sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: sol » 06 kwie 2018, 7:21

jak w temacie, wskaźniki to standardowe samochodowe VDO sterowane napięciem, wszystkie czujniki współpracujące z nimi działają w układzie dzielnika napięcia, z chińczykowa idą do mnie już rezystory cyfrowe, ale mają one trochę kiepską rozdzielczość, wskaźniki pracują w zakresie rezystancji 0-2k, więc teoretycznie mogę go za jego pomocą ustawić wskazówkę w 20 pozycjach (rozdzielczośc potencjometra wg chińczyka 0,1k)

czy istnieje jakiś mądrzejszy sposób żeby nimi sterować? mosfet sterowany napięciowo jako rezystor nastawny kiepsko się sprawdza niestety ze względu na nieliniową charakterystykę

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: Sławek » 06 kwie 2018, 9:06

Potencjometry cyfrowe maja najczesciej rozdzielczosc 8bit czyli 256 krokow zatem dla 2K jeden krok to 7,8ohm. Nalezy jednak pamietac, ze maksymalne napiecie na pinach potencjometru nie moze przekroczyc 5V.

Pozdr

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: sol » 06 kwie 2018, 11:04

akurat mam 10k kupione więc jest biorąc w słuszność te obliczenie jest 40omów rozdzielczość, ale w międzyczasie wymyśliłem coś madrzejszego, przynajmniej mam taką nadzieję, wtórnik napięciowy na 2 tranzystorach albo ULN2003+pwm :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: Krzysztof » 06 kwie 2018, 17:17

A ja taki schemat kiedyś namierzyłem, tyle że z potencjometrem a nie z mikrokontrolera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: Miś » 06 kwie 2018, 22:50

sol pisze:czy istnieje jakiś mądrzejszy sposób żeby nimi sterować? mosfet sterowany napięciowo jako rezystor nastawny kiepsko się sprawdza...
No pewnie, bo takie coś steruje się PWM'em. Mosfet zostaw, tylko zamiast sterować go napięciem steruj go PWM'em na częstotliwości typu 1kHz, i zakresem wypełnienia tak dobranym aby wskazówka chodziła od 0 do MAX. Nic prostszego nie wymyślisz, a zwykły 8, lub 10 bitowy PWM zrobi właściwą robotę.
-- MIŚ --

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: sol » 07 kwie 2018, 10:28

na razie nie bangla, chyba coś pochrzaniłem z preskalerem albo ten wskaźnik jest tak bardzo niedynamiczny, bo wskazówka podnosi się do połowy jakieś 3s i stoi :D

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: mcexperts » 07 kwie 2018, 11:11

A jakiś test na muzyce? Znaczy zrób VU wskaźnik, zobaczysz czy wskaźnik "dryga".

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: Miś » 07 kwie 2018, 11:43

sol pisze:na razie nie bangla, chyba coś pochrzaniłem z preskalerem albo ten wskaźnik jest tak bardzo niedynamiczny, bo wskazówka podnosi się do połowy jakieś 3s i stoi :D
A PWM Ci się zmienia ? Być może masz na stałe 50%. A to że powoli się podnosi to sprawdź reakcję na podłączenie i odłączenie rezystora 1K (tak luzem do wskaźnika, bez układu PWM). Być może ma mieć takie opóźnienie żeby się nie trząsł, tak jak ma typowy wskaźnik paliwa.
-- MIŚ --

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: sterowanie analogowym wskaźnikiem z uC

Postautor: sol » 07 kwie 2018, 13:19

dobra, moja wina, nie sprawdziłem jakie mam ustawione napięcie na zasilaniu wskaźnika, wskaźnik 12v, a z przetwornicy wychodziło raptem 5,5V :LOL:

I tak się składa, że to jest wskaźnik paliwa :D ciąg dalszy przerabiania analogowych wskaźnikow :)

sol
Posty: 370
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

perypetii z cyfryzacją ciąg dalszy...

Postautor: sol » 20 kwie 2018, 19:46

żeby nie zakładać nowego tematu:

dotarł mi dzisaij moduł rfid, z mega pokrzywioną anteną, ale działa, na tej pokrzywionej antenie... po podłaczeniu się do anteny na stacyjce (robię system rozpoznawania kluczyka = w funkcji kluczyka ma się odpowiednio mocna mapa silnika załączać) nie wiem czy to kwestia modułu, czy anteny, ale do dostarczonej anteny pastylkę trzeba dosłownie przytknąć, żeby nastąpił odczyt
przy antenie na stacyjce jakbym nie jeździł pastylką wokół nie ma wgl odczytu :/
nie jestem w stanie zmierzyć indukcyjności chińskiej anteny, tej na stacyjce też. wiem co mial w sobie fabryczny moduł obsługujący (no, prawie, bo nie ma dataszmaty do drivera anteny), chiński układ to https://pl.aliexpress.com/item/System-K ... 24703.html

pytanie: jaki wpływ indukcyjność anteny ma na częstotliwość pracy pastylki, antena jest na tą samą częstotliwość co pastylka i tego jestem na 100% pewien (po prostu robię swój sterownik dla istniejącego systemu)
zamówiłem dla pewności jeszcze 3 inne:
https://www.aliexpress.com/item/Buildin ... 262.L3fho5
https://www.aliexpress.com/item/-/32853 ... 269.L3fho5
https://www.aliexpress.com/item/-/32843 ... 276.L3fho5


Wróć do „Nie wiesz gdzie pytać? Zapytaj tutaj …”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości