% i ustawieniu dyszy/ ścianki na 0,4/1,2 wszystko wychodzi ładnie. Może się niepotrzebnie czepiam.

Re: Ustawienia

: 09 maja 2016, 13:46
autor: maglo18
Zastanawiałem się również przez dłuższy czas dlaczego po wykonaniu poprawnej kalibracji wysuwu filamentu w sticker-ach musiałem wypływ ustawić na 93-94%. Ja do tematu podszedłem inaczej. Zmierzyłem filament, wypływ ustawiłem na 100% i tak dobierałem kroki aby wyszła poprawna ścianka. Te wartości kroków wpisałem do epromu i od tamtej pory mam 100% +/- 1 dla wszystkich filamentów. Nie wiem czy tak jest do końca poprawnie ale u mnie się to sprawdza.

Re: Ustawienia

: 02 sty 2017, 10:23
autor: andrzejj
Odświeżę nieco temat :). Próbuję wydrukować model obudowy, która ma grubość ścianki 2-3mm. Najładniejsza powierzchnia wychodzi, gdy ustawię infill na 0%. Niestety muszę mieć wypełnienie i tak zostawić nie mogę. Przy tej grubości ścianek wypełnienie jest 'zwykłą ścieżką' a nie kratownicą, dlatego nie ma znaczenia czy ustawię infill na 5% czy na 95%. W każdym razie chciałem nieco poregulować ilość wtłaczanego materiału jako wypełnienie i mam takie ciekawostki. W ustawieniach zaawansowanych mam wpisaną szerokość ścieżki na 0.56, natomiast w 'solid infill' oraz 'infill' wpisałem 100%. Przy takich nastawach wydruk wychodzi przyzwoity ale gorszy niż przy braku wypełnienia. Żeby nie robić wydruków za każdym razem sprawdziłem jakie informacje są podawane w pliku gcode i jest tam: infill=0.2, solid infill=0.2. Na końcu pliku jest także podana długość zużytego filamentu. I teraz to do czego zmierzam. Zmieniłem w ustawieniach infill i solid infill na 90%. W pliku gcode pojawiło się infill=0.18 i solid infill=0.18, natomiast zużycie filamentu nie uległo zmianie!!!! To jak w końcu można wpłynąć na ilość filamentu wewnątrz drukowanych ścianek????

Re: Ustawienia

: 03 sty 2017, 18:34
autor: Krzysztof
Jeśli w "infill" w "advanced settings" (slic3r) ustawisz mniej niż 100% to automatycznie będzie mniej filamentu podawanego dla "infill".