Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

mcexperts
Posty: 514
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: mcexperts » 26 lut 2017, 23:57

Pochwalony.

Dotąd miałem termistory.
Temperatura była w miarę stabilna, 2-3° różnicy i jakiś to gralo.
Niestety termistory pokazywały mi stabilna, ale inna niż rzeczywistą temperatura. A jak jest 193 to ma być 193 na wyświetlaczu, nie coś innego.

Ok.
Przyjechała termopara, podpięta, pokazuje dokładnie temperatury, ale w żaden dotychczasowy sposób nie mogę tego ustawić.

Dead time, na termistorem miałem 7.3
Na termopare to nie działa, wychodzi 6.0 ? Grzałka ta sama, zmiana jedynie sensora.

pid wychodzą różne, czyli czasami P rzędu 35 a czasami 11.
Ten sam sensor, ten sam soft.

Obojętnie jaką bym metodę nie użył, po rozpoczęciu ekstruzji temperatura spada o 20° do 25°

Czasami dociagnie a czasami jest daleko od zadanej.

Do tego mam koszmarne skoki temperatury, przy założonych 190 mam 170 do 205.
Cały dzień nad tym siedzę i nic.

Czy do termopary muszę ustawić coś innego niż rodzaj sensora i pin?
Oglądałem konfig i nic właściwie się nie da zrobić.

Mechanicznie chyba wszystko ok, termopara zaizolowana, nic nie dmucha etc. A temperatura skacze jak szalona.

Próbowałem pid i dead time, ale nie było jakiejś różnicy widocznej.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2604
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: Krzysztof » 27 lut 2017, 8:26

Daj fotkę jak masz zamontowaną głowicę, nawiewy itp.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 651
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: Miś » 27 lut 2017, 15:19

Obawiam się że sterowanie grzałką zakłóca odczyty z termopary.
-- MIŚ --

mcexperts
Posty: 514
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: mcexperts » 27 lut 2017, 15:30

Miś pisze:Obawiam się że sterowanie grzałką zakłóca odczyty z termopary.

A wersja dla prostego człowieka?
Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 651
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: Miś » 27 lut 2017, 23:50

No, widać pięknie że przepływ prądu grzałki obniża odczytywaną temperaturę.
Po pierwsze puść na próbę kable od termopary bokiem - z dala od innych kabli.
Jak nie pomoże to zamień miejscami (+ z -) kable od GRZAŁKI hotendu.
Jak nie pomoże to musiałbyś jakoś odizolować elektrycznie termoparę od bloku grzejnego.
Myślę że optymalnie będzie owinąć ją jedną warstwą taśmy kaptonowej, i tak owiniętą termoparę zamontować w bloku grzejnym. Po zamontowaniu sprawdzić czy nie ma przejścia pomiędzy blokiem grzejnym a końcówkami termopary.
-- MIŚ --

mcexperts
Posty: 514
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: mcexperts » 28 lut 2017, 0:08

Mam termopare w owijce takiej hydraulicznej białej, bo nie mogłem znaleźć kaptonu.
Przejścia elektrycznego nie ma, znaczy sprawdzałem na teście przejścia, ale na megaomy jutro sprawdzę.
I wszystko w paście termo, nie przewodzacej prądu.

A jak już Miś się zainteresował, to jak ogarnąć jednocześnie sd z wyświetlacza i termopare?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 651
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: Miś » 28 lut 2017, 1:16

mcexperts pisze:Mam termopare w owijce takiej hydraulicznej białej, bo nie mogłem znaleźć kaptonu.
Przejścia elektrycznego nie ma, znaczy sprawdzałem na teście przejścia, ale na megaomy jutro sprawdzę.
I wszystko w paście termo, nie przewodzacej prądu.
No to jeszcze przetrenuj pozostałe dwie opcje, bo każda może pomóc, a ostatnia nie jest panaceum na wszelakie problemy tylko jest najbardziej kłopotliwa.
mcexperts pisze:A jak już Miś się zainteresował, to jak ogarnąć jednocześnie sd z wyświetlacza i termopare?
Nie wiem co jest zmaszczone w sofcie że nie działa kilka urządzeń SPI na raz. Mowa jest chyba o arduino DUE. Nie mam termopary, interfejsu ani wolnej elektroniki z DUE aby to testować, a mojej delty rozkręcał na drzazgi nie będę aby się dostać do elektroniki.
-- MIŚ --

mcexperts
Posty: 514
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: mcexperts » 28 lut 2017, 7:01

A jak długie mogą być kable od tego max od termopary do rampsa? Bo mam 60cm od termopary do rampsa i bym po prostu przeniósł na glowice konwerter.

I

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 403
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: Sławek » 28 lut 2017, 7:08

Przewody pomiedzy termopara a maxem moga byc dluzsze, przewody od SPI jak najkrotsze.

mcexperts
Posty: 514
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Kalibracja temperatury - jak? Termopara / termistor.

Postautor: mcexperts » 28 lut 2017, 7:42

Misiu Złoty, piwo, zaczyna to wyglądać.

Kable od grzałki zamienione, nic, kabel od termopary wytargany z wiązki, działa.

Obrazek


Dzięki Miś. Jesteś wielki ;)


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości