Strona 1 z 1

Cura ustawienie filamentu

: 17 mar 2018, 21:17
autor: olo2000pm
Zainstalowałem cure 3.2.1 i chce dodać nowy profil dla filamentu abs i pla.
Wchodzę w zarzadzanie materiałami i klikam w stwórz. Następnie wypełniam dane w tym zmieniam średnicę filamentu na 1,75.
I gdy wchodzę ponwnie w profil tego filamentu to widzę, że średnica jest 2.85? Albo wogóle znika mi ten nowy profil.
Czy cura ma jakąs bokadę?

Re: Cura ustawienie filamentu

: 17 mar 2018, 21:27
autor: chemik72
W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam

Re: Cura ustawienie filamentu

: 17 mar 2018, 22:07
autor: olo2000pm
chemik72 pisze:W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam

Dodałem swoje profile.
Jeszcze jedno. Widzę, że domyślnie ustawiona jest wysokość dyszy od stolika na 0,3. Gdzie to się modyfikuje?

Re: Cura ustawienie filamentu

: 17 mar 2018, 23:10
autor: chemik72
Już prawie śpię i nie siedzę już na kompie ale z tego co pamiętam trzeba pobrać wtyczkę Z OFFSET :OK:

Re: Cura ustawienie filamentu

: 18 mar 2018, 8:22
autor: chemik72
Na początek instalujemy wtyczkę z
Zakładka: Wtyczki>Z Offset plugin

Obrazek

Ustawiamy widoczność w
Zakładka: Ustawienia>Skonfiguruj widoczność ustawień>Popraw Przycz. Stołu
Obrazek

Następnie na rozwiniętej liście odnajdujemy Z Offset i zaznaczamy
Obrazek

I mamy już w Ustawieniach druku funkcję Z Offset
Obrazek

Powodzenia :OK:

Re: Cura ustawienie filamentu

: 18 mar 2018, 9:50
autor: olo2000pm
Super. Wielkie dzięki
:Piwo:

Re: Cura ustawienie filamentu

: 21 mar 2018, 12:23
autor: TDI-CAD.PL
To jest wysokość pierwszej warstwy.


olo2000pm pisze:
chemik72 pisze:W profilu drukarki się zmienia jeśli dobrze pamiętam

Dodałem swoje profile.
Jeszcze jedno. Widzę, że domyślnie ustawiona jest wysokość dyszy od stolika na 0,3. Gdzie to się modyfikuje?