Cura 2.1.2

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2781
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Cura 2.1.2

Postautor: Krzysztof » 14 cze 2016, 20:53

Najnowsza wersja 2.1.2 do pobrania na stronie Ulti
https://ultimaker.com/en/products/cura-software

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: stasiek » 17 cze 2016, 10:41

W porównaniu z Cura jaka miałem ostatnio (niesteyt neipamiętam wersji) ta jest bardzo przyjazna - jak tamta mnie zniechęciła ta jest bajerka
Probowałem wczoraj coś druknać ale mimo ustawienia temperatury druku po wczytaniu druku z pliku nie wystartowało grzanie głowicy. Dopiero po ręcznym podgrzaniu głowicy z poziomu Repetiera drukarencja wystartowala. Pojawil się drugi problem w tym ze zaczeła drukwoać trochę ponad stołem, tak jakby było jakieś ustawienie podniesienia głowicy czy coś - niestety było juz późno i nie doszukałem przycyzny. Stół wypoziomowany bo ten sam model z PLA pociety Sli3erem poszedl gładko i bez problemu

Awatar użytkownika
AdamJ1
Posty: 182
Rejestracja: 13 maja 2016, 18:43
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: AdamJ1 » 17 cze 2016, 10:58

Moze lekki offtop ale wie ktoś jak przenieść ustawienia stołu ze slic3r do CURA? Chodzi o offset, za nic nie mogę zgrać położenia wydruku w CURA na stole a tym jak się drukuje na drukarce. Jeśli chodzi o slic3r to mam to ustawione co do mm.CURA fajnie generuje mosty o wiele lepiej moim zdaniem niż Slic3r

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 961
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: Kopytko » 03 lip 2016, 18:45

Jako,że troszkę już udało się podrukować używając nowej Cury , jakieś 200h wydruków, chciałbym się podzielić kilkoma uwagami.
1. UWAGA, Cura ma w preferencjach ustawioną z automatu opcję skalowania dużych wydruków do obszaru roboczego drukarki.
Mi niestety ustawiło kilka obiektów w nie najdłuższej płaszczyźnie i je zeskalowało o 2 i 4%, niestety napis o skalowaniu jest ciężki do wychwycenia i pojawia się na bardzo krótko. Niestety 2 wydruki 21 i 12h do śmieci:(

2.Drugą rzeczą , którą zauważyłem ale tylko na jednym pliku ,że po skalowaniu dziwnie pocięło go i wypełnienie dna obiektu wyjeżdżało poza obrysy w niektórych elementach. W pliku bez skalowania problem znikną:
(wrzucam zdjęcia w pełnym rozmiarze aby było widać o co kaman)
Obrazek

3. Nowa Cura (we wcześniejszych tego nie zaobserwowałem) bardzo fajnie tnie obiekty tupu walec. Niestety nadal w momencie gdy jest inny obiekt na stole zaczyna w tym samym miejscu robiąc specyficzny szew , ale gdy obiekt jest pojedynczy po prostu perfekcyjnie rozkłada moment rozpoczęcia ścieżki , dzięki temu drukując jakiś element , który musimy włożyć w inny nie ma z tym najmniejszego problemu, wałeczek jest idealny.
(na dolnej części z innym elementem a wyżej jak już pozostał tylko ten element na stole, średnica ok 8mm. )
Obrazek

EDIT:
Poprawka do pkt2. to jednak błąd Cury i cięcia w pliku bez skalowania to samo jednak:
Wrzucam oraz ścieżki gdzie to widać.
Zrzut ekranu 2016-07-03 21.09.10.png

https://www.dropbox.com/s/bntm9euahq6pf ... 0.png?dl=0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: stasiek » 11 lip 2016, 20:02

Panowie
Szukam szukam i głupieje
Gdzie w tej wersji Cury sie ustawia temperature stołu? :|

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 961
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: Kopytko » 11 lip 2016, 20:45

na moim ostatnim zdjeciu w poscie wyzej masz w zakladce material pole bed temperature
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: stasiek » 12 lip 2016, 6:57

Nosz kurka jak wół jest - ale u mnie mimo zaznaczenia tej opcji w Settings nie wyswietla mi sie to pole. Odrazu po Printing Temperature mam Diameter ;(
Obrazek

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1.2

Postautor: stasiek » 12 lip 2016, 14:46

stasiek pisze:Nosz kurka jak wół jest - ale u mnie mimo zaznaczenia tej opcji w Settings nie wyswietla mi sie to pole. Odrazu po Printing Temperature mam Diameter ;(
Obrazek


Udało mi sie
Dodałem nowa drukarke. Poprzendia była jako jakas opcja drukarki bez stołu i stad nie było sterownaia. :oops:


Wróć do „Cura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość