Kod dla "zmiany filamentu"

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1223
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Kod dla "zmiany filamentu"

Postautor: Artu » 14 paź 2016, 6:08

No właśnie, zna ktoś kod, który jest realizowany w Repetier przy zmianie filamentu podczas drukowania ?
Chodzi mi o komendy wykonywane po wybraniu funkcji "zmiana filamentu" na wyświetlaczu.
Znalazłem coś takiego:

2016-10-14 08_01_50.jpg


Ale to nie jest to, o co mi chodzi... niemniej sprawdzę jego działanie :mrgreen:

W/g tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=ZCE5Qn2woaA#t=12 powinien "zadziałać" M600... To by było najprostsze :mrgreen:

I jeszcze znalazłem na "starym forum" taki post:

zelek93 pisze:M83 //relatywny tryb
G1 E-5.000000 F6000 // wycofanie filamentu
G1 X0.000000 Y0.000000 F5000 // leci do XY 0,0
M84 E // wyłaczenie silnika dla E
@pause ; //pauza
G1 E0 F6000
M82 ; set

Ja używam tego kodu i wszystko chodzi na repetierze i na marilnie. Wklejasz przed początkiem warstwy w której chcesz zmienić kolor.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 210
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Kod dla "zmiany filamentu"

Postautor: Revo7 » 14 paź 2016, 8:16

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZCE5Qn2woaA#t=12[/youtube]
Wychodzi ze M600 powinien działać. - wiki : M600: Filament change pause, ale przy repetier jest ??? jednak wydaje sie z filmu wyzej ze powinno działać dobrze :) o ile drukarka na repetierze :)

Tomek w temacie z pająkami dał jeszcze : M226 - ale wiki opisuje to jako : Pause SD print
it is what it is

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1223
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Kod dla "zmiany filamentu"

Postautor: Artu » 14 paź 2016, 8:44

Mam Repetier-a, i komenda M600 zadziałała doskonale na "próbnej kostce" :OK:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 304
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:38
Kontaktowanie:

Re: Kod dla "zmiany filamentu"

Postautor: malyhenio1 » 14 paź 2016, 9:02

Tu też jest to fajnie pokazane
https://www.youtube.com/watch?v=sk1aP6MQEhc
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1223
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Kod dla "zmiany filamentu"

Postautor: Artu » 14 paź 2016, 9:49

Jednak wolę M600, bo mam lepszą "kontrolę" nad filamentem... to znaczy wszystko robię z poziomu pokrętła wyświetlacza :OK:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości