Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: kiepuri » 09 wrz 2017, 19:03

Hej,

Posiadam silnik krokowy. Kiedyś ułożyłem kable w 4 pary:

zielony
niebieski

brąz
pomarańczowy

żółty
biały

czerwony
czarny

Nie pamiętam jak to teraz ma być wpięte w Rampsa.

Możecie coś poradzić? Układ w rampsie jest taki: 2b 2a 1a 1b

Dzięki


kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: kiepuri » 10 wrz 2017, 8:03

Dzięki Miś,

Działa.

Dla potomnych gdyby link zdechł:

Bipolarne szeregowo

A - pomarańczowy
A' - czarny
B - niebieski
B' - biały

czerwony i brązowy
żółty i zielony


Bipolarne równoległe

A - pomarańczowy i brązowy
A' - czerwony i czarny
B - niebieski i zielony
B' - żółty i biały

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: kiepuri » 23 wrz 2017, 21:07

Hej,

Podpinam ten silnik do Rampsa tak:

B' żółty i biały
A' czerwony i czarny
A pomarańczowy i brazowy
B niebieski zielony

Silnik ma służyć jako napęd ekstrudera. Gdy próbuje go uruchomić to wibruje dość silnie. W drugą stronę cyka. Zamieniałem 2 środkowe przewody, ale to samo. Co robię nie tak?

Iridius
Posty: 37
Rejestracja: 01 lip 2017, 12:19
Kontaktowanie:

Re: Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: Iridius » 23 wrz 2017, 23:22

Spróbuj:
zwarty: niebieski z żółtym
zwarty: pomarańczowy z niebieskim

czerwony A+
czarny A-
biały B+
zielony B-

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: kiepuri » 24 wrz 2017, 8:40

Iridius pisze:Spróbuj:
zwarty: niebieski z żółtym
zwarty: pomarańczowy z niebieskim

czerwony A+
czarny A-
biały B+
zielony B-



YYY... Niebeski z żółtym i pomarańczowy z niebieskim?

Data sheet mówi tak:

Obrazek

Ale niestety nie działa...

Jeszcze chciałem potwierdzić, że 2A = A' = /A ?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Silnik krokowy 8 przewodów - jak podłączyć

Postautor: Garreth » 24 wrz 2017, 9:17

Pany, a multimetrow to nie macie? Wystarczy zmierzyc opor, jesli jest jakis niewielki rzedu paru ohm to mamy cewke, jesli opor nieskonczony to nie ma cewki. Oczywiscie na wypietym od elektroniki silniku

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Nie wiesz gdzie pytać? Zapytaj tutaj …”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość