Cura 3.04 złe ustawienie ?

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: juurd » 28 lis 2017, 17:37

Pytanie do kolegów drukarzy.
W załączniku plik pocięty Curą i źródłowy stl.
W miejscu gdzie jest zmiana warstwy brakuje filamentu przez jakiś czas.
Zmiana warstwy jest bez retrakcji.
Czy ma ktoś jakiś pomysł?
Na różnych innych modelach na tych samych ustawieniach jest dobrze.
DSC_0001.JPG

PI_Stator_1x.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 210
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: Revo7 » 29 lis 2017, 7:19

extruder skalibrowany ?
wygląda jakby retrakcja lub czopowanie filamentu :shock: przynajmniej to mi przychodzi do głowy.

Retrakcji twierdzisz ze nie masz, to może za wąska ścieżka ? jak możesz to wrzuć screen ustawień Cury - nie mam jak teraz odczytać z pliku.
it is what it is

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: juurd » 29 lis 2017, 7:55

Dzieje się to po zmianie warstwy. Pięć centymetrów dalej jest już ok.
Ostatnie 4mm wydruku są już poprawne i jest to powtarzalne gdyż drukowałem to trzy razy zmieniając różne parametry i za każdym razem błąd występuje w tym samym miejscu.
Wirnik, który wchodzi do środka ma zewnętrzne ścianki też na jeden obrys i wydrukował się poprawnie.

cura1.jpg

cura2.jpg

cura3.jpg

cura4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 405
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: virgin71 » 29 lis 2017, 9:18

To wina modelu. Tam są tak cienkie ścianki, że zapewne slicer nie do końca ma je przeliczone i nie podaje filamentu. Na 100% jest to problem underextrusion.
Wrzuć ustawienia z językiem EN, jak możesz, bo dla mnie to nie jest czytelne.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 210
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: Revo7 » 29 lis 2017, 16:08

też obstawiam model - zwiększ grubość scianek w modelu,a jeśli nie mozesz to zmniejsz szerokość obrysu.
it is what it is

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: juurd » 29 lis 2017, 16:54

Proszę bardzo angielski:

cura1.jpg

cura2.jpg

cura3.jpg

cura4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 405
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: virgin71 » 29 lis 2017, 21:54

Wygląda spoko, obstawiam model.

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: juurd » 30 lis 2017, 6:30

Dzięki za pomoc.
Może uda się poprawić model lub trzeba będzie narysować od nowa.

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: juurd » 06 gru 2017, 17:42

Ostatecznie zrobiłem poprawny wydruk.
Przerysowanie i wygenerowanie nowego STL`a nic nie zmieniło.
Drukowałem z "starej" Cury 15.04.6 i wyszło.
Czyli Cura 3.04 ma poważny błąd.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.04 złe ustawienie ?

Postautor: Kopytko » 06 gru 2017, 18:22

wyszła nowa wersja 3.1 , podobno jakieś poprawki dotyczące cięcia modeli.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.


Wróć do „Cura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość