Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2801
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Krzysztof » 16 cze 2016, 19:51

DUE3DOM i DUE3DOM MINI już oficjalnie w Repetierze w wersji 1.0.0 DEV (dzięki Miś-owi).
https://www.repetier.com/firmware/dev/index.php

due3dom_repetier.jpg

--------------------------------------------------------------

Przygotowany przez Miś-a pakiet dla DUE3DOM oraz wyświetlacza graficznego 128x64 (Reprap Discount Smart Controller).
UWAGA!!
Do kompilacji użyć Arduino w wersji 1.6.9 (na 1.6.5 nie chciało działać) z pakietem dla SAM board w wersji 1.6.7
Aktualizacja: 17.06.2016 09:38
Repetier_092a_DUE3DOM.ZIP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Miś » 16 cze 2016, 22:18

Podmień zipa, bo się machnąłem z definicją DIR'a dla osi Z, i Z jedzie zawsze w jednym kierunku :?
-- MIŚ --


mscomp
Posty: 16
Rejestracja: 11 cze 2016, 18:48
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: mscomp » 06 lip 2016, 10:36

czy posiadasz opis zmian wprowadzonych do repetiera?
ułatwiło by to dalsze modyfikacje

czy mogłbym prosić o moda dla REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER
zamiast full graphics

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2801
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Krzysztof » 06 lip 2016, 10:49

W najnowszej wersji firmware tylko piny ustawiłem dla DUE3DOM i wszystko zatrybiło od ręki. Nic nie zmieniałem w firmware.

Załączam mój firmware ze Zlepka - tu mam podłączony zwykły alfanumeryczny wyświetlacz 20x4, więc powinno śmigać. W configuration.h musisz tylko zmienić termoparę na termistor (są opisy).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Miś » 06 lip 2016, 11:40

Zwykły tekstowy 4x20 też powinien działać, nie tylko graficzny 128x64. Ale nie sprawdzałem tego.
Zmiany są w plikach pins.h (definicje pinów) i ui.h (definicje pinów dla LCD).
Reszta - oryginał (oprócz zmiany BOADRD na 410 w configuration.h). I o tym trzeba pamiętać po każdym wygenerowaniu nowego konfiga z konfiguratora online - trzeba ręcznie zmienić w configuration.h BOADRD na 410.
Deklaracji pinów dla wersji mini nie robiłem, bo nie mam schematu i nie znam różnic pinologii pomiędzy pełnym DUE2DOM a MINI.

Edit:
Widzę że w firmare zlepka Krzysiek porobił definicje. Więc będzie działać ze zwykłym DUE3DOM (board 410) jak i MINI (board 411). Definicje LCD są tak samo jak w cześniej, więc musi działać zarówno ze zwykłym 4x20 LCD jak i z graficznym 128x64.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2801
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Krzysztof » 06 lip 2016, 12:37

Na przyszłość, gdyby ktoś szukał, to wchodząc na www.due3dom.pl i wybierając płytkę jest wycinek schematu z pinami procka.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Repetier dla DUE3DOM [czerwona płytka]

Postautor: Miś » 08 lip 2016, 23:17

No i jest oficjalny support ze strony Repetiera.
W wersji DEV Repetiera już są DUE3DOM i DUE3DOM MINI !
https://www.repetier.com/firmware/dev/index.php
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
AdamJ1
Posty: 182
Rejestracja: 13 maja 2016, 18:43
Kontaktowanie:

Re: Marlin dla DUE3DOM

Postautor: AdamJ1 » 08 lip 2016, 23:38

duetwodom
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Marlin dla DUE3DOM

Postautor: Miś » 08 lip 2016, 23:49

Ojoj, czepiasz się.
Wiem, ja dałem ciała bo mi się pokiełbasiło w mailu do Rolanda i raz pisałem 2DOM a raz 3DOM :oops:
W oficjalnym sofcie pewnie będzie już OK.
-- MIŚ --


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość