Problem z PID

Wiesioo
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:26
Kontaktowanie:

Problem z PID

Postautor: Wiesioo » 15 paź 2016, 11:32

Witam
Zachciało mi się składać core xy projektu Sławka
Mam problem z ustawieniem PID
wpisując komende m303 s180 c5 temperatura skacze do około 200 stopni
tzn przegrzewa ale kolo tych 180 wylacza sie grzanie
potem pod koniec kalibracji się wyrównuje do 180 i wacha sie o kilka stopni tzn dogrzewa ale nie przegrzewa jak przedtem
wpisując parametry pid podane po kalibracji i wgranie tego do elektroniki nic nie dają bo znowu przegrzewa ponad 15/20 stopni
a po jakims czasie wyskakuje heater decoupled
soft wgrywa się dobrze tzn zmiana ustawień jest widoczna na lcd po wejsciu w menu itd

elektronika ramps 1.4 przerobiony na 24v
termistor ntc 100k 3950
dodam że na elektronice sunbeam rev.c pid tuning dziala znakomicie ale tam jest Marlin

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 228
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Problem z PID

Postautor: Marcin1415 » 15 paź 2016, 13:52

Pewnie nadpisuje stare ustawienia z eeprom. Zapisz wyniki pida do eeprom komenda M500 i M501 laduje ustawienia.

Wiesioo
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:26
Kontaktowanie:

Re: Problem z PID

Postautor: Wiesioo » 15 paź 2016, 14:01

niczego nie nadpisuje bo mam wyłączony eprom
za kazdym razem jak wgrywam to wpisuje wartosci recznie i kompiluje
:edit
na oryginalnym epcosie to samo
kombinuje dalej

Wiesioo
Posty: 11
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:26
Kontaktowanie:

Re: Problem z PID

Postautor: Wiesioo » 15 paź 2016, 15:50

jakoś się udało
temperatura waha się o jakie 0.5 stopnia
ale parametry PID ustawiłem na oko bo te z autotuna nie działały jak powinny
wg autotune P 2.34 I 0.09 D14.48
moje P15 I 0.9 D 155
dalej jak grzeje do np 180 to potrafi przegrzać 5-10 stopni i się stabilizuje
wczesniej przegrzewało dużo wiecej nawet 30-40 stopni

Awatar użytkownika
wrepinski
Posty: 50
Rejestracja: 21 kwie 2016, 19:33
Lokalizacja: Kaszuby
Kontaktowanie:

Re: Problem z PID

Postautor: wrepinski » 15 paź 2016, 16:39

Sprawdz (Marlin) te ustawienia
BANG_MAX 180
PID_MAX 180
PID_FUNCTIONAL_RANGE 20

U mnie pomogło, auto pid też zaczął działać poprawnie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości