Awaria komputera

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: Artu » 27 cze 2016, 18:39

Komputer jest tak szybki, jak jego najwolniejszy element. Montując dysk SSD do "starocia" zyskasz tylko i wyłącznie szybszy start syfstemu.
Przerabiałem to w swoim PackardBell... Wymieniłem pamięci, zainstalowałem dysk SSD, ale ostatecznie to procesor ogranicza wydajność :evil:

Przed wymianą pamięci:

Obrazek

Po zmianie na 8GB PC3-12800S 1600MHz (max co można)

Obrazek

Po zmianie dysku na SSD GoodRam CX100 120GB

Obrazek

Procesora niestety nie da się wymienić Obrazek
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
arthx
Posty: 167
Rejestracja: 21 kwie 2016, 8:25
Lokalizacja: Plock
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: arthx » 27 cze 2016, 19:52

Artu masz racje jesli chodzi o ogolna wydajnosc.
Wszystkie komponenty maja znaczenie, tak zawsze jest.

Jednak interesowaql mnie parametr trn na koncu i wzrost z 5,8 do 7,7

Ja nie mam telewizora. TV ogladam przez internet, a to powoduje obecnosc bufora na dysku. I stad moje zainteresowanie sie SSD
Pozdrawiam Artur

PlastikowyLudzik
Posty: 7
Rejestracja: 22 kwie 2016, 3:47
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: PlastikowyLudzik » 03 sty 2017, 19:41

odgrzebie troche "kotleta"
jesli padly Ci seagate to byla duza partia z wadliwym firmware
byly to dyski o pojemnosciach 500, 750, 1 i 1,5TB
seagate wymienial te dyski czesciowo na nowe a czesciowo na naprawiane
generalnie problem w polegal na tym ze dysk czasami wychodzil podczas zapisu poza dozwolony obszar i nadpisywal kawalek partycji serwisowej gdzie znajdowala sie czesc firmware, przez co bios nie mogl poprawnie rozpoznac dysku
jesli podasz dane dysku z wersja firmware (lub sam poszukasz w necie) to moze sie okazac ze wszystkie 3 dyski sa do naprawy a dane do odzyskania
kiedys bawilem sie tym i mozna to tez wykonac we wlasnym zakresie

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: Kopytko » 04 sty 2017, 7:12

Też odzyskiwałem dysk 500Gb , udało się to poprzez wtyczkę COM, i panel analogicznego połączenia telefonicznego , teraz już chyba tego w windows nie ma.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

frog
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2017, 18:53
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: frog » 29 sty 2017, 8:24

Sam mam w kompie 6 dysków. 4 w raid 10, jeden na backup i ssd na system.
Jak widać brak karty graficznej mocno zaniża wynik.
I trzeba pamiętać że to stary komputer, kupiony prawie 3 lata temu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
arthx
Posty: 167
Rejestracja: 21 kwie 2016, 8:25
Lokalizacja: Plock
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: arthx » 02 wrz 2019, 19:06

Witam serdecznie,

Jednak to nie dysk padl.

Teraz padl caly kopmuter, podejrzewam ze to sekcja zasilania procska.
Mialem tu Core2Duo. bylo to moje okno na swiat


Moze ktos ma jakis stary komputer/laptop
z Core2Duo, Core2Quad, albo moze cos lepszego
i moglby mi go odsprzedac za bardzo male pieniadze, badz nawet podarowac
bede wdzieczny za info.

Myslalem o jakim laptopie polisingowym, np od Dell-a, z i5, ale to kosztuje 700-800zl , a na raty mi nie dadza, bo staly zasilek
mam z MOPS a nie z ZUS....
Prosze o pomocrawiam, Artur


Dzieki, pozd
Pozdrawiam Artur

frog
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2017, 18:53
Kontaktowanie:

Re: Awaria komputera

Postautor: frog » 03 wrz 2019, 7:11

Miałem fajny na I5 4x 3,7GHz ale troszkę za późno się odezwałeś :(


Wróć do „Oddam / Przyjmę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości