Cura 2.1 beta

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Cura 2.1 beta

Postautor: virgin71 » 22 kwie 2016, 9:47

Dzisiaj miałem wątpliwą przyjemność zobaczyć, jak wywala mi błąd w Curze. Postanowiłem pobrać sobie soft od nowa. Wchodzę na: https://ultimaker.com/en/products/cura-software/list
A tutaj zaskoczenie, jest Cura 2 beta. Może i jestem zacofany - po prostu jak mi Cura działa dobrze, to nie szukałem, co zmieniają, co aktualizują, zatem nie wiedziałem, że szykuje się nowa wersja.

Jestem zachwycony. Mogę ustawić sobie, które opcje chcę mieć na wierzchu, mogę ustawić swoje profile, które do tej pory wymagały odpalenia nowego konfiga, mogę ustawić różne opcje dla każdego drukowanego obiektu(!!) oraz wybrać rodzaj wypełnienia, którego tak brakowało od wersji 13.x.

Osobiście jestem zachwycony i polecam wszystkim skorzystanie z Cury 2. Mój ulubiony slicer, jest jeszcze ulubieńszy;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Krzysztof » 22 kwie 2016, 10:05

A czy poprawili generowanie obrysów, aby były robione jednym ciągiem? Do tej pory mnie to denerwowało w Curze, że zrobi jeden obrys, przeskakuje do drugiego itd - przykładowo na otworach nie robiło 3 obrysów za jednym zamachem, tylko w każdym otworze po jednej ścieżce.

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Jankes » 22 kwie 2016, 10:56

Mnie też to denerwowalo, na szczęście w simplify3d wszytko działa tak jak chcę.
Z chęcią wrócę do cury, żeby przypomnieć sobie jak się z tym pracowało, bo jednak sporo modeli ciętych było właśnie tym programem :p

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Oskar » 22 kwie 2016, 11:20

Ja na ta chwile jestem w trakcie oswajania simplify 3d ale widzę ze ta Cura za bardzo nie odstaje od tego programu :)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: virgin71 » 22 kwie 2016, 12:40

Krzysztof pisze:A czy poprawili generowanie obrysów, aby były robione jednym ciągiem? Do tej pory mnie to denerwowało w Curze, że zrobi jeden obrys, przeskakuje do drugiego itd - przykładowo na otworach nie robiło 3 obrysów za jednym zamachem, tylko w każdym otworze po jednej ścieżce.

Nie pamiętam takiej wersji Cury, co tak robiła - chyba, że źle zrozumiałem. W każdym razie 1.5 robi obrys np. 2 razy, po czym przechodzi dalej i znów robi 2 obrysy.

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Jankes » 22 kwie 2016, 14:47

Chodzi o to, że robi jeden obrys każdego konturu modelu, po czym robi drugi obrys, zamiast zrobić wszystkie obrysy jednego konturu, a później przejść do zrobienia wszystkich obrysow drugiego konturu :)

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: virgin71 » 23 kwie 2016, 15:55

Faktycznie w otworach wewnątrz elementu jakoś dziwnie to działa. Sprawdzę 2.1 jak będę miał chwilę.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Krzysztof » 23 kwie 2016, 15:59

O,o,o,o właśnie o to mi chodziło - te obrysy bywają jakoś dziwnie generowane :roll:

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Kopytko » 23 kwie 2016, 16:21

Plus jest taki ze obrysy wowczas nie rozpoczyna obiegu w tym samym miejscu gdzie np wewnetrzny. Zawsze jest oddalony od startu sciezki poprzedniego. Mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Cura 2.1 beta

Postautor: Miś » 25 kwie 2016, 17:40

Pobawiłem się trochę tą nową Curą.
Plusy:
+ dużo więcej opcji konfiguracji wydruku, można czarować z szerokościami prędkościami ect.
+ konfigurowalne przyspieszanie drukowania od n-tej warstwy (co mnie drażniło w starej Curze że przyspieszała stopniowo przez pierwsze 4 warstwy).
+ możliwość wyciągania tylko danych opcji na ekran

Minusy:
- brak możliwości ustawiania pola roboczego drukarki - są tylko predefiniowane typy drukarek
- brak możliwości edycji start i end G-Code
- wpierwnerwiające przerysowywanie przy podglądzie kolejnych warstw (stara Cura pokazywała warstwy w czasie rzeczywistym przy ruszaniu suwakiem)
- obrysy są generowane tak samo jak w starej Curze, czyli drukuje po jednym obrysie z każdego elementu, potem drugi obrys na każdym elemencie...
- brak wypełnienia typowym plastrem miodu. Są trójkąty, okręgi... po co ? :lol:

Niestety jak dla mnie minusów więcej niż plusów, do tego jakoś się nie mogę przestawić na ten nowy interfejs. Stary jakoś bardziej mi leży. Na razie zostaję przy starszych wersjach.
-- MIŚ --


Wróć do „Cura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości