Cura 1.Jak wymusić początek gcodu 2.Bład zapisu do SD

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Cura 1.Jak wymusić początek gcodu 2.Bład zapisu do SD

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2016, 3:07

Krzyś59 pisze:Na początek, Dzień dobry na nowym forum :-)
A teraz do rzeczy. Ponieważ ostatnio coś mi si wysypuje repetier pod linuxem, zostałem zmuszony do przejścia na inny slicer, wybrałem Cura. Generalnie wszystko jest ok, powoli go rozgryzam, ale mam pewien problem, którego rozwiązania nie znalazłem.
Po pocięciu modelu i zapisywaniu gcode na samym początku Cura wstawia mi:
M190 S50.000000
M109 S210.000000
(temperatura extrudera i stołu) i czeka aż się nagrzeje, a potem jest ciąg dalszy. Chciałbym w tym miejscu mieć komendę:
M140 S50.000000
M104 S210.000000
(chodzi o to, żeby zaczynał grzać i się równocześnie poziomował stół)
Niestety nie potrafię odszukać w jakim pliku, lub w którym miejscu siedzi początek gcodu.
Cura ma możliwość modyfikowania startowego kodu ale tego wpisu tam nie ma i co bym nie kombinował nie mogę tego zmienić.
I druga sprawa, po kliknięciu na polecenie „Toolpath to SD” dostaję komunikat „Failed to save” i nic się nie dzieje. Drukarka nie jest podłączona do komputera, drukuję przez kartę SD. Może tu problem? Radzę sobie tak, ze zapisuję gcode na dysk i kopiuję na kartę, więc działać działa, ale dlaczego nie da się bezpośrednio?


Temperatury siedzą w ustawieniach materiału (filamentu).

Krzyś59 pisze:OK, to wiem, ale chodzi mi o komendy
M140 i M104 żeby były na początku kodu, a nie M190 i M109 tak jak jest teraz, szukam sposobu jak to zmienić.


Wejdź w zakładkę Start/End Gcode
kliknij start.gcode i poniżej masz te wartości.

Krzyś59 pisze:No i właśnie nie całkiem, co bym tam nie zmieniał na początku kodu mam M190 i M109 a później to co sobie tam poustawiam. Za cholerę nie chce mi wskoczyć M140 i M104
Ale może to w tym problem, że mi nie chce zapisywać do SD a jedynie jako save gcode


Możesz w Printing Temperature wpisać 0 i wtedy ten pierwszy kod z M109 nie jest generowany.

Krzyś59 pisze:Nie mam pojęcia dlaczego, ale po ustawieniu temperatury na 0 i ponownym ustawieniu na prawidłową Cura wpisuje na początku kodu G to co chciałem, wcześniej nie chciało zaskoczyć.
Dziękuję za pomoc.

Wróć do „Cura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość