Autopoziomowanie Repetier - problem

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: stasiek » 09 sty 2017, 18:05

:oops:sorki

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: stasiek » 10 sty 2017, 18:54

https://goo.gl/photos/PuVk5XZw5qY3zHMB7
(sorki za filmik w pionie)

Na powyzszym filmiku wdac roznice pomiedzy działaniem probkowania w kodach G30 (który jest testem poprawnosci) a G32 (juz do faktycznego próbkowania)
Wyslalem kody
G28 X0 Y0
G32 S2
- Po tym zaczeło się prokwonaie i w przypadku ostatniego pkt w okolicach 1:20 głowica jest nad współrzędnymi dla pkt P3 (X70 Y20) a nie czujnik i tak się wyswietla na LCD. Po skończeniu próbkowania wózek przesuwa się o offset (mam tylko w osi X) i głowica jest juz fizycznie w pkt X11 Y20 ale LCD nadal pokazuje pozycje X70 Y20. Przez to gdy chce przejsc kodami do końca osi X nie dochodzi do konca stołu tylko zatrzymuje sie przed prawą krawędzią

Dla testu G30 (od 1:25)
Zrobiłem
G28 X0 Y0
G1 X70 Y20 - przesunięcie się w pozycje ostatniego pkt próbkowania aby pokazać róznice w działaniu
G30

wózek w tym momencie przesuwa sie o offset z odwrotnym znakiem i w pozycji próbkowania faktycznie znajduje sie czujnik, po czym po skończeniu przesuwa o faktyczny offset w osi X i pozostawia dysze dokladnie w pozycji próbkowania - pozycja fizyczna głowicy jest identyczna z pozycja z rep.
Wgrałem najnowsza wersje rep i mam to samo. Z rozmów z Wami wiem że Wam to działa.
Jesli tak to ma dzialac , ze próbkuje w innej pozycji niż podana a pózniej sobie odpowiednio to oblicza (co moze byc myslne od faktycznego poziomu w tym pkt) to po próbkownaiu musiałbym znowu homować X i Y aby nmieć pełen zakres stołu. A po próbkoaniu w kodach startowych nie widziałem zeby ktoś dawał G28 X0 Y0.
Jak to u was działą?
Czy współrzedne na LCD po prókownaiu odpowiadają fizycznej pozycji głowicy nad stołem?
Czy nad współrzednymi P1, P2, P3 znajduje sie czujnik czy głowica? - u mnie głowica

config.rar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: stasiek » 10 sty 2017, 21:19

W załącznikach pełna paczka Repetiera w wersji dev oraz sam plik configuration
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2781
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: Krzysztof » 11 sty 2017, 6:05

Masz Mendel 90 czy inną drukarkę? X jedzie do Home MAX czy MIN?
EEPROM masz włączone czy wyłączone? Jeśli włączone, to sprawdź czy masz poprawnie wpisane dane offsetu.

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: stasiek » 11 sty 2017, 8:49

Mendl90
Homing w Xmax i Ymax
Zmin jako czujnik poziomowania
Offset i pkt pomiaru po sprawdzeniu w Repetier Host - "Konfiguracja EPROM" takie jak zdefiniowane podczas kompilacji. Przy zmianach z Repetier tych wartosći po restarcie drukarki wartosci pamietane

maglo18
Posty: 296
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: maglo18 » 19 sty 2017, 14:11

Choć używam autopoziomowania i działa to chciałbym dopracować ten mechanizm. Mam Drukarkę Corexy x3x xl. Moje odchyłki na całej powierzchni stołu wynoszą +/1 0,1 mm na powierzchni 220 x 180 mm. To co mnie najbardziej wkurza i czego nie potrafię skorygować to pionowa korekcja wydruku. Tworzą się takie pionowe prązki i lekkie przesunięcia w czasie druku. Na pewno jest to od auto poziomowania bo przy wyłączonym tego nie ma. Pytanie czy jest opcja aby na pierwszych kilku warstwach poziomowanie działało a potem już nie? Lub czy da się wyłączyć pionową korekcje w czasie druku? Gdzieś czytałem że forumowy kolega Mis napisał że da się da się użyż "Z-correction (distortion correction)". Niestety nie wiem jak z tego skorzystać i nawet nie wiem czy w zwykłej drukarce (nie delcie) użyć tej funkcji?

stasiek
Posty: 290
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: Autopoziomowanie Repetier - problem

Postautor: stasiek » 16 lut 2017, 20:22

Po walce z poziomowaniem gdzie w "magiczny" sposób zaczeło działać (przyznaje z ręka na sercu nie wiem czemu ale po rekompilacji, w której pomieszałem w plikach c od poziomowani, i po korespondencji z twórcami repetiera - każda nowa kompilacja popraniwe obsługuje mi ruch głowicy i offseta :| ) mam dziwny przypadek jak dla mnie. Montowałem poziomowanie aby nie musieć poziomowac co jakiś czas wydruku i jakosć była powtarzalna. W chwili obecnej mam tak że mimo poziomowania w tylnej częsci stołu (Mendel90 za bramą) ścieżki sa bardziej wprasowywane niz w przedniej częsci stołu :|
Stól wypoziomowany ale patrzac na poziomice "oczko" na środku jest idealnie przy rogach w każdym rogu lekkie przesuniecie do mocowania stołu.
O co może chodzić?


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości