Cura ustawienie filamentu

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Cura ustawienie filamentu

Postautor: olo2000pm » 17 mar 2018, 21:17

Zainstalowałem cure 3.2.1 i chce dodać nowy profil dla filamentu abs i pla.
Wchodzę w zarzadzanie materiałami i klikam w stwórz. Następnie wypełniam dane w tym zmieniam średnicę filamentu na 1,75.
I gdy wchodzę ponwnie w profil tego filamentu to widzę, że średnica jest 2.85? Albo wogóle znika mi ten nowy profil.
Czy cura ma jakąs bokadę?

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: chemik72 » 17 mar 2018, 21:27

W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: olo2000pm » 17 mar 2018, 22:07

chemik72 pisze:W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam

Dodałem swoje profile.
Jeszcze jedno. Widzę, że domyślnie ustawiona jest wysokość dyszy od stolika na 0,3. Gdzie to się modyfikuje?

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: chemik72 » 17 mar 2018, 23:10

Już prawie śpię i nie siedzę już na kompie ale z tego co pamiętam trzeba pobrać wtyczkę Z OFFSET :OK:
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: chemik72 » 18 mar 2018, 8:22

Na początek instalujemy wtyczkę z
Zakładka: Wtyczki>Z Offset plugin

Obrazek

Ustawiamy widoczność w
Zakładka: Ustawienia>Skonfiguruj widoczność ustawień>Popraw Przycz. Stołu
Obrazek

Następnie na rozwiniętej liście odnajdujemy Z Offset i zaznaczamy
Obrazek

I mamy już w Ustawieniach druku funkcję Z Offset
Obrazek

Powodzenia :OK:
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: olo2000pm » 18 mar 2018, 9:50

Super. Wielkie dzięki
:Piwo:

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Cura ustawienie filamentu

Postautor: TDI-CAD.PL » 21 mar 2018, 12:23

To jest wysokość pierwszej warstwy.


olo2000pm pisze:
chemik72 pisze:W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam

Dodałem swoje profile.
Jeszcze jedno. Widzę, że domyślnie ustawiona jest wysokość dyszy od stolika na 0,3. Gdzie to się modyfikuje?
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL


Wróć do „Cura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości